Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8628
Назва: The use of agricultural production waste in relation to bio nano technology for the synthesis of functionalized selenium nanoparticles
Інші назви: Використання відходів сільськогосподарського виробництва у біонанотехнології синтезу функціоналізованих наночастинок селену
Автори: Бітюцький, Володимир Семенович
Bityutskii, Volodymyr
Цехмістренко, Світлана Іванівна
Tsekhmistrenko, Svitlana
Демченко, Олександр Анатолійович
Demchenko, Alexander
Цехмістренко, Оксана Сергіївна
Tsekhmistrenko, Оksana
Мельниченко, Олександр Миколайович
Melnуchenko, Oleksandr
Мельниченко, Юлія Олександрівна
Melnychenko, Yuliia
Олешко, Олександр Анатолійович
Oleshko, Oleksandr
Ключові слова: nanobiotechnologies;waste;onion peel;1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl;antiradical activity;нанобіотехнології;відходи;лушпиння цибулі;1,1-дифеніл-2-пікрилгідразил;антирадикальна активність
Дата публікації: 2022
Видавництво: Білоцерківський НАУ
Бібліографічний опис: The use of agricultural production waste in relation to bio nano technology for the synthesis of functionalized selenium nanoparticles / V. Bityutskyy, S. Tsekhmistrenko, O. Demchenko and other // Tехнологія виробництва і переробки продукції тваринництва = Animal Husbandry Products Production and Processing: збірник наукових праць .- Біла Церква: БНАУ, 2022 .- № 2(175) .- С. 42–50. doi: 10.33245/2310-9289-2022-175-2-42-50
Короткий огляд (реферат): The application of nanotechnological innovations to increase the effectiveness of the bioflavonoid quercetin is considered. The ability to functionalize with specific ligands that target specific organs or cells is very important because it is possible to increase the concentration of quercetin at the desired target level while reducing side effects. Quercetin, as a flavonoid antioxidant, is widely used to reduce oxidative stress and activate important signalling pathways in cells. However, poor solubility in water, intensive first-pass metabolism limit its use. A strategy for the development of nanocomposites is presented, which involves combining quercetin obtained from agricultural waste with selenium nanoparticles. In vitro results demonstrated that quercetin-nanoselenium has high water solubility compared to individual flavonoids. It has been proven that quercetin-nano-selenium nanoparticles are capable of reducing 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) radicals and are characterized by high antioxidant activity. The ability to functionalize nanoparticles with specific ligands that target the modulation of specific signaling pathways (Keap1/Nrf2/ARE, Nf-kB, mTOR) in individual cells is very important, as it allows increasing the concentration of quercetin to the desired level while reducing side effects. Considering the beneficial effects of quercetin, a strategy has been developed that involves the use of selenium nanoparticles to deliver quercetin in a specific and controlled manner. Research in this direction is promising, as it will contribute to clarifying the expediency of using such nanosystems, which have not yet been widely used. The use of onion waste and its extracts in biotechnology, biomedicine, pharmaceuticals and the agro-industrial sector can be an optimal solution for reducing environmental damage. In addition, it will provide an economically determined alternative for the production of feed additives for animals and poultry. Compounds of quercetin with nanoselenium should take a worthy place in clinical medical practice, biology and agriculture. The beneficial effects of quercetin can be further enhanced with the help of nanotechnology, which will contribute to the effective use of this compound with such great biological potential.
Опис: Розглянуто застосування нанотехнологічних інновацій щодо підвищення ефективності дії біофлавоноїда кверцетину. Здатність до функціоналізації за допомогою специфічних лігандів, які націлені на певні органи або клітини, дуже важлива, оскільки можна збільшити концентрацію кверцетину на бажаному цільовому рівні, одночасно зменшуючи побічні ефекти. Кверцетин, як флавоноїдний антиоксидант, широко використовується для зменшення оксидативного стресу та активації важливих сигнальних шляхів у клітинах. Однак погана розчинність у воді, інтенсивний метаболізм першого проходження обмежують його застосування. Представлена стратегія розробки нанокомпозитів, яка передбачає поєднання кверцетину, одержаного з відходів сільськогосподарського виробництва, з наночастинками селену. Результати in vitro продемонстрували, що кверцетин-наноселен має високу розчинність у воді порівняно з окремими флавоноїдами. Доведено, що наночастинки кверцетин-наноселену здатні до відновлення радикалів 1,1-дифеніл-2-пікрилгідразилу (DPPH) та характеризуються високою антиоксидантною активністю. Здатність функціоналізації наночастинок за допомогою специфічних лігандів, які націлені на модуляцію специфічних сигнальних шляхів (Keap1/Nrf2/ARE, Nf-kB, mTOR) у окремих клітинах, дуже важлива, оскільки дозволяє збільшити концентрацію кверцетину на бажаному рівні, одночасно зменшуючи побічні ефекти. Зважаючи на сприятливий вплив кверцетину, розроблена стратегія, яка передбачає використання наночастинок селену для доставки кверцетину специфічним і контрольованим способом. Перспективним є дослідження у цьому напрямку, так як сприятимуть з’ясуванню доцільності використання таких наносистем, які не одержали ще широкого застосування. Використання відходів цибулі та її екстрактів у біотехнології, біомедицині, фармацевтиці та агропромисловому секторі може стати оптимальним рішенням для зменшення шкоди навколишньому середовищу. Окрім того це забезпечить економічно обумовлену альтернативу для виробництва кормових добавок для тварин та птиці. Сполуки кверцетину із наноселеном повинні зайняти достойне місце у клінічній медичній практиці, біології та сільському господарстві. Корисні ефекти кверцетину можуть бути додатково посилені за допомогою нанотехнологій, що сприятиме ефективному застосуванню цієї сполуки з таким великим біологічним потенціалом.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8628
ISSN: 2310-9289
2415-7635
УДК: 620.3:549.23:628.4.082
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
The_use_agricultural.pdf1,49 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.