Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6036
Назва: Invastigation of fatt acidic composition and physico-mechanical indexes of dry milk polycomponent mixtures
Інші назви: Дослідження жирнокислотного складу та фізико-механічних показників сухих молочних багатокомпонентних сумішей
Автори: Minorova, Antonina
Мінорова, Антоніна Володимирівна
Krushelnytska, Natalia
Крушельницька, Наталя Леонідівна
Bodnarchuk, Oksana
Боднарчук, Оксана Василівна
Narizhniy, Serhiy
Наріжний, Сергій Анатолійович
Vezhlivtseva, Svitlana
Вежлівцева, Світлана Петрівна
Shapovalova, Nataliia
Шаповалова, Наталія Петрівна
Ключові слова: сухі суміші;соняшникова олія;жирнокислотний склад;співвідношення жирних кислот;фізико-механічні показники;dry mixtures;sunflower oil;fatty acidic composition;correlation of fatty acids;physico-mechanical indexes;сухие смеси;подсолнечное масло;жирнокислотный состав;соотношение жирных кислот;физико-механические показатели
Дата публікації: 2021
Бібліографічний опис: Invastigation of fatt acidic composition and physico-mechanical indexes of dry milk polycomponent mixtures / A. Minorova, N. Krushelnytska, O. Bodnarchuk and other // Journal of Chemistry and Technologies .– 2021 .– Vol. 29, No. 1. – Р. 55-64. doi: 10.15421/082101
Короткий огляд (реферат): Dry milk products are in growing demand and popularity. In this scientific work we have investigated the influence of sunflower oil on fatty acidic composition of fat phase and physico-mechanical qualities of dry polycomponent mixtures. The fatty acidic composition was determined by capillary gas-liquid chromatography, physical and mechanical parameters were determined by standardized methods. It was found that the use of sunflower oil has a positive effect on fatty acidic composition, organoleptical and physico-mechanical indexes of mixtures. It was determined that the addition of 2.5 % sunflower oil to the dry mixtures it increases the mass fraction (part) of fat in them by 57 %, decreases the hygroscopicity by 7.1 %, increases the specific gravity by 41.7 % in comparison with the control sample without vegetable oil. It was stated that the dose of vegetable oil doesn’t influence on the indexes of solubility and active acidity of the product. It was defined he introduction of vegetable oil in an amount of 1.5 % and 2.5 % considerably changes the balance of fatty acids improving the nutritional value of product, as evidenced by the correlation of SFA (saturated fatty acids): MUFA (monounsaturated fatty acids): PUFA (polyunsaturated fatty acids) proves it. It was stated that the sunflower oil content close to 1.5 % allows the highest coefficient characterizing the biological action of fats in the product.
Опис: Мета. Провести дослідження жирнокислотного складу та фізико-механічних показників сухих багатокомпонентних сумішей на основі молочних складових. Методи. Визначення жирнокислотного складу проводили методом капілярної газорідинної хроматографії, фізико-механічні показники визначали за стандартизованими методами. Результати. Встановлено, що використання соняшникової олії позитивно впливає на жирнокислотний склад, органолептичні та фізико-механічні показники сухих сумішей. Визначено, що внесення в сухі суміші соняшникової олії 2.5 % призводить до збільшення в них масової частки жиру на 57 %, зменшення гігроскопічності на 7.1 %, зростання насипної щільності на 41.7 % у порівнянні з контрольним зразком без рослинної олії. Відзначено, що доза рослинної олії не впливає н а показники розчинності та активної кислотності продукту. Висновки. Встановлено, що внесення рослинної олії у кількості 1.5 % та 2.5 % помітно змінює баланс жирних кислот у сторону поліпшення харчової цінност і продукту, про що свідчить співвідношення НЖК (ненасичених) : МНЖК (мононенасичених) : ПНЖК (поліненасичених) жирних кислот. Доза внесення соняшникової олії 1.5 % дозволяє отримати найбільш високий коефіцієнт, який характеризує біологічну ефективність жирів продукту.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6036
ISSN: 2663-2934 (Print)
2663-2942 (Online)
УДК: 637.142.2:542.816
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Invastigation.pdf740,62 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.