Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13702
Title: Comparative analysis of ascorbic acid levels in fruits of major cultivated citrus species
Other Titles: Порівняльний аналіз вмісту аскорбінової кислоти в плодах основних культурних видів цитрусових
Authors: Polishchuk, Vitalii
Поліщук, Віталій Миколайович
Polishchuk, Svitlana
Поліщук, Світлана Анатоліївна
Tsekhmistrenko, Svitlana
Цехмістренко, Світлана Іванівна
Keywords: ascorbic acid;аскорбінова кислота;lemon;лимон;iodometry;йодометрія
Issue Date: 2025
Citation: Polishchuk V. Comparative analysis of ascorbic acid levels in fruits of major cultivated citrus species / V. Polishchuk, S. Polishchuk, S. Tsekhmistrenko // Science and ractice: Implementation to modern society, February 6-8. - Manchester, Great Britain, 2025. - №234. - P. 271–272.
Abstract: The study analysed the content of ascorbic acid in freshly squeezed juices of the most common types of citrus fruits consumed in Ukraine. The vitamin C level was determined by iodometric titration for five randomly selected fruits of each species. The results showed significant interspecific differences: Citrus sinensis contained the highest amount of ascorbic acid, and Citrus limon had 38% higher levels of vitamin C compared to Citrus aurantiifolia. Citrus paradisi and Citrus sweetie were similar. The findings confirm the influence of genetic and environmental factors.
Description: У дослідженні проаналізовано вміст аскорбінової кислоти у фрешах найбільш поширених видів цитрусових, споживаних в Україні. Визначення рівня вітаміну С проводилося методом йодометричного титрування на п'ять випадково відібраних плодів у кожному виді. Результати показали значні міжвидові відмінності: Citrus sinensis містив найбільшу кількість аскорбінової кислоти, а Citrus limon мав на 38% вищий рівень вітаміну C порівняно з Citrus aurantiifolia. Отримані дані підтверджують вплив генетичних та екологічних факторів.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13702
metadata.dc.identifier.udc: 547.475.2:634.3
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
porivnialnyi_analiz_vmistu_askorbinovoi_kysloty.pdf1,99 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.