Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/484
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorМерзлов, Сергій Віталійович-
dc.contributor.authorMerzlov, Serhii-
dc.contributor.authorКороль-Безпала, Леся Петрівна-
dc.contributor.authorKorol'-Bezpala, Lesya-
dc.date.accessioned2018-04-03T13:33:23Z-
dc.date.available2018-04-03T13:33:23Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/484-
dc.descriptionМерзлов С.В. Порівняння амінокислотного складу нативного і дріжованого шротів насіння соняшнику як складової поживного середовища для личинки Chironomus / С.В. Мерзлов, Л.П. Король-Безпала // Аграрна наука та харчові технології: збірник наукових праць. – Вінниця, ВНАУ, 2017. – Вип. 4 (98). – С. 41-46uk_UA
dc.description.abstractУ статті представлено результати досліджень амінокислотного складу нативного і дріжджованого шротів насіння соняшнику як складової поживного середовища личинки Chironomus. Виявлено, що нативний шрот насіння соняшника холодного віджиму містить: аргініну – 37,6 г/кг; лізину – 18,1; тирозину – 12,5; фенілаланіну – 22,2; гістидину – 9,56; лейцину та ізолейцину – 51,1 і метіоніну – 11,7 г/кг сухої речовини. За біотехнології дріжування шрот насіння соняшника збагачується лізином на 29,3%, фенілаланіном на 57,2%. 24,6% та метіоніном на  5,6%, лейцином і ізолейцином на 25,6%, гістидином на Встановлено, що під час дріжування вміст аргініну і тирозину у шроті насіння соняшнику знижується, відповідно, на 2,1% та 59,9%. Таким чином, шрот насіння соняшнику після дріжування є кращим джерелом основних амінокислот для поживного середовища личинки Chironomus ніж його нативна форма. Technology of Chironomus larva growing, which is a feed additive for industrial and low value fishes implies using different nutrient media. Traditionally, baker's yeast are used as a part of many culture media for Chironomus larvae. Native yeasts use has several disadvantages: high cost, limited doses. Oil crops wastes – oil cake and sunflower cake can be used as an alternative source of protein for Chironomus larvae growth media. One of the ways to enrich the cold pressed sunflower cake with amino acids, vitamins and to enhance the bioavailability of bioactive compounds is its yeasting. The issue of aminoacids content in the dry biomass of yeasted cake wastes has not been studied. The aim of the research was to study the aminoacid composition of yeasted sunflower cake biomass as a protein source for Chironomus larvae nutrient medium and to compare it with the amino acids content in the native sunflower seeds cake. The yeasted biomass of sunflower seed cake was dried at a temperature of 40-42 active ventilation without direct sunlight. The content of amino acids was determined by capillary electrophoresis method. Yeasted sunflower seed cake biomass is a valuable source of arginine, lysine, phenylalanine, hystidine, leucine, isoleucine and methionine for Chironomus larvae nutrient medium. Biotechnology of yeasting provides sunflower seed cake enrichment with lysine by 29,3%, by 25,6% – with phenylalanine, 5,6% – with hystidine, 24,6% enrichment with leucine and isoleucine and 57,2% enrichment with methionine. Arginine and tyrosine content reduces, correspondingly, by 2,1% and 59,9% under sunflower seeds cake yeasting. В статье представлены результаты исследований аминокислотного состава нативного и дрежджованого шротов семян подсолнечника как составляющей питательной среды личинки Chironomus. Выявлено, что нативный шрот семян подсолнуха холодного отжима содержит: аргинина – 37,6 г/кг; лизина – 18,1; тирозина – 12,5; фенилаланина – 22,2; гистидина – 9,56; лейцина и изолейцина – 51,1 и метионина – 11,7 г/кг сухого вещества. 25,6%, гистидиномВследствии биотехнологии дрожения шрот семен подсолнечника 5,6%, лейцином иобогащается лизином на 29,3%, фенилаланином на 24,6% и метионином нана изолейцином на 57,2%. Установлено, что во время дрожевания содержание аргинина и тирозина в шроте семян подсолнечника снижается, соответственно, на 2,1% и 59,9%. Таким образом, шрот семян подсолнечника после дрожевания является лучшим источником основных аминокислот для питательной среды личинки Chironomus чем его нативная форма.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherВінницький національний аграрний університетuk_UA
dc.subjectнативний шрот насіння соняшникуuk_UA
dc.subjectдріжований шрот насіння соняшникуuk_UA
dc.subjectамінокислотиuk_UA
dc.subjectпекарські дріжджіuk_UA
dc.subjectпоживне середовищеuk_UA
dc.subjectличинка Chironomusuk_UA
dc.subjectnative sunflower seeds cakeuk_UA
dc.subjectyeasted sunflower seeds cakeuk_UA
dc.subjectaminoacidsuk_UA
dc.subjectbaker's yeastuk_UA
dc.subjectnutrient mediauk_UA
dc.subjectChironomus larvauk_UA
dc.subjectнативный шрот семян подсолнечникаuk_UA
dc.subjectдрожеваний шрот семян подсолнечникаuk_UA
dc.subjectпитательная средаuk_UA
dc.titleПорівняння амінокислотного складу нативного і дріжованого шротів насіння соняшнику як складової поживного середовища для личинки Chironomusuk_UA
dc.title.alternativeComparison of aminoacid composition of native and yeasted sunflower seed cake as a component of nutrient media for Chironomus larvaeuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udcУДК 604.2:661.745:595.771uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Porivniannia_ amin.pdf517,46 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.