Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/731
Title: | Вплив фузаріотоксинів на гематологічний статус корів зі зниженим вмістом жиру в молоці |
Other Titles: | Влияние фузариотоксинов на гематологический статус с пониженням содержанием жира в молоке Influence of fusariumtoxins on hematological status of cows with reducing fat content of milk |
Authors: | Рухляда, В.В. Рухляда, В.В. Rukhliada, V. Головаха, Володимир Іванович Головаха, Владимир Иванович Holovakha, Volodymyr Андрійчук, Андрій Віталійович Андрийчук, Андрей Витальевич Andriychuk, Andriy Піддубняк, Оксана Володимирівна Пиддубняк, Оксана Владимировна Piddubnyak, Oksana Розпутня, О.А. Распутняя, О.А. Rozputnia, O. Пріщенко, О.В. Прищенко, А.В. Prishenko, O. Слюсаренко, Сергій Володимирович Слюсаренко, Сергей Владимирович Sliusarenko, Sergii Даценко, О.П. Даценко, О.П. Datsenko, O. |
Keywords: | жирність молока;жирность молока;fat content of milk;раціони годівлі;рационы кормления;feeding rations;Т-2 токсин;T-2 toxin;Fusarium moniliforte var. majus;ДОН;DON |
Issue Date: | Dec-2011 |
Abstract: | В результаті проведених досліджень встановлено, що причиною зниження жирності молока в господарстві було поїдання тваринами кормів, контамінованих чотирма фузаріотоксінамі в субтоксических концентраціях. При цьому зерно пшениці та ячменю було інтенсивно уражено грибом Fusarium moniliforte var. majus, виявлена його здатність продукувати Т-2 токсин, зеараленон, ДОН і фумонізинів В1, тобто ті ж фузаріотоксіни, які були ідентифіковані в зерні. В результате проведенных исследований установлено, что причиной снижения жирности молока в хозяйстве было поедание животными кормов, контаминированных четырьмя фузариотоксинами в субтоксических концентрациях. При этом зерно пшеницы и ячменя было интенсивно поражено грибом Fusarium moniliforte var. majus, выявлена его способность продуцировать Т-2 токсин, зеараленон, ДОН и фумонизин В1, то есть те же фузариотоксины, которые были идентифицированы в зерне. As a result of the research, it was found that the reason for the decrease in fat content of milk in the household was eating animal feeds contaminated by four fusariodoxins in subtoxic concentrations. At the same time, grain of wheat and barley was severely affected by the fungus Fusarium moniliforte var. majus, its ability to produce T-2 toxin, zearalenone, DON and fumonisins B1 was detected, that is, the same fusariodoxins that were identified in the grains. |
Description: | Вплив фузаріотоксинів на гематологічний статус корів зі зниженим вмістом жиру в молоці / В.В. Рухляда, В.І. Головаха, А.В. Андрійчук та ін. // Вет. медицина України. - 2011. - № 12. - С. 31-33 |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/731 |
metadata.dc.identifier.udc: | 619:616.15-074:612.11:576.8.097.29:636.2 |
Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Vplyv_fuzariotoksyniv.pdf | 1,25 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.