Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5657
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorDyman, Tatyana-
dc.contributor.authorДимань, Тетяна Миколаївна-
dc.contributor.authorPlivachuk, Olena-
dc.contributor.authorПлівачук, Олена Павлівна-
dc.date.accessioned2021-02-10T18:54:14Z-
dc.date.available2021-02-10T18:54:14Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationDyman T. M. Effect of beta-lactoglobulin genotypes on composition and technological properties of milk in Ukrainian Black-and-White dairy cattle / T. M. Dyman, O. P. Plivachuk // Розведення і генетика тварин. - 2015. - Вип. 49. - С. 187-192.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5657-
dc.descriptionПроведено аналіз генетичної структури української чорно-рябої молочної худоби (n=200) за локусом гена бета-лактоглобуліну. Для ідентифікації генотипів було використано метод ПЛР-ПДРФ. У дослідженій мікропопуляції тварин виявлено два алелі гена бета-лактоглобуліну – А і В – з частотами 0,630 і 0,370 відповідно. Частоти генотипів AA, AB та BB становили відповідно 0,430, 0,400 та 0,170. Результати досліджень показали, що корови-носії генотипу АА мали вищі показники надою, масової частки загального білка, сухої речовини та сухого знежиреного молочного залишку, ніж носії генотипів АА і АВ. Водночас гомозиготи ВВ мали молоко з вищим умістом жиру (%) порівняно з генотипами АА і АВ. Молоко з кращими показниками сиропридатності отримували також від корів з генотипом ВВ. Таке молоко мало більшу масову частку казеїну, більшу частку казеїну у загальному білку і коротший час зсідання згустку під впливом сичужного ферменту. Водночас його термостабільність була нижчою порівняно з молоком тварин з генотипами АА і АВ. Відтак, генотип тварин за геном бета-лактоглобуліну можна використовувати як селекційний критерій у програмах розведення і удосконалення української чорно-рябої молочної худоби.uk_UA
dc.description.abstractA total of 200 Ukrainian Black-and-White dairy cows were genotyped for the betalactoglobulin gene (β-LGB). The β-LGB genotypes were analyzed using PCR-RFLP method. In this breed, the frequencies of alleles were follows: A=0,630 and B=0,370. The frequencies of AA, AB and BB genotypes were 0,430, 0,400 and 0,170 respectively. Results showed that β-LGB AA genotype had higher milk yield, whole protein, total solids and milk solids non-fat (MSNF) content than AB and BB individuals. With respect to milk fat content (%), the BB genotype had higher levels than the AA and AB individuals. The results showed that milk with best cheese-making properties was obtained by cows with the genotype BB. Their milk had higher casein content and casein number and shorter coagulation time. At the same time the heat stability of this milk was less compared to milk from animals with the β-LGB AA and AB genotypes. The results presented here demonstrate that the β-LGB genotypes may be used as selection criteria in programs of Ukrainian Black-and-White dairy cattle breeding and improvement.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectmilk production traitsuk_UA
dc.subjectbeta-lactoglobulin geneuk_UA
dc.subjectgenotypesuk_UA
dc.subjectmilk yielduk_UA
dc.subjectmilk compositionuk_UA
dc.subjectcheese-making propertiesuk_UA
dc.subjectheat stabilityuk_UA
dc.subjectмолочна продуктивністьuk_UA
dc.subjectген бета-лактоглобулінуuk_UA
dc.subjectгенотипиuk_UA
dc.subjectнадійuk_UA
dc.subjectхімічний склад молокаuk_UA
dc.subjectсиропридатністьuk_UA
dc.subjectтермостабільністьuk_UA
dc.titleEffect of beta-lactoglobulin genotypes on composition and technological properties of milk in Ukrainian Black-and-White dairy cattleuk_UA
dc.title.alternativeВплив генотипів гена бета-лактоглобуліну на хімічний склад та технологічні властивості молока української чорно-рябої молочної худобиuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.2.034:636.2.082.2uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Effect_of_beta-_lactoglob.pdf352,32 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.