Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14327
Title: Безпечність та якість м'яса курчат-бройлерів на потужностях з виробництва
Other Titles: Safety and quality of broiler chicken meat at production facilities
Authors: Ліскович, Роман Володимирович
Liskovych, Roman
Лясота, Василь Петрович
Lyasota, Vasily
Keywords: галузь птахівницва;комерційні породи курчат-бройлерів;екологічність;нешкідлива продукція;безпечність;якість;продукти харчування;споживач;м'ясо;птиця;курчата-бройлери;м'ясо птиці;poultry industry;commercial broiler chicken breeds;environmental friendliness;harmless products;safety;quality;food products;consumer;meat;bird;broiler chickens;poultry meat
Issue Date: 2025
Publisher: БНАУ
Citation: Ліскович Р.В. Безпечність та якість м'яса курчат-бройлерів на потужностях з виробництва / Р.В. Ліскович, В.П. Лясота // Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти «Молодь – аграрній науці і виробництву». Актуальні проблеми ветеринарної медицини(БНАУ, 22-23 квітня 2025 р.). - Біла Церква, 2025. – С.19-20.
Abstract: Галузь з виробництва м’яса курчат-бройлерів на території України набуває досить активного поступального розвитку. Основний успіх виробництва м’яса курчат-бройлерів це: наявність якісних комерційних порід птиці, що дає можливість у досить стислі терміни роботи, незважаючи на пори року, отримувати високоякісну біологічно цінну продукцію. Безпекові характеристики України, у тому числі і в галузі продовольства, зумовлені виробництвом достатньої кількості якісних, екологічно нешкідливих, повноцінних продуктів харчування тваринного походження, серед яких продукція птахівництва займає одну із головних позицій. Ціла низка країн Євросоюзу, у тому числі і Україна ввели заборону на застосування кормових антибіотиків та гормональних препаратів, як стимуляторів росту тварин, в тому числі і курчатам-бройлерам. Сучасна світова наукова література, у тому числі і вітчизняна, не достатньо висвітлюють оцінку безпечності та якості м'яса курчат-бройлерів за реалізації на агропромислових ринках та особливо на потужностях з виробництва. У науково-дослідній роботі теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено необхідність постійного проведення вивчення безпечності та якості м'яса курчат-бройлерів за реалізації на агропромислових ринках та особливо на потужностях з виробництва, застосовуючи загальноприйняті методиками та розроблені запатентовані експресні методики щодо встановлення ступеня свіжості м'яса птиці. У роботі показано оптимальні показники безпечності та якості продуктів забою курчат-бройлерів, використовуючи стандартні органолептичні та оптимізовані фізико-хімічні показники, мікробіологічні та мікроскопічні тести
Description: The broiler chicken meat production industry in Ukraine is experiencing quite active and progressive development. The main success of broiler chicken meat production is: the availability of high-quality commercial poultry breeds, which makes it possible to obtain high-quality biologically valuable products in a fairly short time, regardless of the season. The safety characteristics of Ukraine, including in the food industry, are determined by the production of a sufficient number of high-quality, environmentally friendly, high-quality food products of animal origin, among which poultry products occupy one of the main positions. A number of European Union countries, including Ukraine, have introduced a ban on the use of feed antibiotics and hormonal drugs as growth stimulants for animals, including broiler chickens. Modern world scientific literature, including domestic literature, does not sufficiently cover the assessment of the safety and quality of broiler chicken meat for sale in agro-industrial markets and especially at production facilities. The research work theoretically substantiates and experimentally confirms the need for constant studies of the safety and quality of broiler chicken meat for sale in agro-industrial markets and especially at production facilities, using generally accepted methods and developed patented express methods for determining the degree of freshness of poultry meat. The work shows the optimal indicators of the safety and quality of broiler chicken slaughter products, using standard organoleptic and optimized physico-chemical indicators, microbiological and microscopic tests.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14327
metadata.dc.identifier.udc: 614.31:637.12/.3:619
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
bezpechnist'_ta_jakist'.pdf872,18 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.