Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9961
Title: Облік фізичних якостей коренеплодів при прийманні і зберіганні буряків цукрових
Other Titles: Accounting for the physical qualities of root crops when receiving and storing sugar beets
Authors: Глеваський, Володимир Іванович
Hlevaskiy, Volodymyr
Сидорова, Ірина Марківна
Sidorova, Iryna
Куянов, Володимир Вікторович
Kuyanov, Volodymyr
Keywords: буряки цукрові, коренеплід, якість коренеплодів, цвітушність, коренева гниль, кагати.;sugar beets, root crop, quality of root crops, flowering, root rot, cagati.
Issue Date: Dec-2023
Publisher: БНАУ
Citation: Глеваський В, І., Сидорова І. М., Куянов В.В. Облік фізичних якостей коренеплодів при прийманні і зберіганні буряків цукрових. Агробіологія. Збірник наукових праць. БНАУ. Вип.2 2023. С 137-145.
Abstract: У даній статті вивчалося питання якості коренеплодів буряків цукрових при зберіганні. Визначальним фактором ефективності бурякоцукрового виробництва є вихід цукру на заводі. Коренеплоди характеризуються різкою зміною технологічної якості залежно від районів бурякосіяння, агрометереологічних умов року, технології вирощування й умов зберігання. Вони легко пошкоджуються при збиранні та транспортуванні, відносно погано зберігаються. Фізичні властивості коренеплодів залежать в основному від налаштувань бурякозбиральних машин, погодних умов у період збирання, а хімічні властивості – від сортових особливостей й агротехніки вирощування.
Description: This article studied the quality of sugar beet roots during storage. The determining factor in the efficiency of beet sugar production is the output of sugar at the plant. Root crops are characterized by a sharp change in technological quality depending on the areas of beet cutting, agrometeorological conditions of the year, growing technology and storage conditions. They are easily damaged during collection and transportation, and relatively poorly stored. The physical properties of root crops depend mainly on the settings of beet harvesters, weather conditions during the harvesting period, and the chemical properties depend on varietal characteristics and agricultural cultivation techniques.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9961
metadata.dc.identifier.udc: УДК 631.573-026.5:633.63
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Oblik_fizychnykh_yakostey.pdf1,08 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.