Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9246
Назва: Експертна оцінка мʼяса курчат-бройлерів за реалізації на агропродовольчому ринку
Інші назви: Expert evaluation of meat of broiler chickens for sale on the agricultural market
Автори: Ткачук, Світлана Алімівна
Tkachuk, Svitlana
Богатко, Надія Михайлівна
Bogatko, Nadiya
Гриневич, Наталія Євгеніївна
Grynevych, Nataliia
Савчук, Любов Броніславівна
Savchuk, Liubov
Ключові слова: м'ясо;курчата-бройлери;органолептичні та фізико-хімічні показники;токсикоз-біологічна оцінка;meat;broiler chickens;organoleptic and physicochemical indicators;oxicosis-biological assessment
Дата публікації: 2023
Видавництво: Національний університет біоресурсів і природокористування України
Бібліографічний опис: Експертна оцінка мʼяса курчат-бройлерів за реалізації на агропродовольчому ринку // С.А. Ткачук, Н.М. Богатко, Н.Є. Гриневич, Л.Б. Савчук // Наукові доповіді НУБіП України. – 2023. – №5(105). doi:10.31548/dopovidi5(105).2023.01
Короткий огляд (реферат): Упродовж технології виробництва м’яса курчат-бройлерів можуть з’являтися різні патології органів і систем організму птиці, та як наслідок погіршення органолептичних, фізико-хімічних і токсико-біологічних показників у м’ясі. Мета дослідження – визначити якісні показники і надати токсико-біологічну оцінку м’ясу курчат-бройлерів, отриманого за різних технологій вирощування птиці, та реалізується в умовах агропродовольчого ринку. Застосовували чинні органолептичні та фізико-хімічні методи дослідження. Для токсико-біологічної оцінки використовували культуру інфузорії Colpoda steinii. Тушки курчат-бройлерів, які вирощувались на м’ясо в умовах птахофабрики за різних технологій, відбирали відповідно до супровідних документів. Тушки розділили на 3 групи (по 5 тушок у кожній): контрольна група (курчата-бройлери, вирощувалися в умовах особистого селянського господарства), 1 – дослідна (курчата-бройлери, вирощувалися в умовах птахофабрики на сітчастій підлозі) і 2 – дослідна (курчата-бройлери, вирощувалися в умовах птахофабрики у кліткових батареях). Встановили, що м'ясо курчат-бройлерів, яке відносилось до контрольної та 1 дослідної групи було свіжим, не токсичним з достатньою біологічною цінністю. Натомість, м'ясо курчат-бройлерів 2 дослідної групи за органолептичними та фізико-хімічними показниками було сумнівної свіжості, та слабко-токсичним. Підтвердженням є те, що через 10 хв інкубації кількість рухливих клітин Colpoda steinii на живильному середовищі з м’ясом курчат-бройлерів 2 дослідної групи знижувалась на 25 % (p < 0,05) порівняно з контрольною групою. При цьому, кількість малорухливих клітин інфузорії знижувалася на 75 % (p < 0,001), а через 3 години інкубації кількість рухливих клітин Colpoda steinii знижувалась на 43,0 % (p < 0,05) порівняно з контрольною групою. При цьому, кількість малорухливих клітин інфузорії збільшувалась на 43,0 % (p < 0,001) порівняно з контрольною групою. Тому, м'ясо курчат-бройлерів 2 дослідної групи не може бути реалізованим в необробленому вигляді. Внаслідок проведених досліджень потрібно провести бактеріологічні та мікробіологічні дослідження відібраних тушок курчат-бройлерів.
Опис: In the course of broiler chicken meat production technology, various pathologies of the organs and systems of the bird's body may appear, and as a result, organoleptic, physico-chemical and toxic-biological parameters in the meat may deteriorate. The purpose of the study is to determine the quality indicators and to provide a toxicological assessment of the meat of broiler chickens, obtained by different technologies of poultry farming, and sold in the conditions of the agro-food market. Current organoleptic, physico-chemical research methods were applied. Colpoda steinii ciliate culture was used for toxicological assessment. The carcasses of broiler chickens, which were grown for meat in poultry farms using different technologies, were selected in accordance with the accompanying documents. They were divided into 3 groups: 5 carcasses each): control group (broiler chickens were raised in the conditions of a personal peasant farm), 1 – experimental group (broiler chickens were raised in the conditions of a poultry farm on a mesh floor) and 2 – experimental group (broiler chickens were raised in the conditions of a poultry farm in cage batteries). It was established that the meat of broiler chickens, which belonged to the control and 1 experimental groups, was fresh, non-toxic with sufficient biological value. On the other hand, the meat of broiler chickens of the 2 experimental groups was of questionable freshness and weakly toxic according to organoleptic and physicochemical parameters. This is confirmed by the fact that after 10 min of incubation, the number of mobile cells of Colpoda steinii on the nutrient medium with the meat of broiler chickens of experimental group 2 decreased by 25 % (p < 0.05) compared to the control group. At the same time, the number of non-motile cells of the infusoria decreased by 75 % (p < 0.001), and after 3 hours of incubation, the number of motile cells of Colpoda steinii decreased by 43.0 % (p < 0.05) compared to the control group. At the same time, the number of non-motile cells of the infusoria increased by 43.0 % (p < 0.001) compared to the control group. Therefore, the meat of broiler chickens of the 2nd research group cannot be sold in raw form. As a result of the conducted research, it is necessary to carry out bacteriological and microbiological studies of the selected carcasses of broiler chickens.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9246
ISSN: 2223-1609
УДК: 636.5:637.5.05:338.433
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ekspertna_otsinka.pdf467,13 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.