Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5772
Title: Взаємозв’язок комплексних генотипів альфалактальбуміну та бета-лактоглобуліну зі складом та технологічними властивостями молока корів української чорно-рябої молочної породи
Other Titles: Interdependence of complex genotypes of alfa-lactalbumin and beta-lactoglobulin with composition and technological properties of milk of ukrainian black-and-white dairy cattle
Authors: Плівачук, Олена Павлівна
Plivachuk, Olena
Димань, Тетяна Миколаївна
Dyman, Tatyana
Keywords: комплексний генотип;α-LA;β-LG;молочна продуктивність;склад молока;сиропридатність;термостабільність;complex genotype;milk yield;milk content;cheese-making properties;heat stability
Issue Date: 2016
Publisher: Інститут розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН
Citation: Плівачук О.П. Взаємозв’язок комплексних генотипів альфалактальбуміну та бета-лактоглобуліну зі складом та технологічними властивостями молока корів української чорно-рябої молочної породи / О.П.Плівачук, Т.М.Димань // Розведення і генетика тварин: міжвідомчий тематичний науковий збірник .- Вінниця, 2016 .- № 51 .- С. 124-131.
Abstract: Досліджено вплив фенотипічної комбінації генетичних варіантів α-LA та β-LG на склад та технологічні властивості молока корів української чорно-рябої молочної породи. Найвищою жирністю характеризувалось молоко корів з генотипом α-LA АВ/β-LG ВВ. Найвищі показники вмісту білка, казеїну, а також найкоротшу тривалість сичужного зсідання спостерігали у групах тварин, у комплексному генотипі яких були присутні алелі В обох генів. Молоко тварин-носіїв генотипу α-LA АВ/β-LG АВ мало найвищу масову частку лактози. Підвищену термостабільність молока визначала експресія алелів А генів α-LA та βLG у фенотипічній комбінації α-LA/β-LG.
Description: The effect of phenotypic combination of α-LAandβ-LGgenetic variants on chemical content and technological properties of milk from cows of Ukrainian Black-and-White Dairy breed has been studied. The highest fat content was observed in milk from cows with genotype α-LA АВ/β-LG ВВ. The highest levels of protein and casein as well as the shortest rennet coagulation time were observed in groups of animals with allele В on both genes in their complex genotype. Milk from cows with genotype α-LA АВ/β-LG АВ had the highest lactose content. High heat stability of milk was determined by expression of alleles A of genes α-LAandβ-LGin phenotypiccombination α-LA/β-LG.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5772
ISSN: 2312-0223
metadata.dc.identifier.udc: 636.2.034:636.2.082.2
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vzaiemozviazok_kompleksnykh.pdf461,53 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.