Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13522
Title: | Безпечність і якість яєць курячих харчових під час виробництва й обігу в деяких господарствах центральної України |
Other Titles: | Safety and quality of food chicken eggs during production and circulation in some farms of central Ukraine |
Authors: | Лясота, Василь Петрович Lyasota, Vasily Богатко, Надія Михайлівна Bogatko, Nadiіa Букалова, Наталія Володимирівна Bukalova, Natalia Мазур, Тетяна Григорівна Mazur, Tetyana Хіцька, Оксана Анатоліївна Khitska, Oksana Джміль, Володимир Іванович Dzhmil, Volodymyr Богатко, Альона Федорівна Bogatko, Aliona Ткачук, Світлана Алімівна Tkachuk, Svitlana Приліпко, Тетяна Миколаївна Prilipko, Tetiana |
Keywords: | харчова промисловість;споживач;птахівництво;органолептичні показники;фізичні показники;хімічні показники;технологічні показники;безпечність;якість;яйця харчові;food industry;consumer;poultry farming;organoleptic;physicochemical;chemical;technological indicators;safety;quality;food product |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | БНАУ |
Citation: | Безпечність і якість яєць курячих харчових під час виробництва й обігу в деяких господарствах центральної України / В.П. Лясота, Н.М. Богатко, Н.В. Букалова та ін. // Наук. вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2024. - № 2. - С.16-27. Doi: 10.33245/2310-4902-2024-192-2-16-27 |
Abstract: | Вступ України до Європейської Співдружності позитивно позначиться на розвитку яєчної галузі нашої країни та забезпечить гармонізацію українського законодавства відповідно до міжнародних вимог щодо контролювання безпечності та якості яєць харчових. Попри складні часи у державі все-таки з’являться передумови для нарощування потужностей та модернізації підприємств. Мета дослідження – встановити показники якості та безпечності яєць курячих від різних вітчизняних виробників центральної частини України та апробувати деякі методики випробування харчового продукту. Методи досліджень: аналітичні, органолептичні, фізичні, мікробіологічні, токсикологічні, варіаційно-статистичні. Установлено, що яйця курячі харчові за органолептичними показниками відповідали вимогам чинного ДСТУ 5028:2009. За проведення мікробіологічних випробувань яєць курячих наявність вмісту патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів не виявлено. За визначення вмісту залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів (тoкcичні елементи, мікотокcини, антибіотики тa гopмональні препарати) у яйцях курячих харчових перевищення гранично допустимого рівня (ГДР) не установлено. Визначення показників оптичної густини білка та жовтка яєць курячих дало змогу більш глибше дослідити їхню якість. Розроблені експресні методики встановлення якості яєць курячих харчових, зокрема оптичної густини білка та жовтка фотометричним методом, мали достовірність в отриманих показниках 99,9 % порівняно з іншими показниками, вказаними у національному стандарті. Отже, науково обґрунтовано та експериментально доведено доцільність контролювання показників безпечності та якості яєць курячих харчових під час виробництва й обігу (зберігання на оптових базах та реалізації у супермаркетах, магазинах тощо) згідно з чинним національним законодавством та розроблення експресних методик контролювання якості білка і жовтка фотометричними методами. |
Description: | n (WTO) will have a positive effect on the development of the egg industry in our country. Despite the difficult times, the state will still have prerequisites for capacity building and modernization of enterprises. The purpose of the research is to establish quality indicators, to characterize the safety of chicken eggs from different Ukrainian producers, and to develop food product testing methods. Research methods: analytical, organoleptic, physical, microbiological, toxicological, variational and statistical. It was established that edible chicken eggs met the requirements of the current DSTU 5028:2009 according to organoleptic indicators. When conducting microbiological tests of chicken eggs, the presence of pathogenic and opportunistic microorganisms was not detected. When determining the content of residues of veterinary drugs and pollutants (toxic elements, mycotoxins, antibiotics and hormonal drugs) in chicken eggs, exceeding the maximum permissible levels (MRL) was not established. Determination of the optical density indicators of protein and yolk of chicken eggs made it possible to characterize their quality more deeply. The developed express methods of determining the quality of food chicken eggs, in particular the optical density of the protein and yolk by the photometric method, had a reliability of 99.9% in the obtained indicators compared to other indicators specified in the national standard. Thus, the expediency of monitoring the quality indicators of food chicken eggs during production and circulation (storage in wholesale bases and sale in supermarkets, stores, etc.) according to current national legislation and the development of express methods of controlling the quality of protein and yolk by photometric methods have been scientifically substantiated and experimentally proven. |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13522 |
ISSN: | 2310-4902 |
metadata.dc.identifier.udc: | 619:614.31:637.4’652 |
Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
bezpechnist'_i_jakist'.pdf | 610,81 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.