Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5763
Назва: Сиропридатність молока корів української чорно-рябої молочної породи з різними генотипами альфа-лактальбуміну
Інші назви: Cheesemaking properties of cow’s milk of ukrainian black-and-white breed with different alfa lactalbumin genotypes
Автори: Димань, Тетяна Миколаївна
Dyman, Tatyana
Плівачук, Олена Павлівна
Plivachuk, Olena
Надточій, Світлана Олександрівна
Nadtochii, Svitlana
Ключові слова: ген альфа-лактальбуміну;українська чорно-ряба молочна порода;склад молока;сиропридатність;розсільний сир бринза;вихід сиру;alpha-lactalbumin gene;Ukrainian Black-and-White Dairy cattle;milk composition;cheese making properties;brine cheese brynza;cheese output
Дата публікації: 2017
Видавництво: Сумський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Димань Т. М. Сиропридатність молока корів української чорно-рябої молочної породи з різними генотипами альфа-лактальбуміну / Т. М. Димань, О. П. Плівачук, С. О. Надточій // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія : Тваринництво. - 2017. - Вип. 5(1). - С. 67-71.
Короткий огляд (реферат): Досліджено вплив поліморфізму гена альфа-лактальбуміну (α-LA) на якісний склад та технологічні характеристики молока корів української чорно-рябої молочної породи. Статистично значущі відмінності між тваринами різних генотипів за локусом α-LA було виявлено лише за массовою часткою білка (АВ>АА>ВВ) та середнім діаметром міцел казеїну (АА>ВВ). Сприятливі для сироваріння властивості молока досліджених корів більшою мірою визначає експресія алеля А гена α-LA. Показники виробництва розсільного сиру бринзи були практично однаковими для молока корів з різними генотипами. Результати досліджень доводять доцільність використання поліморфізму гена α-LA для оцінювання характеристик молочної продуктивності, однак цей ген не має потенціалу як молекулярний маркер сиропридатності молока для корів української чорно-рябої молочної породи.
Опис: The impact of alpha-lactalbumin gene (α-LA) polymorphism on qualitative content and technological characteristics of cow’s milk of Ukrainian Black-and-White Dairy cattle was studied. Statistically significant differences between animals of different α-LA genotypes was found only on protein content (AB>AA>BB) and an average diameter of casein micelles (AA>BB). Favorable for cheese making milk properties in investigated cows were largely determined by expression of allele α-LA A. Indicators of brine cheese production were almost the same for cows with different genotypes. The research results prove the feasibility of using α-LA gene polymorphism for evaluation of milk performance traits in Ukrainian Black-and-White dairy cattle. At the same time this gene does not has the potential as a molecular marker of cheese making property.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5763
УДК: 636.2.034:636.2.082.2
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Syroprydatnist_moloka.pdf1,92 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.