Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10096
Назва: Формування маси зерна головного колоса в різних за висотою сортів пшениці (T. aestivum L.) озимої в умовах Лісостепу України
Інші назви: Formation of grain mass from the main ear of of soft winter wheat (T. aestivum L.) varieties of different heights in the conditions of the Forest-steppe of Ukraine
Автори: Лозінський, Микола Владиславович
Lozinskyi, Mykola
Філіцька, Олександра Олександрівна
Filitska, Oleksandra
Ключові слова: фенотиповий і генотиповий коефіцієнт варіації; phenotypic and genotypic coefficient of variation;мінливість; variability;продуктивність; productivity;адаптивність; adaptability;висота рослин; plant height
Дата публікації: 12-жов-2023
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Короткий огляд (реферат): В умовах дослідного поля навчально-виробничого центру Білоцерківського НАУ в 2019–2022 рр. досліджували різні за висотою рослин групи сортів пшениці м’якої озимої: низькорослі ІІ групи (66−80 см) − Білоцерківська напівкарликова, Сонечко, Смуглянка; середньорослі І групи (81−95 см) – Донська напівкарликова, Лісова пісня, Олеся, Колос Миронівщини; середньорослі ІІ групи (96−110 см) − Столична, Писанка, Відрада, Альбатрос одеський; високорослі І групи (111−125 см) – Одеська 267, Ластівка одеська, Пилипівка, Чародійка білоцерківська. В середньому з 2019−2022 рр. маса зерна з головного колоса в досліджуваних сортів пшениці м’якої озимої варіювала в межах від 1,51 г (Білоцерківська напівкарликова) до 1,86 г (Смуглянка). Достовірне перевищення над середнім по сортах показником у роки досліджень встановлено лише в низькорослого сорту ІІ групи Смуглянка. В низькорослих сортів ІІ групи визначено незначний розмах мінливості маси зерна з колоса (0,15−0,91 г) та незначний фенотиповий коефіцієнт варіації (3,0−9,0 %). Найбільша генотипова мінливість визначена у високорослих сортів І групи − 12,05 %, а найменша – у низькорослих ІІ групи (8,6 %). Виділено сорт Смуглянка (низькорослі ІІ групи), який проявляв достовірне перевищення у 2019−2022 рр. середньої по досліду маси зерна з головного колоса. Сорт Відрада (середньорослі сорти ІІ групи) з незначною фенотиповою мінливістю достовірно перевищував середню за чотири роки масу зерна з головного колоса. Істотний вплив генотипу (53,29 %) на формування маси зерна з головного колоса встановлено лише в низькорослих сортів ІІ групи. In 2019–2022, in the conditions of the experimental field of the educational and production center of the Bila Tserkva National Agrarian University were studied varieties of soft winter wheat, different in height of the plant group: low-growing group II (66-80 cm) - Bilotserkivska semi-dwarf, Sonechko, Smuglyanka; medium-sized group I (81−95 cm) - Donska semi-dwarf, Forest song, Olesya, Kolos of Myronivka region; medium-sized II group (96−110 cm) - Stolychna, Pysanka, Vidrada, Albatross Odeskyi; tall I group (111−125 cm) – Odeska 267, Lastivka Odeska, Pylypivka, Charodiyka Bilotserkivska. On average, from 2019−2022, the mass of grain from the main ear in the studied varieties of soft winter wheat was from 1.51 g (Bilotserkivska half-dwarf) to 1.86 g (Smuglyanka). A significant excess over the average indicator for varieties in the years of research was established only in the low-growing variety of II group Smuglyanka. In the low-growing varieties of the II group, a small range of variability of the mass of grain from the ear (0.15−0.91 g) and a small phenotypic coefficient of variation (3.0−9.0%) were determined. The highest genotypic variability was determined in the tall varieties of the I group - 12.05%, and the smallest - in the low-growing varieties of the II group (8.6%). The Smuglyanka variety (low-growing II group) showed a significant increase in 2019−2022 of the average weight of grain from the main ear according to the experiment. The Vidrada variety (medium-sized of the II group) with insignificant phenotypic variability reliably exceeded the average weight of grain from the main ear over four years. A significant influence of the genotype (53.29%) on the formation of grain mass from the main ear was established only in short varieties of the II group.
Опис: Лозінський М. В., Філіцька О. О. Формування маси зерна головного колоса в різних за висотою сортів пшениці (T. aestivum L.) озимої в умовах Лісостепу України. Аграрні інновації. 2023. № 19. С. 168–174. DOI: 10.32848/agrar.innov.2023.19.25.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10096
УДК: УДК 631.547.6:633.111“324”(477.4)
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Formuvannia_masy.pdf1,73 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.