Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13853
Title: | Щодо безпечності та якості м'яса курчат-бройлерів на потужностях з виробництва |
Other Titles: | Regarding the safety and quality of broiler chicken meat at production facilities |
Authors: | Ліскович, Роман Володимирович Liskovych, Roman Лясота, Василь Петрович Lyasota, Vasily |
Keywords: | птахівництво;споживач;курчата-бройлери;екологічність;нешкідлива продукція;безпечність;якість;продукти харчування;м’ясо курчат-бройлерів;м’ясо;poultry breeding;consumer;broiler chickens;environmental friendliness;harmless products;safety;quality;food products;broiler chicken meat;meat |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | БНАУ |
Citation: | Ліскович Р.В. Щодо безпечності та якості м'яса курчат-бройлерів на потужностях з виробництва / Р.В. Ліскович, В.П. Лясота // Всеукраїнська наук.-практ. конф. магістрантів і молодих дослідників «Наукові пошуки молоді у ХХІ столітті. Актуальні проблеми ветеринарної медицини»(БНАУ, 30 жовтня 2024 р.). - Біла Церква, 2024. – С.19-21. |
Abstract: | У птахівництві України найбільш активного розвитку набула галузь з виробництва м’яса бройлерів. Серед складових успіху виробництва м’яса курчат-бройлерів особливе місце посідає здатність галузі, за максимально стислі терміни, незалежно від пори року, отримувати високоякісну, біологічно цінну продукцію. Нині в країнах Євросоюзу, а також в Україні введено заборону щодо застосування кормових антибіотиків та гормональних препаратів, як стимуляторів росту тварин, в тому числі курчат-бройлерів. Продовольча безпека України зумовлена виробництвом достатньої кількості якісних, екологічно нешкідливих, повноцінних продуктів харчування тваринного походження, серед яких і продукція птахівництва. Проте, в сучасній науковій літературі вітчизнями дослідниками не достатньо описані оцінка безпечності та якості м'яса курчат-бройлерів за реалізації на агропромислових ринках , різних підприємств України. У роботі теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено необхідність проведення вивчення безпечності та якості м'яса курчат-бройлерів за реалізації агропромислових ринках за загальноприйнятими методиками та розробленими запатентованими експресними методиками щодо встановлення ступеня свіжості м'яса птиці. Визначено оптимальні показники якості та безпечності продуктів забою курчат-бройлерів за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними, мікроскопічними показниками та відносною біологічною цінністю. |
Description: | In Ukrainian poultry farming, the most actively developed sector is the broiler meat production sector. Among the components of the success of broiler chicken meat production, a special place is occupied by the ability of the industry to obtain high-quality, biologically valuable products in the shortest possible time, regardless of the season. Currently, in the countries of the European Union, as well as in Ukraine, a ban has been introduced on the use of feed antibiotics and hormonal drugs as growth stimulants for animals, including broiler chickens. Ukraine's food security is determined by the production of a sufficient number of high-quality, environmentally friendly, high-quality food products of animal origin, including poultry products. However, in modern scientific literature, domestic researchers have not sufficiently described the assessment of the safety and quality of broiler chicken meat when sold on agro-industrial markets and various enterprises in Ukraine. The work theoretically substantiates and experimentally confirms the need to study the safety and quality of broiler chicken meat for sale in agro-industrial markets using generally accepted methods and developed patented express methods for determining the degree of freshness of poultry meat. Optimal indicators of quality and safety of broiler chicken slaughter products are determined by organoleptic, physicochemical, microbiological, microscopic indicators and relative biological value. |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13853 |
metadata.dc.identifier.udc: | 614.31:637.12/.3:619 |
Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
shhodo_bezpechnosti_ta_jakosti.pdf | 649,68 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.