Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3363
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorMoskalets, Valentyn-
dc.contributor.authorМоскалець, Валентин Віталійович-
dc.contributor.authorMoskalets, Tetiana-
dc.contributor.authorМоскалець, Тетяна Захарівна-
dc.contributor.authorVasylkivskyi, Stanislav-
dc.contributor.authorВасильківський, Станіслав Петрович-
dc.contributor.authorGrynyk, Ihor-
dc.contributor.authorГриник, Ігор Володимирович-
dc.contributor.authorVovkohon, Alina-
dc.contributor.authorВовкогон, Аліна Григорівна-
dc.contributor.authorLobova, Oksana-
dc.contributor.authorЛобова, Оксана Володимирівна-
dc.contributor.authorShеvchuk, Oksana-
dc.contributor.authorШевчук, Оксана Анатоліївна-
dc.contributor.authorKnyazyuk, Oleh-
dc.contributor.authorКнязюк, Олег Вікторович-
dc.date.accessioned2019-12-19T06:43:47Z-
dc.date.available2019-12-19T06:43:47Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationСommon wheat: ecological plasticity by biological and technological markers / V.V. Moskalets, T.Z. Moskalets, S.P. Vasylkivskyi and other // Biological Bulletin of Bogdan Chmelnitskiy Melitopol State Pedagogical University. – 2016. – 6 (3). – Р. 311–318uk_UA
dc.identifier.issnISSN 2225-5486 (Print)-
dc.identifier.issnISSN 2226-9010 (Online)-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3363-
dc.descriptionПріоритетом у вивченні нових ліній та сортів пшениці м’якої озимої була їх екологічна пластичність за біологічними та технологічними маркерними ознаками. Досліджено, що за стабільністю й пластичністю насіннєвої продуктивності сорти та лінії поділяти на стабільні, вузько- та широко-адаптивні, останні з яких характеризуються найширшим діапазоном екологічної валентності (мають високу й середню варіабельність та гомеостатичність, варіанса стабільності в них близька нулю, а коефіцієнт екологічної пластичності більший одиниці). За параметрами насіннєвої продуктивності та технологічними показниками якості зерна, борошна й хліба ідентифіковано найбільш перспективні біотипи пшениці, основна продукція яких в умовах Лісостепу України є якісною сировиною для виготовлення хлібопродуктів і біоетанолу. Перспективними високо продуктивними та екологічно-пластичними сортами та лініями пшениці м’якої є: Ювівата 60, Зоряна Носівська, Носшпа 100, Л 3-95, КС 14, КС 22-04. З’ясовано, що технологічні показники зерна, борошна та хліба нових сортів і ліній пшениці озимої відповідають сучасним вимогам виробництва дієтично-харчових і біоенергетичних продуктів, що є актуальним та пріоритетним у контексті продовольчої безпеки України.uk_UA
dc.description.abstractThe priority in studying new lines and varieties of common winter wheat was their ecological plasticity by biological and technological markers. It was revealed that for stability and plasticity on the basis of seed production the varieties and lines are divided into stable, narrow and wide-adaptive ones, the latter of which are characterized by a wide range of ecological valence (with high and medium variability and homeostasis, with variance of stability which is close to zero, and with environmental factor plasticity which is greater than one). We studied new cultivars and lines of hexaploid сommon winter wheat from Bila Tserkva National Agrarian University and Nosovka Breeding and Research Station of V.M. Remeslo Mironovka Institute of Wheat by seed production, technological indicators of grain, flour and bread quality. The new perspective highly productive and ecologically plastic varieties and lines of сommon wheat are: Yuvivata 60, Zoriana Nosivska, Nosshpa 100, L 3-95, KS 14, KS 22-04. According to representative criteria, the most promising genotypes, which are the main products in Forest-Steppe of Ukraine and high-quality raw materials for bakeries and bioethanol were identified. It was found that technological characteristics of grain, flour and bread of new cultivars and lines of common wheat meet the modern requirements for production of dietetic food and bioenergy products, that is important and relevant in the context of food security in Ukrainuk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherМелітопольський державний педагогічний університетuk_UA
dc.subjectсommon wheat winteruk_UA
dc.subjectecological plasticityuk_UA
dc.subjectseed productivityuk_UA
dc.subjectbiological and technological markersuk_UA
dc.subjectпшениця м’яка озимаuk_UA
dc.subjectекологічна пластичністьuk_UA
dc.subjectнасіннєва продуктивністьuk_UA
dc.subjectбіологічні і технологічні маркериuk_UA
dc.titleСommon wheat: ecological plasticity by biological and technological markersuk_UA
dc.title.alternativeПшениця м’яка озима: екологічна пластичність за біологічними та технологічнми маркерамиuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc577.2:631.526.3+351.777.6uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Сommon_ wheat_ ecolo.pdf864,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.