Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3211
Title: Improvement strategies for gorizontal methods of bacteriological study of milk
Other Titles: Удосконалення горизонтальних методів бактеріологічного дослідження молока
Усовершенствование горизонтальных методов бактериологического исследования молока
Authors: Приліпко, Тетяна Миколаївна
Prilipko, Tatiana
Букалова, Наталія Володимирівна
Bukalova, Nataliіa
Богатко, Надія Михайлівна
Bogatko, Nadiіa
Keywords: microbiological criteria;safety;food;HACCP;technological processes;operators of the market of food products;мікробіологічні критерії;безпека;продукти харчування;технологічні процеси;оператори ринку продуктів харчування;микробиологические критерии;безопасность;продукты питания;технологические процессы;операторы рынка продуктов питания
Issue Date: Sep-2018
Citation: Prylipko T. Improvement strategies for gorizontal methods of bacteriological study of milk: Scientific monograph / T. Prylipko , N.Bucalova, N.Bogatko // Scientific Achievements in environmental and life science. – Krakow, 2018. – Р. 6−19.
Abstract: Compulsory microbiological criteria should be applied only in relation to those products or in those points of the food chain, which cannot be applied to other, more efficient ones. As well as in the cases, when the microbiological criteria is expected to increase the protection degree offered to the consumer. Microorganisms that make up the components of the criteria must be generally recognized, for example pathogens or indicator organisms that concern the specific food products and technological processes. The obtained results in terms ofusing the improved method sof Listeria monocytogenes, Salmonella and coagulase-positive Staphylococcus detection in milk and dairy products were steady and authentic, so these figures can be used in evaluating the safety of milk and dairy products. In addition, it should be noted that the techniques are simple, economical in execution and its results give certain quality indicators.
Description: .Обов'язкові мікробіологічні критерії повинні застосовуватися тільки стосовно певних продуктів або в тих точках харчового ланцюга, де не може бути застосовані інші, більш ефективні. Як і в випадках, коли очікується, що мікробіологічні критерії підвищать ступінь захисту, що пропонується споживачеві. Мікроорганізми, які складають компоненти критеріїв, повинні бути загальновизнані, наприклад патогени або індикаторні організми, які стосуються конкретних харчових продуктів і технологічних процесів. Отримані результати з точки зору використання удосконаленого методу виявлення Listeria monocytogenes, Salmonella і коагулазо-позитивних стафілококів у молоці і молочних продуктах було стійким і достовірним, тому ці дані можуть бути використані за оцінки безпеки молока та молочних продуктів. Крім того, слід зазначити, що методики прості, економічні у виконанні та їх результати дають достовірні показники безпеки. Микроорганизмы, которые составляют компоненты критериев, должны быть общепризнанные, например, патогены или индикаторные организмы, которые касаются конкретных пищевых продуктов и технологических процессов. Полученные результаты с точки зрения использования усовершенствованного метода выявления Listeria monocytogenes, Salmonella и коагулазо-положительных стафилококков в молоке и молочных продуктах было устойчивым и достоверным, поэтому эти данные могут быть использованы при оценке безопасности молока и молочных продуктов. Кроме того, следует отметить, что методики просты, экономичны в исполнении и их результаты дают достоверные показатели безопасности.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3211
ISSN: ISBN 978-83-65180-20-9
metadata.dc.identifier.udc: 619:614.31:637.12/3
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Usovershenstvovanie_gorizontal'nyh_metodov_bakteriologicheskogo_issledovanija_moloka.pdf448,23 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.