Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14258
Title: | Вплив антиоксиданту таксифоліну на показники якості та безпечності молочних десертів протягом зберігання |
Other Titles: | Influence of taxifolin antioxidant on quality and safety indicators of dairy desserts during storage |
Authors: | Мінорова, Антоніна Володимирівна Minorova, Antonina Рудакова, Тетяна Василівна Rudakova, Tetiana Седень, Ірина Анатоліївна Seden, Iryna Моісеєва, Людмила Олексіївна Moiseeva, Liudmyla Наріжний, Сергій Анатолійович Narizhniy, Serhiy Бобокало, Сергій Вікторович Bobokalo, Serhii Соломон, Алла Миколаївна Solomon, Alla |
Keywords: | молочні десерти;milk desserts;крем;cream;пудинг;pudding;антиоксидант;antioxidant;таксифолін;taxifolin;показники якості;quality indicators;показники безпечності;safety indicators;термін зберігання;shelf life |
Issue Date: | 2025 |
Citation: | Вплив антиоксиданту таксифоліну на показники якості та безпечності молочних десертів протягом зберігання / А. В. Мінорова, Т. В. Рудакова, І. А. Седень та ін. // Продовольчі ресурси: зб. наук. пр. Ін-т прод. ресурсів НААН України. - Київ, 2025. – Т.13, № 24. - С. 83 – 90. doi: https://doi.org/10.31073/foodresources2025-24-09 |
Abstract: | Дослідження впливу антиоксиданту таксифоліну на показники якості та безпечності молочних десертів протягом зберігання передбачає отримання результатів, які слугуватимуть основою для встановлення гарантійного терміну придатності молочного крему та пудингу до споживання. Доцільність наукової роботи полягає у подовженні терміну зберігання молочних десертів без втрати їх якості та користі для здоров’я людини. Мета. Провести дослідження впливу таксифоліну на показники якості та безпечності молочних десертів протягом зберігання. Методи. Органолептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники дослідних зразків крему та пудингу визначали за загальноприйнятими стандартизованими методами досліджень. Результати. Для встановлення гарантійного терміну придатності молочних десертів до споживання, показники якості та безпечності контролювали у свіжевироблених десертах, на 7, 14, 21, 28 і 35 добу зберігання за температури (4±2)ºC. На підставі отриманих результатів досліджень обґрунтовано та встановлено гарантійний термін придатності до споживання крему та пудингу. Так, для молочного крему та пудингу термін зберігання становить 21 добу, для молочного крему та пудингу з додаванням таксифоліну – 28 діб. Доведено доцільність внесення антиоксиданту таксифоліну в рецептури молочних десертів з метою подовження їх терміну зберігання. Встановлено, що термін зберігання молочного крему та пудингу з додаванням таксифоліну можна подовжити на 7 діб, у порівнянні з контрольними зразками десертів. Сфера застосування результатів. Використання результатів наукової розробки дозволить подовжити термін зберігання молочних десертів без зміни показників їх якості та безпечності, що є наразі проблемою для виробників молокопереробних підприємств та реалізації молочної продукції в торгівельній мережі. |
Description: | The study of the effect of the antioxidant taxifolin on the quality and safety indicators of dairy desserts during storage involves obtaining results that will serve as the basis for establishing the guaranteed shelf life of dairy cream and pudding before consumption. The feasibility of the scientific work is to extend the shelf life of dairy desserts without losing their quality and benefits for human health. Purpose. To conduct a study of the effect of taxifolin on the quality and safety indicators of dairy desserts during storage. Methods. The organoleptic, physicochemical and microbiological indicators of the experimental samples of cream and pudding were determined using generally accepted standardized research methods. Results. To establish the guaranteed shelf life of dairy desserts before consumption, the quality and safety indicators were controlled in freshly made desserts, for 7, 14, 21, 28 and 35 days of storage at a temperature of (4±2) ͦ C. Based on the obtained research results, the guaranteed shelf life of cream and pudding before consumption was substantiated and established. Thus, for milk cream and pudding, the shelf life is 21 days, for milk cream and pudding with the addition of taxifolin – 28 days. The feasibility of introducing the antioxidant taxifolin into the recipes of milk desserts in order to extend their shelf life has been proven. It has been established that the shelf life of milk cream and pudding with the addition of taxifolin can be extended by 7 days, compared to control samples of desserts. Scope of application of the results. The use of the results of scientific development will allow extending the shelf life of milk desserts without changing their quality and safety indicators, which is currently a problem for manufacturers of dairy processing enterprises and the sale of dairy products in the retail network. |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14258 |
ISSN: | 2616-7204 2616-809X |
metadata.dc.identifier.udc: | 637.146:579.873 |
Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Vplyv_antyoksydantu.pdf | 1,13 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.