Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12061
Назва: Показники м’яса курчат-бройлерів за згодовування їм комбікорму із вмістом біомаси вермикультури
Інші назви: Meat indicators of broiler chickens at their feeding by combined feed with vermiculture biomass content
Автори: Осіпенко, Інна Станіславівна
Osipenko, Inna
Мерзлов, Сергій Віталійович
Merzlov, Serhii
Поліщук, Анатолій Анатолійович
Polishchuk, Anatolii
Мерзлова, Галина Вікторівна
Merzlova, Halyna
Ключові слова: вміст білка;protein content;вміст жиру;fat content;хімічний склад;chemical composition;зола;ash;глікоген;glycogen;Tetraсhimena piriformis;Tetrashimena piriformis
Дата публікації: 2023
Видавництво: Полтавський державний аграрний університет
Бібліографічний опис: Показники м’яса курчат-бройлерів за згодовування їм комбікорму із вмістом біомаси вермикультури / І. С. Осіпенко, С. В. Мерзлов, А. А. Поліщук та ін. // Scientific Progress & Innovations – 2023. – № 26 (2). – С. 79–83. doi: 10.31210/spi2023.26.02.14
Короткий огляд (реферат): Хімічний склад біомаси вермикультури створює передумови єфективного використання її у раціонах птиці. Вирощування вермикультури не потребує застосування дорогокоштуючих складових субстрату. Основними компонентами є ферментований гній тварин та послід птиці. Невивченим питанням є встанов-лення ефективності використання біомаси вермикультури вирощеної на субстраті із вмістом посліду ферментованого за участі біодеструкторів у складі комбікормів курчат-бройлерів. Метою наших експериментів було встановити вплив різних доз біомаси вермикультури отриманої на субстраті із ферментованим за дії біодеструкторів послідом у складі комбікормів на хімічні показники, токсичність та біологічну цінність м’яса курчат-бройлерів. Для експериментів у курчат-бройлерів, які досягли 6 тижневого віку і споживали різні дози біомаси черв’яків у складі комбікормів відбирали проби стегнових і грудних м’язів. Курчата І-ІІІ дослідних груп споживали комбікорми із вмістом 1,5–4,5 % біомаси вермикультури. Бройлери із контрольної групи споживали комбікорм без добавок черв’яків. У м’язах птиці досліджували уміст золи, вологи, сухої речовини, білка, жиру та глікогену. Крім того, вивчали наявність у м’язовій тканині токсичних сполук і її біологічну цінність. Під час дослідження хімічного складу м’язової тканини курчат-бройлерів доведено, що за споживання птицею комбікорму із вмістом 3,0 та 4,5 % біомаси вермикультури масова частка вологи знижується, відповідно, на 1,1 та 1,2 % відносно контролю. Вміст у комбікормі 3,0 та 4,5 % черв’яків призводить до тенденції щодо збільшення у м’ясі курчат-бройлерів загального білка та глікогену. Згодовування курчатам-бройлерам у складі комбікормів біомаси вермикультури від 1,5 до 4,5 % не призводить до накопичення у їх м’язовій тканині хімічних, біологічних речовин або сполук, які проявляють токсичний вплив на культуру Tetraсhimena piriformis. За нарощуванням кількості клітин Tetraсhimena piriformis доведено, що м’ясо курчат-бройлерів вирощених на кормах із вмістом 3,0–4,5 % біомаси вермикультури має більшу біологічну цінність на 10,9–12,7 % відносно птиці, якій згодовували комбікорми без вмісту черв’яків.
Опис: Хімічний склад біомаси вермикультури створює передумови єфективного використання її у раціонах птиці. Вирощування вермикультури не потребує застосування дорогокоштуючих складових субстрату. Основними компонентами є ферментований гній тварин та послід птиці. Невивченим питанням є встанов-лення ефективності використання біомаси вермикультури вирощеної на субстраті із вмістом посліду ферментованого за участі біодеструкторів у складі комбікормів курчат-бройлерів. Метою наших експериментів було встановити вплив різних доз біомаси вермикультури отриманої на субстраті із ферментованим за дії біодеструкторів послідом у складі комбікормів на хімічні показники, токсичність та біологічну цінність м’яса курчат-бройлерів. Для експериментів у курчат-бройлерів, які досягли 6 тижневого віку і споживали різні дози біомаси черв’яків у складі комбікормів відбирали проби стегнових і грудних м’язів. Курчата І-ІІІ дослідних груп споживали комбікорми із вмістом 1,5–4,5 % біомаси вермикультури. Бройлери із контрольної групи споживали комбікорм без добавок черв’яків. У м’язах птиці досліджували уміст золи, вологи, сухої речовини, білка, жиру та глікогену. Крім того, вивчали наявність у м’язовій тканині токсичних сполук і її біологічну цінність. Під час дослідження хімічного складу м’язової тканини курчат-бройлерів доведено, що за споживання птицею комбікорму із вмістом 3,0 та 4,5 % біомаси вермикультури масова частка вологи знижується, відповідно, на 1,1 та 1,2 % відносно контролю. Вміст у комбікормі 3,0 та 4,5 % черв’яків призводить до тенденції щодо збільшення у м’ясі курчат-бройлерів загального білка та глікогену. Згодовування курчатам-бройлерам у складі комбікормів біомаси вермикультури від 1,5 до 4,5 % не призводить до накопичення у їх м’язовій тканині хімічних, біологічних речовин або сполук, які проявляють токсичний вплив на культуру Tetraсhimena piriformis. За нарощуванням кількості клітин Tetraсhimena piriformis доведено, що м’ясо курчат-бройлерів вирощених на кормах із вмістом 3,0–4,5 % біомаси вермикультури має більшу біологічну цінність на 10,9–12,7 % відносно птиці, якій згодовували комбікорми без вмісту черв’яків.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12061
ISSN: 2410-9029
УДК: 636.52/.58.084:637.5
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
pokaznyky_miasa_kurchat-broileriv.pdf452,03 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.