Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11481
Назва: Щодо безпечності та якості гриба їстівного печериці (Agaricus) за технології використання розчину целюлаз і бурштинової кислоти
Інші назви: Regarding the safety and quality of the edible mushroom (Agaricus) using the technology of using a solution of cellulases and succinic acid
Автори: Лясота, Василь Петрович
Lyasota, Vasily
Ключові слова: їстівні гриби;споживач;субстрат;біомаса;поживні речовини;ензими целюлоз;бурштинова кислота;врожайність;органолептині показники;фізико-хімічні показники;продукція;edible mushrooms;consumer;substrate;biomass;nutrients;cellulose enzymes;succinic acid;productivity;organoleptic indicators;physical and chemical indicators;product
Дата публікації: 2023
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Лясота В.П. Щодо безпечності та якості гриба їстівного печериці (Agaricus) за технології використання розчину целюлаз і бурштинової кислоти / В.П. Лясота // Міжнародна наук.-практ. конф. « Аграрна освіта та наука: досягнення, роль, фактори росту .Сучасний розвиток ветеринарної медицини» (БНАУ, 26 жовтня 2023 р.). - Біла Церква, 2023. – С.103-105.
Короткий огляд (реферат): Обґрунтовано та експериментально доведено доцільність постійного проведення дослідження безпечності та якості їстівних грибів. Розвиток виробництва їстівних грибів, особливо шампіньйонів, в Україні набуває широкого практичного значення. Використання у складі зрошувальної води ензимів целюлаз і бурштинової кислоти сприяє підвищенню гідролізу целюлози, яка міститься у субстраті та підвищенні трансформації поживних речовин із субстрату у біомасу їстівного гриба печериці (Agaricus). Встановлено зниження вмісту мананоцукрів у біомасі їстівного гриба печериці на 15,1–17,4 %, які перешкоджають засвоєнню поживних речовин із грибів у шлунково-кишковому каналі людини за рахунок дії бурштинової кислоти. Зрошення субстрату для печериці водою із вмістом 0,01 % целюлози і 0,01 % бурштинової кислоти підвищує врожайність грибів на 14,1 %.
Опис: The expediency of continuous research has been substantiated and experimentally proven safety and quality of edible mushrooms. Development of the production of edible mushrooms, especially champignons, in Ukraine acquires wide practical significance. The use of cellulases and enzymes in irrigation water of succinic acid helps to increase the hydrolysis of cellulose, which is contained in the substrate and increase transformation of nutrients from the substrate into the biomass of the edible mushroom (Agaricus). Installed decrease in the content of mannanosugars in the biomass of the edible champignon mushroom by 15.1–17.4%, which prevent assimilation of nutrients from mushrooms in the gastrointestinal tract of a person due to the action of amber acid Irrigation of the mushroom substrate with water containing 0.01% cellulose and 0.01% succinic acid increases mushroom productivity by 14.1%.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11481
УДК: 614.31:634/635.002:619
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
shhodo_bezpechnosti_jakosti.pdf989,42 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.