Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7727
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorBilyi, Vadym-
dc.contributor.authorБілий, Вадим Юрійович-
dc.contributor.authorMerzlov, Serhii-
dc.contributor.authorМерзлов, Сергій Віталійович-
dc.contributor.authorNarizhniy, Serhiy-
dc.contributor.authorНаріжний, Сергій Анатолійович-
dc.contributor.authorMashkin, Yurii-
dc.contributor.authorМашкін, Юрій Олексійович-
dc.contributor.authorMerzlova, Halyna-
dc.contributor.authorМерзлова, Галина Вікторівна-
dc.date.accessioned2022-06-17T11:48:53Z-
dc.date.available2022-06-17T11:48:53Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationAmino Acid Composition of Whey and Cottage Cheese Under Various Rennet Enzymes / V. Bilyi, S. Merzlov, S. Narizhnyy et al // Scientific horizons. – 2021 .– Vol. 24, No. 9 .– Р. 19-25. https://doi.org/10.48077/scihor.24(9).2021.19-25uk_UA
dc.identifier.issn2663-2144-
dc.identifier.issn2709-8877-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7727-
dc.descriptionСичужні сири посідають важливе місце в раціонах харчування населення України. Технологія виготовлення сирів залежить як від якості сировини, так і від якості ферментів, які використовуються для згортання молока. Тому дослідження впливу сичужних ферментів, отриманих із застосуванням передової біотехнології, на перетворення молочного білка та амінокислот у готовий продукт має наукове та практичне значення. Враховуючи вищевикладене, метою даного дослідження було дослідити амінокислотний склад сироватки та сиру для використання різноманітних ферментних препаратів. Для проведення експерименту було сформовано три групи зразків (n=5). Коров’яче молоко для дослідження відбирали від клінічно здорових корів у період доїння. У контрольній групі зразків для згортання молока використовували сичуг мікробного походження. У першій дослідній групі зразків використовували ферментний препарат, виділений із сичуга молочних телят за методикою Ю.Я. Свириденко. У другій дослідній групі ферментний препарат, отриманий екстракцією сичужних ферментів за методикою С.В. Мерзлова. За допомогою капілярного електрофорезу визначали вміст амінокислот у молоці, сироватці та сирах. Вивчаючи молоко, використане для досліду, було встановлено, що вміст амінокислот (лізин, метіонін + цистин, триптофан, валін, лейцин, ізолейцин, фенілаланін + тирозин, пролін, серин, аланін, гліцин, гістидин, аргінін, аспарагінова кислота та глутамін) суттєво не відрізнялися від типових показників молока, отриманого в центральній Україні. Встановлено, що використання сичужних ферментів, екстрагованих за методикою С.В. Мерзлова супроводжується зниженням вмісту амінокислот в сироватці крові в середньому на 15,9%uk_UA
dc.description.abstractRennet cheeses occupy an important place in the diets of the population of Ukraine. The technology of making cheeses depends on both the quality of raw materials and the quality of enzymes that are used to curdle milk. Therefore, the study of the effect of rennet enzymes obtained using advanced biotechnology on the transformation of milk protein and amino acids into a finished product is of scientific and practical importance. Considering the above, the purpose of this study was to investigate the amino acid composition of whey and cottage cheese for the use of various enzyme preparations. Three groups of samples (n=5) were formed to set up the experiment. Cow's milk for research was selected from clinically healthy cows during the milking period. In the control group of samples, rennet of microbial origin was used for milk clotting. In the first experimental group of samples, an enzyme preparation extracted from rennet of dairy calves was used according to the method of Yu.Ya. Svyrydenko. In the second experimental group, an enzyme preparation obtained by extraction of rennet enzymes according to the method of S.V. Merzlov was used. The content of amino acids in milk, whey, and cheeses was determined by capillary electrophoresis. Studying the milk used for the experiment, it was found that the content of amino acids (lysine, methionine + cystine, tryptophane, valine, leucine, isoleucine, phenylalanine + tyrosine, proline, serine, alanine, glycine, histidine, arginine, aspartic acid and glutamine) did not significantly differ from the typical indicators of milk obtained in central Ukraine. It was found that the use of rennet enzymes extracted according to the method of S.V. Merzlov is accompanied by a decrease in the content of amino acids in serum by an average of 15.9%uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectmilk clottinguk_UA
dc.subjectcaseinuk_UA
dc.subjectwhey proteinsuk_UA
dc.subjectenzyme preparationsuk_UA
dc.subjectзгортання молокаuk_UA
dc.subjectказеїнuk_UA
dc.subjectсироваткові білкиuk_UA
dc.subjectферментні препаратиuk_UA
dc.titleAmino Acid Composition of Whey and Cottage Cheese Under Various Rennet Enzymesuk_UA
dc.title.alternativeАмінокислотний склад сироватки та сиру під дією різних сичужних ферментівuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc637.3:604.4:577.15uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
amino_acid_comp.pdf535,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.