Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6616
Назва: Вміст основних хімічних елементів у плодах черешні різних строків достигання
Інші назви: The content of basic chemical elements in cherry fruits of different maturity
Автори: Шубенко, Лідія Анатоліївна
Shubenko, Lidiia
Шох, Світлана Сергіївна
Shoh, Svetlana
Федорук, Юрій Васильович
Fedoruk, Juriy
Михайлюк, Дмитро
Myhajljuk, Dmitro
Вуйко, Анна
Vujko, Anna
Ключові слова: сорти черешні;сорта черешни;varieties of cherries;сухі розчинні речовини;сухие растворимые вещества;dry soluble substances;цукри;сахара;sugars;органічні кислоти;органические кислоты;organic acids;вітамін С;витамин С;vitamin C.;цукрово-кислотний коефіцієнт;сахарно-кислотный коэффициент;sugar-acid ratio
Дата публікації: кві-2021
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Вміст основних хімічних елементів у плодах черешні різних строків достигання / Л.А. Шубенко, С.С. Шох, Ю.В.Федорук та ін. // Агробіологія: збірник наукових праць, 2021. - № 1. - С. 173–179.
Короткий огляд (реферат): Досліджено рівень біохімічного складу плодів черешні різних строків достигання. Встановлено, що вміст хімічних елементів у плодах черешні залежить від ряду чинників. В першу чергу це така особливість помологічного сорту як строк достигання плодів. Значний вплив на вміст хімічних речовин мають погодні умови під час формування та достигання плодів черешні. Виявлено, що серед всіх досліджуваних сортів, найвищим вмістом сухих розчинних речовин характеризувався сорт Мелітопольська крапчаста. У групі пізньостиглих сортів спостерігається найменша різниця в титрованій кислотності плодів між сортами. Високий вміст органічних кислот зафіксований для сорту Донецький угольок, а найменший – для сорту Бірюза. В середньому між сортами різних груп стиглості найбільший вміст органічних кислот відмічений для ранньостиглих, а найменший для сортів пізнього строку достигання. Якщо розглядати усі досліджувані сорти в цілому, бачимо, що в плодах середньостиглого сорту Альонушка вміст титрованих кислот був найвищим по відношенню до усіх інших сортів, найменша кількість органічних кислот зафіксована для пізньостиглого сорту Амазонка. Вміст цукрів в плодах пізньостиглих сортів черешні перевищував середні показники груп ранньостиглих і середньостиглих сортів. Найвищим вмістом вітаміну С характеризувався середньостиглий сорт Міраж, а найнижче значення цього компоненту хімічного складу отримано у ранньостиглого сорту Мліївська жовта. Смакові якості та біохімічний склад плодових і ягідних культур значною мірою залежать від особливостей сорту та кліматичних умов вирощування. Максимальну дегустаційну оцінку отримали ранньостиглі сорти Дар Млієва і Зоряна. У групі середньостиглих сортів високою оцінкою характеризувався сорт Мелітопольська крапчаста, а серед пізньостиглих – сорт Бірюза. Исследован уровень биохимического состава плодов черешни разных сроков созревания. Установлено, что содержание химических элементов в плодах черешни зависит от ряда факторов. В первую очередь это такая особенность помологического сорта как срок созревания плодов. Значительное влияние на содержание химических веществ имеют погодные условия при формировании и созревания плодов черешни. Выявлено, что среди всех исследуемых сортов, высоким содержанием сухих растворимых веществ характеризовался сорт Мелитопольская крапчастая. В группе позднеспелых сортов наблюдается наименьшая разница в количестве тируемых кислот в плодах между сортами. Высокое содержание органических кислот зафиксирован для сорта Донецкий уголек, а наименьший - для сорта Бирюза. В среднем между сортами разных сроков созревания наибольшее содержание органических кислот отмечено для раннеспелых, а наименьшее для сортов позднего срока созревания. Если рассматривать все исследуемые сорта в целом, мы видим, что в плодах среднеспелого сорта Аленушка содержание титруемых кислот было самым высоким по отношению ко всем остальным сортам, наименьшее количество органических кислот зафиксировано для позднеспелых сортов Амазонка. Содержание сахаров в плодах позднеспелых сортов черешни превышало средние показатели групп раннеспелых и среднеспелых сортов. Высоким содержанием витамина С характеризовался среднеспелый сорт Мираж, а самое низкое значение этого компонента химического состава получено для раннеспелого сорта Млиевская желтая. Вкусовые качества и биохимический состав плодовых и ягодных культур в значительной мере зависят от особенностей сорта и климатических условий выращивания. Максимальную дегустационную оценку получили раннеспелые сорта Дар Млиева и Зоряна. В группе среднеспелых сортов высокой оценкой характеризовался сорт Мелитопольская крапчастая, а среди позднеспелых -сорт Бирюза.
Опис: The level of biochemical composition of sweet cherry fruits of different ripening periods was investigated. It has been established that the content of chemical elements in sweet cherry fruits depends on a number of factors. First of all, this is such a feature of the pomological variety as the ripening period of the fruits. Weather conditions during the formation and ripening of sweet cherry fruits have a significant effect on the content of chemicals. It was revealed that among all the studied varieties, the variety Melitopolskaya krapchastaya was characterized by a high content of dry soluble substances. In the group of late-ripening varieties, the smallest difference in the amount of acidified acids in fruits between varieties is observed. The high content of organic acids was recorded for the Donetsk Ember variety, and the lowest for the Turquoise variety. On average, between varieties of different ripening periods, the highest content of organic acids was noted for early ripening varieties, and the lowest for late ripening varieties. If we consider all the studied varieties as a whole, we see that in the fruits of the mid-ripening variety Alenushka, the content of titratable acids was the highest in relation to all other varieties, the least amount of organic acids was recorded for the late-ripening varieties Amazonka. The sugar content in the fruits of late-ripening sweet cherry varieties exceeded the average values of the groups of early-ripening and mid-ripening varieties. The mid-ripening variety Mirage was characterized by a high content of vitamin C, and the lowest value of this component of the chemical composition was obtained for the early-ripening variety Mlievskaya yellow. Taste qualities and biochemical composition of fruit and berry crops largely depend on the characteristics of the variety and climatic conditions of cultivation.The early ripening varieties Dar Mliyeva and Zoryana received the maximum tasting assessment. In the group of mid-ripening varieties, the Melitopolskaya krapchastaya variety was highly appreciated, and among the late-ripening varieties, the Turyuza variety.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6616
УДК: УДК 634.23; 631.52
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Хімічні елементи в черешні.pdf499,14 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.