Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6413
Title: Санітарно-гігієнічний та бактеріологічний контроль виробництва незбираного коров’ячого молока на фермі
Other Titles: Санитарно-гигиенический и бактериологический контроль производства цельного коровьего молока
Sanitary-hygenic and bacteriological production of cow full-milk control
Authors: Букалова, Наталія Володимирівна
Bukalova, Natalia
Keywords: КМАФАнМ;патогенні мікроорганізми;титр БГКП;титр ентерококів;норматив чистоти;доїльне устаткування;субклінічний мастит;титр энтерококков;норматив чистоты;доильное оборудование;субклинический мастит;патогенные микроорганизмы;KMAFAnM;pathogenic microorganisms;title of BGKP;title of enterococcus;norm of cleanness;milking equipment;subclinical mastitis
Issue Date: 2013
Publisher: БНАУ
Citation: Букалова Н.В. Санітарно-гігієнічний та бактеріологічний контроль виробництва незбираного коров’ячого молока на фермі / Н.В. Букалова // Наук.вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2013. - Вип.11(101). - С.25-28.
Abstract: У статті встановлено контамінацію молока патогенною мікрофлорою, що спричинює не лише запалення молочної залози, а й є збудниками харчових отруєнь людей. Відповідно до європейських вимог, значне підвищення нормативів якості молока (ДСТУ 3662–97 зі змінами у 2007 р.) вимагає перегляду нормативної бази ефективності технології його одержання та первинної переробки. Досить інформативним та надійним показником визначення ефективності санітарної обробки і нормативної чистоти доїльного обладнання й молочного посуду є титр ентерококів. Відповідно широко використовуваний нині з цією метою титр бактерій групи кишкової палички має низьку результативність і є не зовсім виправданим. В статье установлена контаминация молока патогенной микрофлорой, которая вызывает не только воспаление молочной железы, но и пищевое отравлений людей. В соответствии с европейскими требованиями, значительное повышение нормативов качества молока (ГОСТ 3662–97 с изменениями в 2007 г.) требует пересмотра нормативной базы эффективности технологии его получения и первичной переработки. Достаточно информативным и надежным показателем определения эффективности санитарной обработки и нормативной чистоты доильного оборудования и молочной посуды является титр энтерококков. Соответственно широко используемый в настоящее время с этой целью титр бактерий группы кишечной палочки имеет низкую результативность и является не совсем оправданным
Description: In the article кontaminatsiyu of milk is set by a pathogenic microflora which causes not only inflammation of suckling gland but also food poisonings of people. In accordance with the European requirements, the considerable increase of norms of quality of milk (DSTU 3662–97 with changes in 2007) requires the revision of normative base of efficiency of technology of his receipt and primary processing. The informing enough and reliable index of determination of efficiency of sanitization and normative cleanness of milking equipment and suckling tableware is a title of enterococcus. Accordingly widely in-use presently to that end the title of coliformss has low effectiveness and is not quite justified.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6413
metadata.dc.identifier.udc: 614.9:579.62:613.287/.5
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
sanitarno-gigijenichnyj.pdf274,12 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.