Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13179
Title: | Вігна спаржева (Vigna unguiculata (l.) Walp. subsp. Sesquipedalis (l.) Verdc.): вихідний колекційний матеріал і технології вирощування |
Other Titles: | Asparagus vigna (Vigna unguiculata (l.) Walp. subsp. Sesquipedalis (l.) Verdc.): initial collection material and cultivation technology. |
Authors: | Бобось, Ірина Макарівна Bobos, Irina Сич, Зеновій Деонизович Sych, Zenovii Комар, Олесандр Олександрович Komar, Oleksandr |
Keywords: | вігна спаржева;вігна спаржева;veal asparagus;veal asparagus;колекційний матеріал вігни спаржевої;колекційний матеріал вігни спаржевої;collection material of vigna asparagus;collection material of vigna asparagus;сорт;сорт;sort;sort;гібриди;гібриди;hybrids;hybrids |
Issue Date: | 2023 |
Publisher: | ЦП "Компринт" |
Citation: | Бобось І. М. Вігна спаржева: вихідний колекційний матеріал і технології вирощування: монографія / Сич З. Д., Комар О. О. – Київ: «ЦП «Компринт», 2023. – 223 с. |
Abstract: | У монографії представлено особливості росту і розвитку та перспективи вирощування вігни спаржевої (овочевої), яка може стати джерелом цінних продуктів харчування. Описано анатомо-морфологічні ознаки виду, біологічні особливості та технологічні принципи вирощування вігни спаржевої. Автори узагальнили досвід вирощування та подали результати власних досліджень. Наведено результати комплексної оцінки сортів за основними господарсько-цінними показниками. Виявлено вплив прийомів технології вирощування (термінів сівби. густоти рослин. мікродобрив) на важливі технологічні та біохімічні показники. що дозволить підвищити урожайність та цінність готової продукції. |
Description: | The monograph presents the features of growth and development and prospects cultivation of vigna asparagus (vegetable), which can become a source of valuable food products. Anatomical and morphological signs of the species, biological ones are described peculiarities and technological principles of growing cowpea asparagus. The authors summarized the cultivation experience and presented the results of their own research.The results of the comprehensive evaluation of the main varieties are given economic value indicators. The impact of technology techniques has been revealed cultivation (sowing dates. plant density. microfertilizers) on important technological and biochemical indicators. which will increase productivity and value of finished products. |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13179 |
ISBN: | 978-617-8269-78-4 |
metadata.dc.identifier.udc: | 631.52:635.654 |
Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Vihna_sparzheva.pdf | 1,1 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.