Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14663
Title: Теплопровідність та тепломасообмін при термічній обробці харчових продуктів
Other Titles: Heat conduction and heat and mass transfer in thermal treatment of food products
Authors: Федоров, Володимир Гаврилович
Кепко, Олег Ігорович
Сатир, Лариса Михайлівна
Виноградов-Салтиков, Володимир Олександрович
Кепко, Валентина Миколаївна
Fedorov, Volodymyr
Kepko, Oleg
Satyr, Larysa
Vynogradov-Saltikov, Volodymyr
Kepko, Valentyna
Keywords: Теплопровідність;тепломасообмін;харчові продукти;теплофізичні характеристики;теплометрія;термічна обробка;Thermal conductivity;heat and mass transfer;food products;thermophysical properties;thermometry;thermal processing
Issue Date: 2025
Publisher: Видавець «Сочінський М.М.»
Citation: Теплопровідність та тепломасообмін при термічній обробці харчових продуктів : підручник / В.Г. Федоров та ін. – Умань : Видавець «Сочінський М.М.», 2025. – 180 с.
Abstract: Підручник висвітлює теоретичні основи процесів теплопровідності, конвективного і променистого теплообміну, а також нестаціонарного тепломасоперенесення, що супроводжують термічну обробку харчових продуктів. Розглянуто методи теплометричних досліджень, наведено приклади визначення теплофізичних характеристик м’ясних, молочних, хлібобулочних виробів та консервів. Видання містить аналітичні та експериментальні матеріали, необхідні для розрахунку теплових процесів харчових виробництв. Рекомендовано для здобувачів ступеня бакалавра за спеціальностями: Харчові технології, Торгівля, Електрична інженерія, а також для викладачів і фахівців харчової промисловості та спеціалістів з теплометрії. Видання також буде корисним фахівцям, що працюють в галузі промислової теплоенергетики та енегоаудиту.
Description: The textbook covers the theoretical foundations of the processes of heat conduction, convective and radiant heat transfer, as well as non-stationary heat and mass transfer that accompany the thermal processing of food products. The methods of thermometric research are considered, examples of determining the thermophysical characteristics of meat, dairy, bakery products and canned goods are given. The publication contains analytical and experimental materials necessary for calculating thermal processes in food production. Recommended for bachelor's degree applicants in the following specialties: Food Technology, Trade, Electrical Engineering, as well as for teachers and specialists in the food industry and specialists in thermometry. The publication will also be useful to specialists working in the field of industrial heat and power engineering and energy audit.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14663
ISBN: 978-966-304-577-1
metadata.dc.identifier.udc: 536.24:641.528
Appears in Collections:Навчальні видання



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.