Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12061
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Осіпенко, Інна Станіславівна | - |
dc.contributor.author | Osipenko, Inna | - |
dc.contributor.author | Мерзлов, Сергій Віталійович | - |
dc.contributor.author | Merzlov, Serhii | - |
dc.contributor.author | Поліщук, Анатолій Анатолійович | - |
dc.contributor.author | Polishchuk, Anatolii | - |
dc.contributor.author | Мерзлова, Галина Вікторівна | - |
dc.contributor.author | Merzlova, Halyna | - |
dc.date.accessioned | 2024-06-26T11:10:18Z | - |
dc.date.available | 2024-06-26T11:10:18Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.citation | Показники м’яса курчат-бройлерів за згодовування їм комбікорму із вмістом біомаси вермикультури / І. С. Осіпенко, С. В. Мерзлов, А. А. Поліщук та ін. // Scientific Progress & Innovations – 2023. – № 26 (2). – С. 79–83. doi: 10.31210/spi2023.26.02.14 | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2410-9029 | - |
dc.identifier.uri | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12061 | - |
dc.description | Хімічний склад біомаси вермикультури створює передумови єфективного використання її у раціонах птиці. Вирощування вермикультури не потребує застосування дорогокоштуючих складових субстрату. Основними компонентами є ферментований гній тварин та послід птиці. Невивченим питанням є встанов-лення ефективності використання біомаси вермикультури вирощеної на субстраті із вмістом посліду ферментованого за участі біодеструкторів у складі комбікормів курчат-бройлерів. Метою наших експериментів було встановити вплив різних доз біомаси вермикультури отриманої на субстраті із ферментованим за дії біодеструкторів послідом у складі комбікормів на хімічні показники, токсичність та біологічну цінність м’яса курчат-бройлерів. Для експериментів у курчат-бройлерів, які досягли 6 тижневого віку і споживали різні дози біомаси черв’яків у складі комбікормів відбирали проби стегнових і грудних м’язів. Курчата І-ІІІ дослідних груп споживали комбікорми із вмістом 1,5–4,5 % біомаси вермикультури. Бройлери із контрольної групи споживали комбікорм без добавок черв’яків. У м’язах птиці досліджували уміст золи, вологи, сухої речовини, білка, жиру та глікогену. Крім того, вивчали наявність у м’язовій тканині токсичних сполук і її біологічну цінність. Під час дослідження хімічного складу м’язової тканини курчат-бройлерів доведено, що за споживання птицею комбікорму із вмістом 3,0 та 4,5 % біомаси вермикультури масова частка вологи знижується, відповідно, на 1,1 та 1,2 % відносно контролю. Вміст у комбікормі 3,0 та 4,5 % черв’яків призводить до тенденції щодо збільшення у м’ясі курчат-бройлерів загального білка та глікогену. Згодовування курчатам-бройлерам у складі комбікормів біомаси вермикультури від 1,5 до 4,5 % не призводить до накопичення у їх м’язовій тканині хімічних, біологічних речовин або сполук, які проявляють токсичний вплив на культуру Tetraсhimena piriformis. За нарощуванням кількості клітин Tetraсhimena piriformis доведено, що м’ясо курчат-бройлерів вирощених на кормах із вмістом 3,0–4,5 % біомаси вермикультури має більшу біологічну цінність на 10,9–12,7 % відносно птиці, якій згодовували комбікорми без вмісту черв’яків. | uk_UA |
dc.description.abstract | Хімічний склад біомаси вермикультури створює передумови єфективного використання її у раціонах птиці. Вирощування вермикультури не потребує застосування дорогокоштуючих складових субстрату. Основними компонентами є ферментований гній тварин та послід птиці. Невивченим питанням є встанов-лення ефективності використання біомаси вермикультури вирощеної на субстраті із вмістом посліду ферментованого за участі біодеструкторів у складі комбікормів курчат-бройлерів. Метою наших експериментів було встановити вплив різних доз біомаси вермикультури отриманої на субстраті із ферментованим за дії біодеструкторів послідом у складі комбікормів на хімічні показники, токсичність та біологічну цінність м’яса курчат-бройлерів. Для експериментів у курчат-бройлерів, які досягли 6 тижневого віку і споживали різні дози біомаси черв’яків у складі комбікормів відбирали проби стегнових і грудних м’язів. Курчата І-ІІІ дослідних груп споживали комбікорми із вмістом 1,5–4,5 % біомаси вермикультури. Бройлери із контрольної групи споживали комбікорм без добавок черв’яків. У м’язах птиці досліджували уміст золи, вологи, сухої речовини, білка, жиру та глікогену. Крім того, вивчали наявність у м’язовій тканині токсичних сполук і її біологічну цінність. Під час дослідження хімічного складу м’язової тканини курчат-бройлерів доведено, що за споживання птицею комбікорму із вмістом 3,0 та 4,5 % біомаси вермикультури масова частка вологи знижується, відповідно, на 1,1 та 1,2 % відносно контролю. Вміст у комбікормі 3,0 та 4,5 % черв’яків призводить до тенденції щодо збільшення у м’ясі курчат-бройлерів загального білка та глікогену. Згодовування курчатам-бройлерам у складі комбікормів біомаси вермикультури від 1,5 до 4,5 % не призводить до накопичення у їх м’язовій тканині хімічних, біологічних речовин або сполук, які проявляють токсичний вплив на культуру Tetraсhimena piriformis. За нарощуванням кількості клітин Tetraсhimena piriformis доведено, що м’ясо курчат-бройлерів вирощених на кормах із вмістом 3,0–4,5 % біомаси вермикультури має більшу біологічну цінність на 10,9–12,7 % відносно птиці, якій згодовували комбікорми без вмісту черв’яків. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.publisher | Полтавський державний аграрний університет | uk_UA |
dc.subject | вміст білка | uk_UA |
dc.subject | protein content | uk_UA |
dc.subject | вміст жиру | uk_UA |
dc.subject | fat content | uk_UA |
dc.subject | хімічний склад | uk_UA |
dc.subject | chemical composition | uk_UA |
dc.subject | зола | uk_UA |
dc.subject | ash | uk_UA |
dc.subject | глікоген | uk_UA |
dc.subject | glycogen | uk_UA |
dc.subject | Tetraсhimena piriformis | uk_UA |
dc.subject | Tetrashimena piriformis | uk_UA |
dc.title | Показники м’яса курчат-бройлерів за згодовування їм комбікорму із вмістом біомаси вермикультури | uk_UA |
dc.title.alternative | Meat indicators of broiler chickens at their feeding by combined feed with vermiculture biomass content | uk_UA |
dc.type | Стаття | uk_UA |
dc.identifier.udc | 636.52/.58.084:637.5 | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
pokaznyky_miasa_kurchat-broileriv.pdf | 452,03 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.