Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10083
Назва: Вплив гумінових кислот на молочну продуктивність корів та показники якості і безпечності молока
Інші назви: Infl uence of humic acids on milk productivity of cows and indicators of milk quality and safety
Автори: Якубчак, Ольга Миколаївна
Yakubchak, Olha
Кравченко, І.М.
Kravchenko, I.
Тишківська, Наталія Василівна
Tishkіvska, Natalii
Тишківський, Михайло Ярославович
Tishkivskiy, Mykhailo
Джміль, Володимир Іванович
Dzhmil, Volodymyr
Ключові слова: гумінові кислоти;молочна продуктивність;кількість соматичних клітин;масова частка жиру;,масова частка білків;лактоза;азот сечовини молока;humic acids;number of somatic cells;mass fraction of fat;mass fraction of proteins;lactose;milk urea nitrogen;milk productivity
Дата публікації: 2023
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Вплив гумінових кислот на молочну продуктивність корів та показники якості і безпечності молока / О.М. Якубчак, І.М. Кравченко, Н.В. Тишківська та ін. // Наук. вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2023. - Вип. 2(184). - С.67-74. Doi: 10.33245/2310-4902-2023-184-2-67-74
Короткий огляд (реферат): Дослідження проведено з метою визначення впливу гумінових кислот, доданих до раціону лактуючих корів, на їх молочну продуктивність та фізико-хімічні показники молока. Дослідження проведено на 14 коровах голштинської породи німецької селекції, яким впродовж 30 діб до основного раціону додавали 20 г/100 кг живої ваги на добу органічної кормової суміші, що містить 40,5 % гумінових кислот та 22 % фульвокислот. Проби молока відбирали двічі, перед застосуванням органічної кормової суміші та через 30 діб застосування. Спостерігали збільшення молочної продуктивності на 5,8 % у 86 % лактуючих корів, водночас зростала масова частка жиру в молоці. Незначне зростання жирності молока (р<0,1) пов’язано зі збільшенням цього показника у молоці 72 % дослідних корів від 0,2 до 0,92 %. У молоці решти корів жирність молока не змінювалась, проте середній показник по групі зріс на 0,38 %. Масова частка білків через 30 діб застосування органічної кормової суміші збільшувалась у молоці корів у середньому по групі на 0,2 % (р<0,05), за середнього показника по групі 3,5±0,06 % (3,12–4,2 %). У молоці 80 % досліджених корів масова частка білків зросла від 0,12 до 0,9 %, у 20 % корів масова частка білка у молоці не змінилася, проте значення відповідали базисній нормі (3,0 %). Зростання середньодобових надоїв з 36,73±0,6 кг (35,43–38,9) на початку дослідження проти 38,85±0,19 кг (37,3–39,9; р<0,01) по завершенню досліду, що становить 2,12 кг, вказує на позитивний вплив гумінових кислот на молочну продуктивність корів. Кількість соматичних клітин у молоці корів через 30-добове застосування органічної кормової суміші на основі гумінових кислот не змінилась і становила 104,78±19,09 тис./см3 (20,0–218,0), проти 104,47±23,5 тис./см3 (11,0–246,0) на початку дослідження. У молоці 28,5 % корів, по завершенню дослідження, відмічали незначне зменшення кількості соматичних клітин від 35 до 55 тис./см3 , у молоці 21,4 % корів кількість соматичних клітин незначно зростала від 19 до 74 тис./см3 , що відповідає фізіологічній нормі. Азот сечовини молока використовують для оцінки енергетично-білкового балансу у кормах, знижений показник по завершенню дослідження коливався в межах від 7,1 до 18,5 мг/100 мл, що вказує на дефіцит сирого протеїну у раціоні.
Опис: The study was conducted to determine the eff ect of humic acids added to the diet of lactating cows on their milk productivity and physicochemical parameters of milk. The study was conducted on 14 Holstein cows of German breeding, which were fed 20 g/100 kg of live weight per day of an organic feed mixture containing 40.5% humic acids and 22% fulvic acids to their basic diet for 30 days. Milk samples were taken twice, before the use of the organic feed mixture and after 30 days of use. An increase in milk productivity by 5.8% was observed in 86% of lactating cows, the mass fraction of fat in milk increased A slight increase in milk fat content (p<0.1) is associated with an increase in this indicator in the milk of 72% of experimental cows from 0.2 to 0.92%. In the milk of the rest of the cows, the fat content of the milk did not change, but the average index for the group increased by 0.38%. The mass fraction of proteins after 30 days of using the organic feed mixture, an increase in the mass fraction of proteins in the milk of cows was noted on average for the group by 0.2% (р<0.05), with an average indicator for the group of 3.5±0.06% (3 ,12–4.2%). In the milk of 80% of the examined cows, the mass fraction of proteins increased from 0.12 to 0.9%, in 20% of the cows the mass fraction of protein in milk did not change, but the values corresponded to the basic norm (3.0%). An increase in average daily milk yield from 36.73±0.6 kg (35.43–38.9) at the beginning of the study against 38.85±0.19 kg (37.3–39.9; p<0.01) at the end of the experiment, which is 2.12 kg more and indicates a positive eff ect of humic acids on milk productivity of cows. The number of somatic cells in the milk of cows after a 30-day use of an organic feed mixture based on humic acids did not change and amounted to 104.78±19.09 thousand/cm3 (20.0–218.0), against 104.47±23, 5 thousand/cm3 (11.0–246.0) at the beginning of the study. In the milk of 28.5% of cows, at the end of the study, a slight decrease in the number of somatic cells was noted from 35 to 55 thousand/cm3 , in the milk of 21.4% of cows, the number of somatic cells increased slightly from 19 to 74 thousand/cm3, which corresponds to the physiological norm . Milk urea nitrogen is used to assess the energy-protein balance in feed; a reduced value at the end of the study ranged from 7.1 to 18.5 mg/100 ml, indicating a crude protein defi ciency in the diet.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10083
ISSN: 2310-4902
УДК: 614.31:637.12/.3:006.83:636.2.09
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vplyv_guminovyh_kyslot.pdf1,26 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.