Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11481
Title: Щодо безпечності та якості гриба їстівного печериці (Agaricus) за технології використання розчину целюлаз і бурштинової кислоти
Other Titles: Regarding the safety and quality of the edible mushroom (Agaricus) using the technology of using a solution of cellulases and succinic acid
Authors: Лясота, Василь Петрович
Lyasota, Vasily
Keywords: їстівні гриби;споживач;субстрат;біомаса;поживні речовини;ензими целюлоз;бурштинова кислота;врожайність;органолептині показники;фізико-хімічні показники;продукція;edible mushrooms;consumer;substrate;biomass;nutrients;cellulose enzymes;succinic acid;productivity;organoleptic indicators;physical and chemical indicators;product
Issue Date: 2023
Publisher: БНАУ
Citation: Лясота В.П. Щодо безпечності та якості гриба їстівного печериці (Agaricus) за технології використання розчину целюлаз і бурштинової кислоти / В.П. Лясота // Міжнародна наук.-практ. конф. « Аграрна освіта та наука: досягнення, роль, фактори росту .Сучасний розвиток ветеринарної медицини» (БНАУ, 26 жовтня 2023 р.). - Біла Церква, 2023. – С.103-105.
Abstract: Обґрунтовано та експериментально доведено доцільність постійного проведення дослідження безпечності та якості їстівних грибів. Розвиток виробництва їстівних грибів, особливо шампіньйонів, в Україні набуває широкого практичного значення. Використання у складі зрошувальної води ензимів целюлаз і бурштинової кислоти сприяє підвищенню гідролізу целюлози, яка міститься у субстраті та підвищенні трансформації поживних речовин із субстрату у біомасу їстівного гриба печериці (Agaricus). Встановлено зниження вмісту мананоцукрів у біомасі їстівного гриба печериці на 15,1–17,4 %, які перешкоджають засвоєнню поживних речовин із грибів у шлунково-кишковому каналі людини за рахунок дії бурштинової кислоти. Зрошення субстрату для печериці водою із вмістом 0,01 % целюлози і 0,01 % бурштинової кислоти підвищує врожайність грибів на 14,1 %.
Description: The expediency of continuous research has been substantiated and experimentally proven safety and quality of edible mushrooms. Development of the production of edible mushrooms, especially champignons, in Ukraine acquires wide practical significance. The use of cellulases and enzymes in irrigation water of succinic acid helps to increase the hydrolysis of cellulose, which is contained in the substrate and increase transformation of nutrients from the substrate into the biomass of the edible mushroom (Agaricus). Installed decrease in the content of mannanosugars in the biomass of the edible champignon mushroom by 15.1–17.4%, which prevent assimilation of nutrients from mushrooms in the gastrointestinal tract of a person due to the action of amber acid Irrigation of the mushroom substrate with water containing 0.01% cellulose and 0.01% succinic acid increases mushroom productivity by 14.1%.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11481
metadata.dc.identifier.udc: 614.31:634/635.002:619
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
shhodo_bezpechnosti_jakosti.pdf989,42 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.