Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6036
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorMinorova, Antonina-
dc.contributor.authorМінорова, Антоніна Володимирівна-
dc.contributor.authorKrushelnytska, Natalia-
dc.contributor.authorКрушельницька, Наталя Леонідівна-
dc.contributor.authorBodnarchuk, Oksana-
dc.contributor.authorБоднарчук, Оксана Василівна-
dc.contributor.authorNarizhniy, Serhiy-
dc.contributor.authorНаріжний, Сергій Анатолійович-
dc.contributor.authorVezhlivtseva, Svitlana-
dc.contributor.authorВежлівцева, Світлана Петрівна-
dc.contributor.authorShapovalova, Nataliia-
dc.contributor.authorШаповалова, Наталія Петрівна-
dc.date.accessioned2021-05-06T09:32:14Z-
dc.date.available2021-05-06T09:32:14Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationInvastigation of fatt acidic composition and physico-mechanical indexes of dry milk polycomponent mixtures / A. Minorova, N. Krushelnytska, O. Bodnarchuk and other // Journal of Chemistry and Technologies .– 2021 .– Vol. 29, No. 1. – Р. 55-64. doi: 10.15421/082101uk_UA
dc.identifier.issn2663-2934 (Print)-
dc.identifier.issn2663-2942 (Online)-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6036-
dc.descriptionМета. Провести дослідження жирнокислотного складу та фізико-механічних показників сухих багатокомпонентних сумішей на основі молочних складових. Методи. Визначення жирнокислотного складу проводили методом капілярної газорідинної хроматографії, фізико-механічні показники визначали за стандартизованими методами. Результати. Встановлено, що використання соняшникової олії позитивно впливає на жирнокислотний склад, органолептичні та фізико-механічні показники сухих сумішей. Визначено, що внесення в сухі суміші соняшникової олії 2.5 % призводить до збільшення в них масової частки жиру на 57 %, зменшення гігроскопічності на 7.1 %, зростання насипної щільності на 41.7 % у порівнянні з контрольним зразком без рослинної олії. Відзначено, що доза рослинної олії не впливає н а показники розчинності та активної кислотності продукту. Висновки. Встановлено, що внесення рослинної олії у кількості 1.5 % та 2.5 % помітно змінює баланс жирних кислот у сторону поліпшення харчової цінност і продукту, про що свідчить співвідношення НЖК (ненасичених) : МНЖК (мононенасичених) : ПНЖК (поліненасичених) жирних кислот. Доза внесення соняшникової олії 1.5 % дозволяє отримати найбільш високий коефіцієнт, який характеризує біологічну ефективність жирів продукту.uk_UA
dc.description.abstractDry milk products are in growing demand and popularity. In this scientific work we have investigated the influence of sunflower oil on fatty acidic composition of fat phase and physico-mechanical qualities of dry polycomponent mixtures. The fatty acidic composition was determined by capillary gas-liquid chromatography, physical and mechanical parameters were determined by standardized methods. It was found that the use of sunflower oil has a positive effect on fatty acidic composition, organoleptical and physico-mechanical indexes of mixtures. It was determined that the addition of 2.5 % sunflower oil to the dry mixtures it increases the mass fraction (part) of fat in them by 57 %, decreases the hygroscopicity by 7.1 %, increases the specific gravity by 41.7 % in comparison with the control sample without vegetable oil. It was stated that the dose of vegetable oil doesn’t influence on the indexes of solubility and active acidity of the product. It was defined he introduction of vegetable oil in an amount of 1.5 % and 2.5 % considerably changes the balance of fatty acids improving the nutritional value of product, as evidenced by the correlation of SFA (saturated fatty acids): MUFA (monounsaturated fatty acids): PUFA (polyunsaturated fatty acids) proves it. It was stated that the sunflower oil content close to 1.5 % allows the highest coefficient characterizing the biological action of fats in the product.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectсухі сумішіuk_UA
dc.subjectсоняшникова оліяuk_UA
dc.subjectжирнокислотний складuk_UA
dc.subjectспіввідношення жирних кислотuk_UA
dc.subjectфізико-механічні показникиuk_UA
dc.subjectdry mixturesuk_UA
dc.subjectsunflower oiluk_UA
dc.subjectfatty acidic compositionuk_UA
dc.subjectcorrelation of fatty acidsuk_UA
dc.subjectphysico-mechanical indexesuk_UA
dc.subjectсухие смесиuk_UA
dc.subjectподсолнечное маслоuk_UA
dc.subjectжирнокислотный составuk_UA
dc.subjectсоотношение жирных кислотuk_UA
dc.subjectфизико-механические показателиuk_UA
dc.titleInvastigation of fatt acidic composition and physico-mechanical indexes of dry milk polycomponent mixturesuk_UA
dc.title.alternativeДослідження жирнокислотного складу та фізико-механічних показників сухих молочних багатокомпонентних сумішейuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc637.142.2:542.816uk_UA
dc.identifier.doidoi: 10.15421/082101-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Invastigation.pdf740,62 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.