Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10096
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЛозінський, Микола Владиславович-
dc.contributor.authorLozinskyi, Mykola-
dc.contributor.authorФіліцька, Олександра Олександрівна-
dc.contributor.authorFilitska, Oleksandra-
dc.date.accessioned2024-02-16T08:36:55Z-
dc.date.available2024-02-16T08:36:55Z-
dc.date.issued2023-10-12-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10096-
dc.descriptionЛозінський М. В., Філіцька О. О. Формування маси зерна головного колоса в різних за висотою сортів пшениці (T. aestivum L.) озимої в умовах Лісостепу України. Аграрні інновації. 2023. № 19. С. 168–174. DOI: 10.32848/agrar.innov.2023.19.25.uk_UA
dc.description.abstractВ умовах дослідного поля навчально-виробничого центру Білоцерківського НАУ в 2019–2022 рр. досліджували різні за висотою рослин групи сортів пшениці м’якої озимої: низькорослі ІІ групи (66−80 см) − Білоцерківська напівкарликова, Сонечко, Смуглянка; середньорослі І групи (81−95 см) – Донська напівкарликова, Лісова пісня, Олеся, Колос Миронівщини; середньорослі ІІ групи (96−110 см) − Столична, Писанка, Відрада, Альбатрос одеський; високорослі І групи (111−125 см) – Одеська 267, Ластівка одеська, Пилипівка, Чародійка білоцерківська. В середньому з 2019−2022 рр. маса зерна з головного колоса в досліджуваних сортів пшениці м’якої озимої варіювала в межах від 1,51 г (Білоцерківська напівкарликова) до 1,86 г (Смуглянка). Достовірне перевищення над середнім по сортах показником у роки досліджень встановлено лише в низькорослого сорту ІІ групи Смуглянка. В низькорослих сортів ІІ групи визначено незначний розмах мінливості маси зерна з колоса (0,15−0,91 г) та незначний фенотиповий коефіцієнт варіації (3,0−9,0 %). Найбільша генотипова мінливість визначена у високорослих сортів І групи − 12,05 %, а найменша – у низькорослих ІІ групи (8,6 %). Виділено сорт Смуглянка (низькорослі ІІ групи), який проявляв достовірне перевищення у 2019−2022 рр. середньої по досліду маси зерна з головного колоса. Сорт Відрада (середньорослі сорти ІІ групи) з незначною фенотиповою мінливістю достовірно перевищував середню за чотири роки масу зерна з головного колоса. Істотний вплив генотипу (53,29 %) на формування маси зерна з головного колоса встановлено лише в низькорослих сортів ІІ групи. In 2019–2022, in the conditions of the experimental field of the educational and production center of the Bila Tserkva National Agrarian University were studied varieties of soft winter wheat, different in height of the plant group: low-growing group II (66-80 cm) - Bilotserkivska semi-dwarf, Sonechko, Smuglyanka; medium-sized group I (81−95 cm) - Donska semi-dwarf, Forest song, Olesya, Kolos of Myronivka region; medium-sized II group (96−110 cm) - Stolychna, Pysanka, Vidrada, Albatross Odeskyi; tall I group (111−125 cm) – Odeska 267, Lastivka Odeska, Pylypivka, Charodiyka Bilotserkivska. On average, from 2019−2022, the mass of grain from the main ear in the studied varieties of soft winter wheat was from 1.51 g (Bilotserkivska half-dwarf) to 1.86 g (Smuglyanka). A significant excess over the average indicator for varieties in the years of research was established only in the low-growing variety of II group Smuglyanka. In the low-growing varieties of the II group, a small range of variability of the mass of grain from the ear (0.15−0.91 g) and a small phenotypic coefficient of variation (3.0−9.0%) were determined. The highest genotypic variability was determined in the tall varieties of the I group - 12.05%, and the smallest - in the low-growing varieties of the II group (8.6%). The Smuglyanka variety (low-growing II group) showed a significant increase in 2019−2022 of the average weight of grain from the main ear according to the experiment. The Vidrada variety (medium-sized of the II group) with insignificant phenotypic variability reliably exceeded the average weight of grain from the main ear over four years. A significant influence of the genotype (53.29%) on the formation of grain mass from the main ear was established only in short varieties of the II group.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherВидавничий дім «Гельветика»uk_UA
dc.subjectфенотиповий і генотиповий коефіцієнт варіації; phenotypic and genotypic coefficient of variationuk_UA
dc.subjectмінливість; variabilityuk_UA
dc.subjectпродуктивність; productivityuk_UA
dc.subjectадаптивність; adaptabilityuk_UA
dc.subjectвисота рослин; plant heightuk_UA
dc.titleФормування маси зерна головного колоса в різних за висотою сортів пшениці (T. aestivum L.) озимої в умовах Лісостепу Україниuk_UA
dc.title.alternativeFormation of grain mass from the main ear of of soft winter wheat (T. aestivum L.) varieties of different heights in the conditions of the Forest-steppe of Ukraineuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udcУДК 631.547.6:633.111“324”(477.4)uk_UA
dc.identifier.doi10.32848/agrar.innov.2023.19.25-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Formuvannia_masy.pdf1,73 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.