Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5763
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorДимань, Тетяна Миколаївна-
dc.contributor.authorDyman, Tatyana-
dc.contributor.authorПлівачук, Олена Павлівна-
dc.contributor.authorPlivachuk, Olena-
dc.contributor.authorНадточій, Світлана Олександрівна-
dc.contributor.authorNadtochii, Svitlana-
dc.date.accessioned2021-02-24T13:43:14Z-
dc.date.available2021-02-24T13:43:14Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationДимань Т. М. Сиропридатність молока корів української чорно-рябої молочної породи з різними генотипами альфа-лактальбуміну / Т. М. Димань, О. П. Плівачук, С. О. Надточій // Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія : Тваринництво. - 2017. - Вип. 5(1). - С. 67-71.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5763-
dc.descriptionThe impact of alpha-lactalbumin gene (α-LA) polymorphism on qualitative content and technological characteristics of cow’s milk of Ukrainian Black-and-White Dairy cattle was studied. Statistically significant differences between animals of different α-LA genotypes was found only on protein content (AB>AA>BB) and an average diameter of casein micelles (AA>BB). Favorable for cheese making milk properties in investigated cows were largely determined by expression of allele α-LA A. Indicators of brine cheese production were almost the same for cows with different genotypes. The research results prove the feasibility of using α-LA gene polymorphism for evaluation of milk performance traits in Ukrainian Black-and-White dairy cattle. At the same time this gene does not has the potential as a molecular marker of cheese making property.uk_UA
dc.description.abstractДосліджено вплив поліморфізму гена альфа-лактальбуміну (α-LA) на якісний склад та технологічні характеристики молока корів української чорно-рябої молочної породи. Статистично значущі відмінності між тваринами різних генотипів за локусом α-LA було виявлено лише за массовою часткою білка (АВ>АА>ВВ) та середнім діаметром міцел казеїну (АА>ВВ). Сприятливі для сироваріння властивості молока досліджених корів більшою мірою визначає експресія алеля А гена α-LA. Показники виробництва розсільного сиру бринзи були практично однаковими для молока корів з різними генотипами. Результати досліджень доводять доцільність використання поліморфізму гена α-LA для оцінювання характеристик молочної продуктивності, однак цей ген не має потенціалу як молекулярний маркер сиропридатності молока для корів української чорно-рябої молочної породи.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherСумський національний аграрний університетuk_UA
dc.subjectген альфа-лактальбумінуuk_UA
dc.subjectукраїнська чорно-ряба молочна породаuk_UA
dc.subjectсклад молокаuk_UA
dc.subjectсиропридатністьuk_UA
dc.subjectрозсільний сир бринзаuk_UA
dc.subjectвихід сируuk_UA
dc.subjectalpha-lactalbumin geneuk_UA
dc.subjectUkrainian Black-and-White Dairy cattleuk_UA
dc.subjectmilk compositionuk_UA
dc.subjectcheese making propertiesuk_UA
dc.subjectbrine cheese brynzauk_UA
dc.subjectcheese outputuk_UA
dc.titleСиропридатність молока корів української чорно-рябої молочної породи з різними генотипами альфа-лактальбумінуuk_UA
dc.title.alternativeCheesemaking properties of cow’s milk of ukrainian black-and-white breed with different alfa lactalbumin genotypesuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.2.034:636.2.082.2uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Syroprydatnist_moloka.pdf1,92 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.