Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12061
Назва: | Показники м’яса курчат-бройлерів за згодовування їм комбікорму із вмістом біомаси вермикультури |
Інші назви: | Meat indicators of broiler chickens at their feeding by combined feed with vermiculture biomass content |
Автори: | Осіпенко, Інна Станіславівна Osipenko, Inna Мерзлов, Сергій Віталійович Merzlov, Serhii Поліщук, Анатолій Анатолійович Polishchuk, Anatolii Мерзлова, Галина Вікторівна Merzlova, Halyna |
Ключові слова: | вміст білка;protein content;вміст жиру;fat content;хімічний склад;chemical composition;зола;ash;глікоген;glycogen;Tetraсhimena piriformis;Tetrashimena piriformis |
Дата публікації: | 2023 |
Видавництво: | Полтавський державний аграрний університет |
Бібліографічний опис: | Показники м’яса курчат-бройлерів за згодовування їм комбікорму із вмістом біомаси вермикультури / І. С. Осіпенко, С. В. Мерзлов, А. А. Поліщук та ін. // Scientific Progress & Innovations – 2023. – № 26 (2). – С. 79–83. doi: 10.31210/spi2023.26.02.14 |
Короткий огляд (реферат): | Хімічний склад біомаси вермикультури створює передумови єфективного використання її у раціонах птиці. Вирощування вермикультури не потребує застосування дорогокоштуючих складових субстрату. Основними компонентами є ферментований гній тварин та послід птиці. Невивченим питанням є встанов-лення ефективності використання біомаси вермикультури вирощеної на субстраті із вмістом посліду ферментованого за участі біодеструкторів у складі комбікормів курчат-бройлерів. Метою наших експериментів було встановити вплив різних доз біомаси вермикультури отриманої на субстраті із ферментованим за дії біодеструкторів послідом у складі комбікормів на хімічні показники, токсичність та біологічну цінність м’яса курчат-бройлерів. Для експериментів у курчат-бройлерів, які досягли 6 тижневого віку і споживали різні дози біомаси черв’яків у складі комбікормів відбирали проби стегнових і грудних м’язів. Курчата І-ІІІ дослідних груп споживали комбікорми із вмістом 1,5–4,5 % біомаси вермикультури. Бройлери із контрольної групи споживали комбікорм без добавок черв’яків. У м’язах птиці досліджували уміст золи, вологи, сухої речовини, білка, жиру та глікогену. Крім того, вивчали наявність у м’язовій тканині токсичних сполук і її біологічну цінність. Під час дослідження хімічного складу м’язової тканини курчат-бройлерів доведено, що за споживання птицею комбікорму із вмістом 3,0 та 4,5 % біомаси вермикультури масова частка вологи знижується, відповідно, на 1,1 та 1,2 % відносно контролю. Вміст у комбікормі 3,0 та 4,5 % черв’яків призводить до тенденції щодо збільшення у м’ясі курчат-бройлерів загального білка та глікогену. Згодовування курчатам-бройлерам у складі комбікормів біомаси вермикультури від 1,5 до 4,5 % не призводить до накопичення у їх м’язовій тканині хімічних, біологічних речовин або сполук, які проявляють токсичний вплив на культуру Tetraсhimena piriformis. За нарощуванням кількості клітин Tetraсhimena piriformis доведено, що м’ясо курчат-бройлерів вирощених на кормах із вмістом 3,0–4,5 % біомаси вермикультури має більшу біологічну цінність на 10,9–12,7 % відносно птиці, якій згодовували комбікорми без вмісту черв’яків. |
Опис: | Хімічний склад біомаси вермикультури створює передумови єфективного використання її у раціонах птиці. Вирощування вермикультури не потребує застосування дорогокоштуючих складових субстрату. Основними компонентами є ферментований гній тварин та послід птиці. Невивченим питанням є встанов-лення ефективності використання біомаси вермикультури вирощеної на субстраті із вмістом посліду ферментованого за участі біодеструкторів у складі комбікормів курчат-бройлерів. Метою наших експериментів було встановити вплив різних доз біомаси вермикультури отриманої на субстраті із ферментованим за дії біодеструкторів послідом у складі комбікормів на хімічні показники, токсичність та біологічну цінність м’яса курчат-бройлерів. Для експериментів у курчат-бройлерів, які досягли 6 тижневого віку і споживали різні дози біомаси черв’яків у складі комбікормів відбирали проби стегнових і грудних м’язів. Курчата І-ІІІ дослідних груп споживали комбікорми із вмістом 1,5–4,5 % біомаси вермикультури. Бройлери із контрольної групи споживали комбікорм без добавок черв’яків. У м’язах птиці досліджували уміст золи, вологи, сухої речовини, білка, жиру та глікогену. Крім того, вивчали наявність у м’язовій тканині токсичних сполук і її біологічну цінність. Під час дослідження хімічного складу м’язової тканини курчат-бройлерів доведено, що за споживання птицею комбікорму із вмістом 3,0 та 4,5 % біомаси вермикультури масова частка вологи знижується, відповідно, на 1,1 та 1,2 % відносно контролю. Вміст у комбікормі 3,0 та 4,5 % черв’яків призводить до тенденції щодо збільшення у м’ясі курчат-бройлерів загального білка та глікогену. Згодовування курчатам-бройлерам у складі комбікормів біомаси вермикультури від 1,5 до 4,5 % не призводить до накопичення у їх м’язовій тканині хімічних, біологічних речовин або сполук, які проявляють токсичний вплив на культуру Tetraсhimena piriformis. За нарощуванням кількості клітин Tetraсhimena piriformis доведено, що м’ясо курчат-бройлерів вирощених на кормах із вмістом 3,0–4,5 % біомаси вермикультури має більшу біологічну цінність на 10,9–12,7 % відносно птиці, якій згодовували комбікорми без вмісту черв’яків. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12061 |
ISSN: | 2410-9029 |
УДК: | 636.52/.58.084:637.5 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
pokaznyky_miasa_kurchat-broileriv.pdf | 452,03 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.