Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3212
Title: Development of practical measures and ways of their realization for control, management of dairy raw materials and dairy products in accordance with eu norms
Other Titles: Розробка практичних заходів та шляхів їх реалізації для контролю, управління молочною сировиною та молочними продуктами відповідно до норм ЄС
Разработка практических мероприятий и путей их реализации для контроля, управления молочный сырьем и молочными продуктами соответственно норм ЕС
Authors: Приліпко, Тетяна Миколаївна
Prilipko, Tatiana
Букалова, Наталия Владимировна
Bukalova, Nataliіa
Богатко, Надежда Михайловна
Bogatko, Nadiіa
Keywords: milk;dairy products;horizontal method of determination of microorganisms;Listeria monocytogenes;salmonella;coagulase positive staphylococci;safety;молоко;молочні продукти;горизонтальний метод визначення мікроорганізмів;Listeria monocytogenes;сальмонели;коагулазо-позитивні стафілококи;безпечність;молоко;молочные продукты;горизонтальный метод определения микроорганизмов;Listeria monocytogenes;сальмонеллы;коагулазо-положительные стафилококки;безопасность
Issue Date: Jun-2019
Citation: Prylipko T. Development of practical measures and ways of their realization for control, management of dairy raw materials and dairy products in accordance with eu norms / T. Prylipko, N. Bukalova, N. Bogatko // Scientific development and achievements. - London, 2018. - V. 4. - P.28–41.
Abstract: Основа горизонтального методу визначення в молоці та молочних продуктах Listeria monocytogenes - розробка стратегії поліпшення його з використанням певної дослідної суспензії. Основу методу виявлення сальмонел в молоці та молочних продуктах э розробка стратегії для поліпшення горизонтального методу виявлення сальмонел у молоці і молочних продуктах шляхом зміни кількості досліджуваної суспензії, яку готують у співвідношенні 1:5 (зразки молока і молочних продуктів) в кількості 10-11 см3 (d) і 50-55 см3 попередньої концентрації середовища. Метод виявлення коагулазо-позитивних стафілококів у молоці та молочних продуктах спрямований на розробку стратегії поліпшення горизонтального методу виявлення коагулазо-позитивних стафілококів у молоці та молочних продуктах шляхом зміни кількості використовуваної дослідної суспензії, яку готують у співвідношенні 1:5 (зразки молока і молочних продуктів в кількості 10-11 см3 (d) і 50-55 см3 попередньої концентрація селективного середовища Отримані результати були стійкими і надійними, тому ці показники можна використовувати для моніторингу безпеки молока та молочних продуктів. Крім того, застосовувані методи в наших дослідженнях прості у використанні, економічні та їхні результати дають визначувану інформацію про безпечність продукції. Основа горизонтального метода определения в молоке и молочных продуктах Listeria monocytogenes - разработка стратегии улучшения его с использованием определенной исследовательской суспензии. Основу метода выявления сальмонелл в молоке и молочных продуктах э разработка стратегии для улучшения горизонтального метода выявления сальмонелл в молоке и молочных продуктах путем изменения количества исследуемой суспензии, которую готовят в соотношении 1: 5 (образцы молока и молочных продуктов) в количестве 10-11 см3 ( d) и 50-55 см3 предварительной концентрации срелы. Метод обнаружения коагулазо-позитивных стафилококков в молоке и молочных продуктах направлен на разработку стратегии улучшения горизонтального метода выявления коагулазо-позитивных стафилококков в молоке и молочных продуктах путем изменения количества используемой исследовательской суспензии, которую готовят в соотношении 1: 5 (образцы молока и молочных продуктов) в количестве 10-11 см3 (d) и 50-55 см3 предыдущей концентрация селективной среды. Полученные результаты были устойчивыми и надежными, поэтому эти показатели можно использовать для мониторинга безопасности молока и молочных продуктов. Кроме того, применяемые методы в наших исследованиях просты в использовании, экономические и их результаты дают определяемую информацию о безопасности продукции.
Description: The basis of the horizontal method of determination in milk and dairy products Listeria monocytogenes - the development of a strategy to improve it using a specific experimental suspension. The basis of the method for detecting salmonella in milk and dairy products is the development of a strategy to improve the horizontal method for detecting salmonella in milk and dairy products by changing the amount of the suspension to be sampled in a ratio of 1: 5 (samples of milk and dairy products) in the amount of 10-11 cm3 ( d) and 50-55 cm3 of the previous concentration of the medium. The method of coagulase-positive detection of staphylococci in milk and dairy products is aimed at developing a strategy for improving the horizontal method for detecting coagulase-positive x staphylococci in milk and milk products by changing the amount used experimental suspension, which is prepared in a ratio of 1: 5 (samples of milk and dairy products in quantities of 10-11 cm 3 (d) and 50-55 cm3 selective pre-concentration environment The results obtained were stable and reliable, therefore these indicators can be used to monitor the safety of milk and dairy products. In addition, the methods used in our research are easy to use, economical and their results give definite information on the safety of products.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3212
ISSN: 978-1-9993071-0-3
metadata.dc.identifier.udc: 619:614.31:637.12/3
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
development_of_practical_measures_.pdf249,3 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.