Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14426
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБомко, Віталій Семенович-
dc.contributor.authorBomko, Vitalii-
dc.contributor.authorЧернадчук, Михайло Михайлович-
dc.contributor.authorChernadchuk, Mykhailo-
dc.contributor.authorКропивка, Юрій Григорович-
dc.contributor.authorKropyvka, Yurii-
dc.date.accessioned2025-07-21T09:25:16Z-
dc.date.available2025-07-21T09:25:16Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationБомко В. С. Ефективність згодовування різних доз bypass сої високопродуктивним коровам у перші 100 днів лактації із використанням протеїнату Цинку /В. С. Бомко, М. М. Чернадчук, Ю. Г Кропивка // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Сільськогосподарські науки .- 2025 .- Т. 27, № 102 .- С. 341-348. doi: 10.32718/nvlvet‐a10248uk_UA
dc.identifier.issn2519–2698 print-
dc.identifier.issn2707‐5834 online-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14426-
dc.descriptionThe article highlights the relevance of balancing the diets of high-yielding dairy cows in terms of the slow- ly degradable protein fraction that passes through the fore-stomachs without fermentation. It also examines the effectiveness of rumen-protected protein supplements based on bypass soy. A high-energy protein supplement with protected protein was substantiated, developed, and tested, and its impact on the milk yield and quality of lactating cows was studied. The research was conducted at Resilient Matyushi LLC (Matyushi village, Bila Tserkva district, Kyiv region) on Ukrainian Black-and-White dairy cows after their first lactation, which were in the second half of the dry period. Based on an analysis of the nutritional value of feeds, a protein-mineral supplement with an optimal ratio of protected protein and organic zinc was developed. The experiment lasted 85 days and included four groups of cows, each consisting of 10 animals. The animals received balanced diets containing different levels of bypass soy (ranging from 2 to 3 kg per head) and organic zinc (50 % of the norm in the 4th experimental group). Analysis of the chemical composition of feeds and their nutritional value showed that the optimal level of rumen-undegradable protein is 40 % of the total crude protein content. Including bypass soy in the diet at a rate of 2–3 kg per head increased milk yield by 1.2–2.3 kg or 2.3–4.3 % compared to the control group. The highest milk yields were obtained in cows of the 4th experimental group, which received 2 kg of bypass soy, 1 kg of which was additionally enriched with organic zinc at a rate of 50 % of the norm. In this group, the average daily milk yield was higher by 2.8 kg or 5.3 %, and the yield of 4 % fat corrected milk exceeded that of the control group by 3.3 kg or 6.9 % (P < 0.001). The study also showed that the use of rumen-protected protein supplements affects milk quality indicators. The fat content in the milk of experimental cows (except for the 4th group) was lower by 0.04–0.05 %, which can be explained by changes in energy balance due to increased protein intake. At the same time, the protein content in the milk of the experimental cows was higher compared to the control, indicating an improvement in nitrogen metabolism in the body. Economic analysis showed that the use of bypass products positively affects the cost of milk production. The lowest cost per 1 kg of milk was recorded in the 4th experimental group (5.82 UAH), which was 3.3 % lower than in the control group. The value of milk in this group increased by 1.8 % compared to the control, and the total income per cow was the highest among all groups.uk_UA
dc.description.abstractУ статті висвітлено актуальність балансування раціонів високопродуктивних корів за вмістом важкорозчинної фракції протеїну, що проходить через передшлунки без ферментації, а також розглядається ефективність використання захищених від розщеплення у рубці білкових добавок на основі bypass сої. Обґрунтовано, розроблено та випробувано високоенергетичну білкову добавку із захищеним протеїном, а також досліджено її вплив на молочну продуктивність та якість молока лактуючих корів. Дослідження проводили у ТОВ “Ресільєнт Матюші” (с. Матюші, Білоцерківський район, Київська область) на коровах української чорно-рябої молочної породи після першої лактації, які перебували у другій половині сухостійного періоду. На основі аналізу поживності кормів було розроблено протеїново-мінеральну добавку з оптимальним співвідношення захищеного білка та органічного цинку. Експеримент тривав 85 днів і включав чотири групи корів по 10 голів у кожній. Тварини отримували збалансовані раціони, які містили різні рівні bypass сої (від 2 до 3 кг на голову) та органічного цинку (50 % від норми у 4-й дослідній групі). Аналіз хімічного складу кормів та поживної цінності раціонів показав, що оптимальним рівнем нерозщеплюваного протеїну є 40 % від загально- го вмісту сирого протеїну. Включення до раціону bypass сої у кількості 2–3 кг на голову дозволяло підвищити молочну продуктивність на 1,2–2,3 кг або на 2,3–4,3 % у порівнянні з контрольною групою. Найвищі надої натурального молока отримано у корів 4-ї дослідної групи, які отримували 2 кг bypass сої, 1 кг якої був додатково збагачений органічним цинком у кількості 50 % від норми. У цій групі середньодобовий надій був вищим на 2,8 кг або на 5,3 %, а надій молока 4 %-ї жирності перевищував контрольну групу на 3,3 кг або 6,9 % (P < 0,001). Дослідження також показали, що використання захищених білкових добавок впливає на якісні показники молока. Вміст жиру у молоці дослідних корів (крім 4-ї групи) був нижчим на 0,04–0,05 %, що пояснюється зміною балансу енергетичного обміну при підвищеному споживанні протеїну. Водночас вміст білка у молоці піддослідних корів був вищим порівняно з контролем, що свідчить про поліпшення азотного обміну в організмі. Економічний аналіз показав, що використання bypass-продуктів позитивно впливає на собівартість виробництва молока. Найнижчі витрати на 1 кг молока зафіксовано у 4-й дослідній групі (5,82 грн), що на 3,3 % менше порівняно з контрольною групою. Вартість молока у цій групі зросла на 1,8 % у порівнянні з контролем, а загальний дохід на одну корову був найвищим серед усіх груп.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЛьвівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицькогоuk_UA
dc.subjectбайпас-продуктиuk_UA
dc.subjectbypass productsuk_UA
dc.subjectbypass сояuk_UA
dc.subjectbypass soyuk_UA
dc.subjectпротеїнuk_UA
dc.subjectproteinuk_UA
dc.subjectнерозщеплюваний протеїнuk_UA
dc.subjectrumen-undegradable proteinuk_UA
dc.subjectмолочна продуктивністьuk_UA
dc.subjectmilk productivityuk_UA
dc.subjectорганічний цинк.uk_UA
dc.subjectorganic zinc.uk_UA
dc.titleЕфективність згодовування різних доз bypass сої високопродуктивним коровам у перші 100 днів лактації із використанням протеїнату Цинкуuk_UA
dc.title.alternativeThe effectiveness of feeding different doses of bypass soy to high-yielding cows during the first 100 days of lactation using zinc proteinateuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.2. 084:637.112.2uk_UA
dc.identifier.doi10.32718/nvlvet‐a10248-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
The_effectiveness_of_feeding.pdf462,21 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.