Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2413
Назва: Effect of prolactin gene polymorphism on milk production traits in Ukrainian black-and-white dairy cattle
Інші назви: Вплив поліморфізму гена пролактину на показники молочної продуктивності української чорно-рябої худоби
Автори: Plivachuk, Olena
Плівачук, Олена Павлівна
Dubin, Olexandr
Дубін, Олександр Миколайович
Dyman Димань, Tatyana
Димань, Димань
Ключові слова: milk production traits;prolactin gene;PCR-RFLP;genotypes;milk yield;milk composition;rennetability;heat stability;молочна продуктивність;ген пролактину;ПЛР-ПДРФ;генотипи;надій;склад молока;сиропридатність;термостійкість
Дата публікації: 2015
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Plivachuk O. Effect of prolactin gene polymorphism on milk production traits in Ukrainian black-and-white dairy cattle / Plivachuk O.,Dubin O.,Dyman T. // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: збірник наукових праць .- Біла Церква: БНАУ, 2015 .- Вип.1(116) .- С. 57-60.
Короткий огляд (реферат): The objective of this study was to elucidate the effect of prolactin (PRL) gene polymorphism on milk production traits involving total milk yield, milk composition and technological properties in Ukrainian Black-and-White dairy cattle (n=200). PCR-RFLP method was used to PRL genotypes detecting. In this herd, the frequencies of alleles were follows: A=0,120 and G=0,880. The frequencies of AA, AG and GG genotypes were 0,017, 0,211 and 0,772 respectively. Results showed that PRL AA genotype had a statistically significant (P<0,05) higher milk yield and milk protein yield in comparison with alternative genotypes. With respect to technological properties (milk rennetability and heat stability), the AA genotype had higher levels than the AG and GG individuals. The obtained data confirmed that PRL may be a strong candidate gene for application in marker assisted selection and could be used as an important source of information for producers as well as for breeders.
Опис: Метою дослідження було з’ясувати вплив поліморфізму гена пролактину на показники молочної продуктивності, зокрема надій, склад та технологічні властивості молока в української чорно-рябої молочної худоби. Для визначення генотипів тварин за локусом гена пролактину було використано метод ПЛР-ПДРФ. У дослідженому стаді частота алелів A і G становила відповідно 0,120 і 0,880, частота генотипів AA, AG, GG – відповідно 0,017. 0,21 і 0,772. Встановлено,що тварини з генотипом PRL AA мали вищі показники надою та білковомолочності (Р<0,05) порівняно з тваринами альтернативних генотипів. Стосовно технологічних властивостей( тривалість сичужного зсідання, термостійкість), вищі значення показників спостерігали у носіїв генотипу АА. Отримані дані підтверджують,що ген пролактину може використовуватись як кандидат ний ген у маркер-асоційованій селекції і є важливим джерелом інформації для виробників молочної продукції.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2413
ISSN: 2310-9289
УДК: 636.2.034:636.2.082.2
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Effect_of_prolactin.pdf215,3 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.