Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9246
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorТкачук, Світлана Алімівна-
dc.contributor.authorTkachuk, Svitlana-
dc.contributor.authorБогатко, Надія Михайлівна-
dc.contributor.authorBogatko, Nadiya-
dc.contributor.authorГриневич, Наталія Євгеніївна-
dc.contributor.authorGrynevych, Nataliia-
dc.contributor.authorСавчук, Любов Броніславівна-
dc.contributor.authorSavchuk, Liubov-
dc.date.accessioned2023-12-18T09:05:51Z-
dc.date.available2023-12-18T09:05:51Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationЕкспертна оцінка мʼяса курчат-бройлерів за реалізації на агропродовольчому ринку // С.А. Ткачук, Н.М. Богатко, Н.Є. Гриневич, Л.Б. Савчук // Наукові доповіді НУБіП України. – 2023. – №5(105). doi:10.31548/dopovidi5(105).2023.01uk_UA
dc.identifier.issn2223-1609-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9246-
dc.descriptionIn the course of broiler chicken meat production technology, various pathologies of the organs and systems of the bird's body may appear, and as a result, organoleptic, physico-chemical and toxic-biological parameters in the meat may deteriorate. The purpose of the study is to determine the quality indicators and to provide a toxicological assessment of the meat of broiler chickens, obtained by different technologies of poultry farming, and sold in the conditions of the agro-food market. Current organoleptic, physico-chemical research methods were applied. Colpoda steinii ciliate culture was used for toxicological assessment. The carcasses of broiler chickens, which were grown for meat in poultry farms using different technologies, were selected in accordance with the accompanying documents. They were divided into 3 groups: 5 carcasses each): control group (broiler chickens were raised in the conditions of a personal peasant farm), 1 – experimental group (broiler chickens were raised in the conditions of a poultry farm on a mesh floor) and 2 – experimental group (broiler chickens were raised in the conditions of a poultry farm in cage batteries). It was established that the meat of broiler chickens, which belonged to the control and 1 experimental groups, was fresh, non-toxic with sufficient biological value. On the other hand, the meat of broiler chickens of the 2 experimental groups was of questionable freshness and weakly toxic according to organoleptic and physicochemical parameters. This is confirmed by the fact that after 10 min of incubation, the number of mobile cells of Colpoda steinii on the nutrient medium with the meat of broiler chickens of experimental group 2 decreased by 25 % (p < 0.05) compared to the control group. At the same time, the number of non-motile cells of the infusoria decreased by 75 % (p < 0.001), and after 3 hours of incubation, the number of motile cells of Colpoda steinii decreased by 43.0 % (p < 0.05) compared to the control group. At the same time, the number of non-motile cells of the infusoria increased by 43.0 % (p < 0.001) compared to the control group. Therefore, the meat of broiler chickens of the 2nd research group cannot be sold in raw form. As a result of the conducted research, it is necessary to carry out bacteriological and microbiological studies of the selected carcasses of broiler chickens.uk_UA
dc.description.abstractУпродовж технології виробництва м’яса курчат-бройлерів можуть з’являтися різні патології органів і систем організму птиці, та як наслідок погіршення органолептичних, фізико-хімічних і токсико-біологічних показників у м’ясі. Мета дослідження – визначити якісні показники і надати токсико-біологічну оцінку м’ясу курчат-бройлерів, отриманого за різних технологій вирощування птиці, та реалізується в умовах агропродовольчого ринку. Застосовували чинні органолептичні та фізико-хімічні методи дослідження. Для токсико-біологічної оцінки використовували культуру інфузорії Colpoda steinii. Тушки курчат-бройлерів, які вирощувались на м’ясо в умовах птахофабрики за різних технологій, відбирали відповідно до супровідних документів. Тушки розділили на 3 групи (по 5 тушок у кожній): контрольна група (курчата-бройлери, вирощувалися в умовах особистого селянського господарства), 1 – дослідна (курчата-бройлери, вирощувалися в умовах птахофабрики на сітчастій підлозі) і 2 – дослідна (курчата-бройлери, вирощувалися в умовах птахофабрики у кліткових батареях). Встановили, що м'ясо курчат-бройлерів, яке відносилось до контрольної та 1 дослідної групи було свіжим, не токсичним з достатньою біологічною цінністю. Натомість, м'ясо курчат-бройлерів 2 дослідної групи за органолептичними та фізико-хімічними показниками було сумнівної свіжості, та слабко-токсичним. Підтвердженням є те, що через 10 хв інкубації кількість рухливих клітин Colpoda steinii на живильному середовищі з м’ясом курчат-бройлерів 2 дослідної групи знижувалась на 25 % (p < 0,05) порівняно з контрольною групою. При цьому, кількість малорухливих клітин інфузорії знижувалася на 75 % (p < 0,001), а через 3 години інкубації кількість рухливих клітин Colpoda steinii знижувалась на 43,0 % (p < 0,05) порівняно з контрольною групою. При цьому, кількість малорухливих клітин інфузорії збільшувалась на 43,0 % (p < 0,001) порівняно з контрольною групою. Тому, м'ясо курчат-бройлерів 2 дослідної групи не може бути реалізованим в необробленому вигляді. Внаслідок проведених досліджень потрібно провести бактеріологічні та мікробіологічні дослідження відібраних тушок курчат-бройлерів.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherНаціональний університет біоресурсів і природокористування Україниuk_UA
dc.subjectм'ясоuk_UA
dc.subjectкурчата-бройлериuk_UA
dc.subjectорганолептичні та фізико-хімічні показникиuk_UA
dc.subjectтоксикоз-біологічна оцінкаuk_UA
dc.subjectmeatuk_UA
dc.subjectbroiler chickensuk_UA
dc.subjectorganoleptic and physicochemical indicatorsuk_UA
dc.subjectoxicosis-biological assessmentuk_UA
dc.titleЕкспертна оцінка мʼяса курчат-бройлерів за реалізації на агропродовольчому ринкуuk_UA
dc.title.alternativeExpert evaluation of meat of broiler chickens for sale on the agricultural marketuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.5:637.5.05:338.433uk_UA
dc.identifier.doi10.31548/dopovidi5(105).2023.01-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ekspertna_otsinka.pdf467,13 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.