Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9436
Назва: Formation of grain yield and quality indicators of soybeans under the influence of fungicidal protection.
Інші назви: Формування урожайності зерна та якісних показників сої під впливом фунгіцидного захисту.
Автори: Grabovsky, Mykola
Грабовський, Микола Борисович
Mostypan, Olena
Мостипан, Олена Валеріївна
Fedoruk, Yriy
Федорук, Юрій Васильович
Kozak, Leonid
Козак, Леонід Андрійович
Ostrenko, Mykhailo
Остренко, Михайло Володимирович
Ключові слова: soy; соя;fungicides; фунгіциди;productivity; продуктивність;grain quality; якість зерна;pre-sowing seed treatment; передпосівна обробка насіння
Дата публікації: 2023
Видавництво: Поліський національний університет
Короткий огляд (реферат): Soybean diseases reduce the energy of seed germination, dilute crops, reduce the photosynthetic surface and productivity of cultivated plants, and worsen quality indicators. The purpose of the study was to determine the effect of fungicidal protection on the yield and quality of soybean grain. The following methods were used to achieve it: field, chemical (to determine the quality indicators of soybean grain), and statistical (to assess the reliability of data). The study was conducted in 2021-2022 in the conditions of TOV Savarske, Obukhiv district, Kyiv region. Soybean varieties Amadea and Aurelina and 10 variants of fungicidal protection were examined. It was identified that the increase in soybean grain yield when using fungicides is 0.41-0.72 t/ha, compared to the control. The highest yield in the experiment was obtained on the variants Celest top 312.5 FS, TH (1 l/t) + Abacus (2 l/ha) and Standak Top (2 l/t) + Abacus (2 l/ha) – 3.31 and 3.37 t/ha and 3.06 and 3.13 t/ha, respectively, in the varieties Amadea and Aurelina. There was no effect of the fungicides under study on the moisture content of soybean grains and the fat content of soybean seeds. There is an increase in protein content by 0.3-1.8% in variants with the use of fungicidal protection, compared to the control. The highest fat and protein content was obtained on the variant Standak Top (2 l/t) + Abacus (2 l/ha) and Celest top 312.5 FS, TH (1 l/t) + Abacus (2 l/ha) – 21.9 and 21.7% and 38.5 and 42.4%, respectively, in the varieties Amadea and Aurelina. The results of the conducted studies can be used in production conditions to improve the protection of soybean crops from diseases and increase the yield and quality of grain of this crop. Хвороби сої знижують енергію проростання насіння, розріджують культур, знижують фотосинтетичну поверхню та продуктивність культив рослин, і погіршують якісні показники. Метою дослідження було визначити вплив фунгіцидного захисту на врожай та якість зерна сої. Для цього використовували такі методи: польовий, хімічні (для визначення якісних показників зерна сої), а статистичний (для оцінки достовірності даних). Дослідження було проведено у 2021-2022 роках в умовах ТОВ Саварське Обухівського району м. Києва область. Соя сортів Амадея і Ауреліна та 10 варіантів перевірено фунгіцидний захист. Виявлено, що збільшення урожайність зерна сої при застосуванні фунгіцидів становить 0,41-0,72 т/га, порівняно з до контролю. Найбільший урожай у досліді отримано на с варіанти Селест топ 312,5 FS, ТН (1 л/т) + Абакус (2 л/га) і Стандак Топ (2 л/т) + Абакус (2 л/га) – 3,31 і 3,37 т/га і 3,06 і 3,13 т /га відповідно у сортів Амадея та Ауреліна. Не виявлено впливу досліджуваних фунгіцидів на вологість зерна сої та на жирність насіння сої. Спостерігається збільшення вмісту білка на 0,3-1,8% у варіантах із застосуванням фунгіцидний захист, порівняно з контролем. Найвищий вміст жиру та білка отримано на варіанті Стандак Топ (2 л/т) + Абакус (2 л/га) та Селест топ 312,5 FS, ТН (1 л/т) + Абакус (2 л/га) – 21,9 та 21,7% та 38,5 і 42,4% відповідно у сортів Амадея і Ауреліна. Результати проведених досліджень можуть бути використовується у виробничих умовах для покращення захисту посівів сої від хвороб та підвищення врожайності і якість зерна цієї культури.
Опис: Grabovskyi M., Mostypan O., Fedoruk Y., Kozak L., & Ostrenko M. Formation of grain yield and quality indicators of soybeans under the influence of fungicidal protection. Scientific Horizons 2023. № 26(2). 66–76. DOI: 10.48077/scihor.26(2).2023.66-76
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9436
ISSN: 2663-2144
УДК: 633.34: 632.952
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Formation_of_grain.pdf500,07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.