Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9322
Назва: Сучасні аграрні кризи і складові стійкості харчової індустрії України
Інші назви: Modern agrarian crises and components of Ukrainian food industry sustainability
Автори: Шуст, Олена Анатоліївна
Shust, Olena
Варченко, Ольга Миронівна
Varchenko, Olga
Крисанов, Дмитро Федосович
Krysanov, Dmytro
Драган, Оксана Олександрівна
Drahan, Oksana
Ткаченко, Катерина Віталіївна
Tkachenko, Kateryna
Ключові слова: аграрна криза, ринкова турбулентність, тренди розвитку, стійкість харчової індустрії, нормативно-правова база виробництва продуктів тваринництва;agrarian crisis, market turbulence, development trends, stability of the food industry, regulatory framework for the production of livestock products
Дата публікації: 2022
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Сучасні аграрні кризи і складові стійкості харчової індустрії України / Шуст О.А., Варченко О.М., Крисанов Д.Ф. та ін. // Економіка та управління АПК. – 2022. № 1. – С. 6–26.
Короткий огляд (реферат): Проаналізовано й систематизовано основні системні загрози і проблеми у розвитку аграрного сектору, які супроводжувалися трансформаційним спадом та появою повторюваних аграрних криз. Встановлено, що наслідки спаду в сільському господарстві корелюють з масштабами виробництва продукції потужностями харчової індустрії, але зі зміщеними часовими межами. Аргументовано, що, насамперед, аграрна криза охоплює сільськогосподарське виробництво, а пізніше, з певним лагом, інші галузі та сектори агропродовольчого комплексу. Розкрито особливості прояву аграрних криз 2008–2009, 2014– 2015 й 2020–2021 рр. та проаналізовано міжкризові періоди, ідентифіковано причини і наслідки значних коливань у обсягах виробництва продукції підприємствами харчової індустрії. Встановлено, що досягнення докризового (1990 р.) рівня випуску харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів відбулося за шість років після проходження «дна» трансформаційного спаду, а сільськогосподарської продукції – через двадцять років. Зроблено висновок, що пандемія коронавірусної інфекції спричинила кризу в усьому світі та аграрну кризу в Україні, а відчутним її наслідком стало ослаблення стійкості через зниження обсягів випуску харчової продукції. Наголошено, що за таких умов постає необхідність у систематичному аналізі основних загроз і ризиків в аграрній сфері та розробці дієвих заходів щодо мінімізації їх негативного впливу на її стійкість. Систематизовано складові збереження і посилення стійкості харчової індустрії на основі задоволення переробних потужностей у безпечній і якісній сировині, проведення технологічної модернізації переробно-харчових підприємств, завершення формування національної системи харчової безпеки, наближення законодавства про санітарні і фітосанітарні заходи щодо охорони тварин і рослин до законодавства ЄС. Встановлено, що впровадження НАССР на потужностях харчової індустрії потребує комплексного вирішення низки проблем у кормо-виробничо-харчовому ланцюжку «від поля до столу». Доведено, що практичне дотримання вимог гігієни, безпеки та якості гарантуватиме безпечність продукції тваринного походження. Аргументовано, що дотримання операторами ринку відповідності технологій виробництва, обігу та використання кормів вимогам національної нормативної бази, які гармонізовані з Директивами ЄС, технічними регламентами, стандартами, настановами належної практики, та імплементація базових принципів, методичних підходів й нормативних актів Співтовариства у сферу вітчизняних санітарних та фітосанітарних заходів, формують єдине нормативно-правове поле ветеринарно-санітарних і фітосанітарних вимог для операторів ринку кормів. Результатом цього стане перехід на якісно вищий рівень вимог у ланцюзі «з поля до столу», забезпечується його неперервність та підвищується рівень відповідності нормативам безпечності і якості продукції тваринництва. Акцентовано увагу на тому, що просування аграрного сектору України через інтеграцію до внутрішнього ринку ЄС супроводжується появою нових розбіжностей і неузгодженостей між вітчизняними та європейськими вимогами, що потребує оперативного внесенням змін у нормативно-правову базу та їх впровадження у реальну практику корпоративних структур агропродовольчого сектору. Доведено, що за таких умов буде досягнуто забезпечення переробних потужностей безпечною і якісною сільськогосподарською сировиною та виробництво конкурентоспроможної агропродовольчої продукції, що сприятиме підвищенню стійкості харчової індустрії.
Опис: The main systemic flaws and problems that led to the destruction of the planning and administrative model of the economy and the transition to a market, and in the agricultural sector were accompanied by a transformational recession in the 1990s and the emergence of recurrent agrarian crises in the future. It is established that the consequences of the decline in agriculture correlate with the scale of production by the capacity of the food industry, but with a shifted time frame. It was confirmed that, first of all, the agrarian crisis covers agricultural production, and it further affects other branches and sectors of the agri-food complex. The peculiarities of the manifestation of agrarian crises of 2008-2009, 2014-2015 and 2020-2021 are revealed and the inter-crisis periods concerning the causes and consequences of noticeable fluctuations with the production of food enterprises are analyzed. It is established that the achievement of the pre-crisis (1990) level of food, beverages and tobacco products occurred six years after the "bottom" of the transformational recession, and agricultural products - twenty years later. However, the COVID-19 pandemic has caused a worldwide crisis and an agrarian crisis in Ukraine which resulted in significant weakening of resilience due to reduction in food production. In this regard, it was important to identify and assess the degree of key problems development the agricultural sector, on the progress of which in the face of increasing market turbulence and will depend on the sustainability of the food industry. The key components for preserving and strengthening the sustainability of the food industry for the current stage have been systematized, in particular, satisfying processing capacities in safe and high-quality food raw materials and carrying out innovative and technological modernization of food processing enterprises, completing national food security legislation of Ukraine on sanitary and phytosanitary measures for the protection of animals and plants to EU legislation. It is established that the implementation of HACCP in food industry is rather topical in the need for a comprehensive solution to a number of problems in the feed-food chain "from field to table". It is grounded that the practical observance of hygiene, safety and quality requirements will ensure the safety of products of animal origin. It is revealed that market operators comply with the requirements of national regulations, which are harmonized with EU Directives, technical regulations, standards, guidelines of good practice, and implementation of basic principles, methodological approaches and regulations of the Community in the field of domestic sanitation. phytosanitary measures, form a single regulatory field of veterinary and phytosanitary requirements for feed market operators. As a result, a transition to a qualitatively higher level of requirements in the chain "from the field to the table" will take place and ensure their continuity and increasing the level of compliance with safety and quality standards of livestock products. It is emphasized that the advancement of Ukraine's agricultural sector on the path of integration into the EU internal market is accompanied by the emergence of new differences and inconsistencies between domestic and European requirements, changes in the regulatory framework and their implementation in practice. This is an important prerequisite for providing processing facilities with safe and high-quality raw materials and the production of competitive products, which will contribute to increase the sustainability of the food industry.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9322
ISSN: 2310-9262 (print); 2415-7554 (online)
УДК: 330.1:338.439 (477)
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
shust_1_2022.pdf664,53 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.