Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5073
Title: Система гарантування безпечності та якості харчової продукції в Україні: ретроспектива реформування та рівень сформованості у європейському вимірі
Other Titles: The system guarantees safety and qiality of food products in Ukraine: retrospective reform and the level of formation of the European dimension
Authors: Крисанов, Дмитро Федосович
Krysanov, Dmytro
Keywords: система технічного регулювання;державний ринковий нагляд;безпечність харчової продукці;підтвердження відповідності;technical regulation system;state market surveillance;food safety;confirmation of compliance
Issue Date: 2013
Publisher: Одеська національна академія харчових технологій
Citation: Крисанов Д. Ф. Система гарантування безпечності та якості харчової продукції в Україні: ретроспектива реформування та рівень сформованості у європейському вимірі / Д.Ф. Крисанов // Економічна та продовольча безпека України. – 2013. – №. 1. – С. 64-72.
Abstract: У статті проаналізовано процес реформування національної системи технічного регулювання за її основними складовими: законодавчо-нормативна база; національні стандарти та їх гармонізація з вимогами європейських і міжнародних нормативних документів; технічні регламенти; акредитація органів з оцінки відповідності; процедури підвердження відповідності; державний ринковий нагляд та контроль за виконанням обов'язкових вимог. Розкрито відмінності між системою державного контролю за якістю та безпечністю продовольчої сировини і харчових продуктів, що перейшла у спадок від колишнього Союзу, та системою державного ринкового нагляду за безпечністю та якістю харчової продукції. Узагальнено проблеми, неузгодженості та разбалансованість між окремими елементами, які гальмують реформування системи технічного регулювання й створення ефективного механізму функціонування державного ринкового нагляду і контролю, розроблені пропозиції з прискорення їх розбудови та включення у процеси відстеження безпечності продукції, що реалізуються.
Description: The article analyzes the process of reforming the national system of technical regulation according to its main components: legislative and regulatory framework; national standards and their harmonization with the requirements of European and international regulations; technical regulations; accreditation of conformity assessment bodies; conformity assessment procedures; state market supervision and control over compliance with mandatory requirements. The differences between the system of state control over the quality and safety of food raw materials and food products, inherited from the former Union, and the system of state market supervision over the safety and quality of food products are revealed.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5073
metadata.dc.identifier.udc: 330.341.1 : 664
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
systema_garantuvannya.pdf2,94 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.