Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10083
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЯкубчак, Ольга Миколаївна-
dc.contributor.authorYakubchak, Olha-
dc.contributor.authorКравченко, І.М.-
dc.contributor.authorKravchenko, I.-
dc.contributor.authorТишківська, Наталія Василівна-
dc.contributor.authorTishkіvska, Natalii-
dc.contributor.authorТишківський, Михайло Ярославович-
dc.contributor.authorTishkivskiy, Mykhailo-
dc.contributor.authorДжміль, Володимир Іванович-
dc.contributor.authorDzhmil, Volodymyr-
dc.date.accessioned2024-02-16T07:47:36Z-
dc.date.available2024-02-16T07:47:36Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationВплив гумінових кислот на молочну продуктивність корів та показники якості і безпечності молока / О.М. Якубчак, І.М. Кравченко, Н.В. Тишківська та ін. // Наук. вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2023. - Вип. 2(184). - С.67-74. Doi: 10.33245/2310-4902-2023-184-2-67-74uk_UA
dc.identifier.issn2310-4902-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/10083-
dc.descriptionThe study was conducted to determine the eff ect of humic acids added to the diet of lactating cows on their milk productivity and physicochemical parameters of milk. The study was conducted on 14 Holstein cows of German breeding, which were fed 20 g/100 kg of live weight per day of an organic feed mixture containing 40.5% humic acids and 22% fulvic acids to their basic diet for 30 days. Milk samples were taken twice, before the use of the organic feed mixture and after 30 days of use. An increase in milk productivity by 5.8% was observed in 86% of lactating cows, the mass fraction of fat in milk increased A slight increase in milk fat content (p<0.1) is associated with an increase in this indicator in the milk of 72% of experimental cows from 0.2 to 0.92%. In the milk of the rest of the cows, the fat content of the milk did not change, but the average index for the group increased by 0.38%. The mass fraction of proteins after 30 days of using the organic feed mixture, an increase in the mass fraction of proteins in the milk of cows was noted on average for the group by 0.2% (р<0.05), with an average indicator for the group of 3.5±0.06% (3 ,12–4.2%). In the milk of 80% of the examined cows, the mass fraction of proteins increased from 0.12 to 0.9%, in 20% of the cows the mass fraction of protein in milk did not change, but the values corresponded to the basic norm (3.0%). An increase in average daily milk yield from 36.73±0.6 kg (35.43–38.9) at the beginning of the study against 38.85±0.19 kg (37.3–39.9; p<0.01) at the end of the experiment, which is 2.12 kg more and indicates a positive eff ect of humic acids on milk productivity of cows. The number of somatic cells in the milk of cows after a 30-day use of an organic feed mixture based on humic acids did not change and amounted to 104.78±19.09 thousand/cm3 (20.0–218.0), against 104.47±23, 5 thousand/cm3 (11.0–246.0) at the beginning of the study. In the milk of 28.5% of cows, at the end of the study, a slight decrease in the number of somatic cells was noted from 35 to 55 thousand/cm3 , in the milk of 21.4% of cows, the number of somatic cells increased slightly from 19 to 74 thousand/cm3, which corresponds to the physiological norm . Milk urea nitrogen is used to assess the energy-protein balance in feed; a reduced value at the end of the study ranged from 7.1 to 18.5 mg/100 ml, indicating a crude protein defi ciency in the diet.uk_UA
dc.description.abstractДослідження проведено з метою визначення впливу гумінових кислот, доданих до раціону лактуючих корів, на їх молочну продуктивність та фізико-хімічні показники молока. Дослідження проведено на 14 коровах голштинської породи німецької селекції, яким впродовж 30 діб до основного раціону додавали 20 г/100 кг живої ваги на добу органічної кормової суміші, що містить 40,5 % гумінових кислот та 22 % фульвокислот. Проби молока відбирали двічі, перед застосуванням органічної кормової суміші та через 30 діб застосування. Спостерігали збільшення молочної продуктивності на 5,8 % у 86 % лактуючих корів, водночас зростала масова частка жиру в молоці. Незначне зростання жирності молока (р<0,1) пов’язано зі збільшенням цього показника у молоці 72 % дослідних корів від 0,2 до 0,92 %. У молоці решти корів жирність молока не змінювалась, проте середній показник по групі зріс на 0,38 %. Масова частка білків через 30 діб застосування органічної кормової суміші збільшувалась у молоці корів у середньому по групі на 0,2 % (р<0,05), за середнього показника по групі 3,5±0,06 % (3,12–4,2 %). У молоці 80 % досліджених корів масова частка білків зросла від 0,12 до 0,9 %, у 20 % корів масова частка білка у молоці не змінилася, проте значення відповідали базисній нормі (3,0 %). Зростання середньодобових надоїв з 36,73±0,6 кг (35,43–38,9) на початку дослідження проти 38,85±0,19 кг (37,3–39,9; р<0,01) по завершенню досліду, що становить 2,12 кг, вказує на позитивний вплив гумінових кислот на молочну продуктивність корів. Кількість соматичних клітин у молоці корів через 30-добове застосування органічної кормової суміші на основі гумінових кислот не змінилась і становила 104,78±19,09 тис./см3 (20,0–218,0), проти 104,47±23,5 тис./см3 (11,0–246,0) на початку дослідження. У молоці 28,5 % корів, по завершенню дослідження, відмічали незначне зменшення кількості соматичних клітин від 35 до 55 тис./см3 , у молоці 21,4 % корів кількість соматичних клітин незначно зростала від 19 до 74 тис./см3 , що відповідає фізіологічній нормі. Азот сечовини молока використовують для оцінки енергетично-білкового балансу у кормах, знижений показник по завершенню дослідження коливався в межах від 7,1 до 18,5 мг/100 мл, що вказує на дефіцит сирого протеїну у раціоні.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБНАУuk_UA
dc.subjectгумінові кислотиuk_UA
dc.subjectмолочна продуктивністьuk_UA
dc.subjectкількість соматичних клітинuk_UA
dc.subjectмасова частка жируuk_UA
dc.subject,масова частка білківuk_UA
dc.subjectлактозаuk_UA
dc.subjectазот сечовини молокаuk_UA
dc.subjecthumic acidsuk_UA
dc.subjectnumber of somatic cellsuk_UA
dc.subjectmass fraction of fatuk_UA
dc.subjectmass fraction of proteinsuk_UA
dc.subjectlactoseuk_UA
dc.subjectmilk urea nitrogenuk_UA
dc.subjectmilk productivityuk_UA
dc.titleВплив гумінових кислот на молочну продуктивність корів та показники якості і безпечності молокаuk_UA
dc.title.alternativeInfl uence of humic acids on milk productivity of cows and indicators of milk quality and safetyuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc614.31:637.12/.3:006.83:636.2.09uk_UA
dc.identifier.doi10.33245/2310-4902-2023-184-2-67-74-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vplyv_guminovyh_kyslot.pdf1,26 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.