Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13522
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЛясота, Василь Петрович-
dc.contributor.authorLyasota, Vasily-
dc.contributor.authorБогатко, Надія Михайлівна-
dc.contributor.authorBogatko, Nadiіa-
dc.contributor.authorБукалова, Наталія Володимирівна-
dc.contributor.authorBukalova, Natalia-
dc.contributor.authorМазур, Тетяна Григорівна-
dc.contributor.authorMazur, Tetyana-
dc.contributor.authorХіцька, Оксана Анатоліївна-
dc.contributor.authorKhitska, Oksana-
dc.contributor.authorДжміль, Володимир Іванович-
dc.contributor.authorDzhmil, Volodymyr-
dc.contributor.authorБогатко, Альона Федорівна-
dc.contributor.authorBogatko, Aliona-
dc.contributor.authorТкачук, Світлана Алімівна-
dc.contributor.authorTkachuk, Svitlana-
dc.contributor.authorПриліпко, Тетяна Миколаївна-
dc.contributor.authorPrilipko, Tetiana-
dc.date.accessioned2025-02-07T07:52:03Z-
dc.date.available2025-02-07T07:52:03Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationБезпечність і якість яєць курячих харчових під час виробництва й обігу в деяких господарствах центральної України / В.П. Лясота, Н.М. Богатко, Н.В. Букалова та ін. // Наук. вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2024. - № 2. - С.16-27. Doi: 10.33245/2310-4902-2024-192-2-16-27uk_UA
dc.identifier.issn2310-4902-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13522-
dc.descriptionn (WTO) will have a positive effect on the development of the egg industry in our country. Despite the difficult times, the state will still have prerequisites for capacity building and modernization of enterprises. The purpose of the research is to establish quality indicators, to characterize the safety of chicken eggs from different Ukrainian producers, and to develop food product testing methods. Research methods: analytical, organoleptic, physical, microbiological, toxicological, variational and statistical. It was established that edible chicken eggs met the requirements of the current DSTU 5028:2009 according to organoleptic indicators. When conducting microbiological tests of chicken eggs, the presence of pathogenic and opportunistic microorganisms was not detected. When determining the content of residues of veterinary drugs and pollutants (toxic elements, mycotoxins, antibiotics and hormonal drugs) in chicken eggs, exceeding the maximum permissible levels (MRL) was not established. Determination of the optical density indicators of protein and yolk of chicken eggs made it possible to characterize their quality more deeply. The developed express methods of determining the quality of food chicken eggs, in particular the optical density of the protein and yolk by the photometric method, had a reliability of 99.9% in the obtained indicators compared to other indicators specified in the national standard. Thus, the expediency of monitoring the quality indicators of food chicken eggs during production and circulation (storage in wholesale bases and sale in supermarkets, stores, etc.) according to current national legislation and the development of express methods of controlling the quality of protein and yolk by photometric methods have been scientifically substantiated and experimentally proven.uk_UA
dc.description.abstractВступ України до Європейської Співдружності позитивно позначиться на розвитку яєчної галузі нашої країни та забезпечить гармонізацію українського законодавства відповідно до міжнародних вимог щодо контролювання безпечності та якості яєць харчових. Попри складні часи у державі все-таки з’являться передумови для нарощування потужностей та модернізації підприємств. Мета дослідження – встановити показники якості та безпечності яєць курячих від різних вітчизняних виробників центральної частини України та апробувати деякі методики випробування харчового продукту. Методи досліджень: аналітичні, органолептичні, фізичні, мікробіологічні, токсикологічні, варіаційно-статистичні. Установлено, що яйця курячі харчові за органолептичними показниками відповідали вимогам чинного ДСТУ 5028:2009. За проведення мікробіологічних випробувань яєць курячих наявність вмісту патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів не виявлено. За визначення вмісту залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів (тoкcичні елементи, мікотокcини, антибіотики тa гopмональні препарати) у яйцях курячих харчових перевищення гранично допустимого рівня (ГДР) не установлено. Визначення показників оптичної густини білка та жовтка яєць курячих дало змогу більш глибше дослідити їхню якість. Розроблені експресні методики встановлення якості яєць курячих харчових, зокрема оптичної густини білка та жовтка фотометричним методом, мали достовірність в отриманих показниках 99,9 % порівняно з іншими показниками, вказаними у національному стандарті. Отже, науково обґрунтовано та експериментально доведено доцільність контролювання показників безпечності та якості яєць курячих харчових під час виробництва й обігу (зберігання на оптових базах та реалізації у супермаркетах, магазинах тощо) згідно з чинним національним законодавством та розроблення експресних методик контролювання якості білка і жовтка фотометричними методами.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБНАУuk_UA
dc.subjectхарчова промисловістьuk_UA
dc.subjectспоживачuk_UA
dc.subjectптахівництвоuk_UA
dc.subjectорганолептичні показникиuk_UA
dc.subjectфізичні показникиuk_UA
dc.subjectхімічні показникиuk_UA
dc.subjectтехнологічні показникиuk_UA
dc.subjectбезпечністьuk_UA
dc.subjectякістьuk_UA
dc.subjectяйця харчовіuk_UA
dc.subjectfood industryuk_UA
dc.subjectconsumeruk_UA
dc.subjectpoultry farminguk_UA
dc.subjectorganolepticuk_UA
dc.subjectphysicochemicaluk_UA
dc.subjectchemicaluk_UA
dc.subjecttechnological indicatorsuk_UA
dc.subjectsafetyuk_UA
dc.subjectqualityuk_UA
dc.subjectfood productuk_UA
dc.titleБезпечність і якість яєць курячих харчових під час виробництва й обігу в деяких господарствах центральної Україниuk_UA
dc.title.alternativeSafety and quality of food chicken eggs during production and circulation in some farms of central Ukraineuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc619:614.31:637.4’652uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
bezpechnist'_i_jakist'.pdf610,81 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.