Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7626
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorБілик, Олег Олександрович-
dc.contributor.authorBiluk, Оleg-
dc.contributor.authorБукалова, Наталія Володимирівна-
dc.contributor.authorBukalova, Natalia-
dc.date.accessioned2022-06-01T07:56:51Z-
dc.date.available2022-06-01T07:56:51Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationБілик О.О. Виявлення патологій продуктів забою тварин за їх післязабійної ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчому ринку / О.О. Білик, Н.В. Букалова // Міжнар. наук.-практ. конф. магістрантів "Наукові пошуки молоді у XXI столітті. Актуальні проблеми ветеринарної медицини" (БНАУ,18 листопада 2021 р.). - Біла Церква, 2021. - С.7-9.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7626-
dc.descriptionData on the nosological structure of pathology of slaughter products of animals, poultry, rabbits and nutria, which was detected macroscopically. During veterinary examination of products of slaughter of productive animals on agri-food market most often showed pathological changes in such by-products as large liver and small cattle (85.2% of all detected pathological changes) and pigs (51.6%). In carcasses of rabbits and nutria liver was affected in 3.6% of cases. The main cause of beef liver pathology is fasciolosis lesion, and swine - echinococcosis. The pH value of beef from carcass with liver affected by fasciols, and pork - for echinococcal lesions, was 5.8-6.0 units, in the muscle tissue of carcasses with low intensity invasion, the reaction to the enzyme peroxidase in 28% of samples was negative, and the carcasses had good organoleptics and fatness. Reaction to peroxidase in fasciological lesions of cattle and echinococcal carcasses - pig carcasses, was positive in 70 and 60% of cases, respectively, and the reaction with copper sulfate - negative in 90% and 83.7% of cases. In 13.4% of cases with reactions to peroxidase and in 0.1% - reactions with copper sulfate, they were questionable in carcasses from clinically healthy and cattle and pigs, indicating low the degree of animal invasion and the lack of sensitivity of current research methods.uk_UA
dc.description.abstractНаведені дані щодо нозологічної структури патології продуктів забою тварин, птиці, кролів та нутрій, що виявлялася макроскопічно. Під час ветсанекспертизи продуктів забою продуктивних тварин на агропродовольчому ринку найчастіше виявляли патологічні зміни у таких субпродуктах як печінка великої і дрібної рогатої худоби (85,2% від усіх виявлених патологічних змін) та свиней (51,6%). У тушок кролів та нутрій печінка була уражена у 3,6 % випадків. Основна причина патології яловичої печінки – фасциольозне ураження, а свинячої – ехінококозне. Значення рН яловичого м’яса від туші з печінкою, ураженою фасциолами, та свинячого – за ураження ехінококами, становило 5,8–6,0 од., у м’язовій тканині туш з низькою інтнгсивністю інвазії, реакція на фермент пероксидазу в 28 % проб була негативною, а туші мали гарну органолептику і вгодованість. Реакція на пероксидазу за фасциольозного ураження туш великої рогатої худоби та ехінокозного – туш свиней, була позитивною у 70 і 60 % випадків, відповідно, а реакція із сульфатом купруму – негативна в 90 % і 83,7 % випадків. У 13,4 % випадків за реакції на пероксидазу та у 0,1% – реакції із сульфатом купруму, вони були сумнівними в туш від клінічно здорових і великої рогатої худоби, і свиней, що свідчить про низький ступінь інвазії тварин та недостатню чутливість чинних методів дослідження.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБНАУuk_UA
dc.subjectагропромисловий ринокuk_UA
dc.subjectчутливість методівuk_UA
dc.subjectпродукти забою тваринuk_UA
dc.subjectветсанекспертизаuk_UA
dc.subjectпатологіяuk_UA
dc.subjectфізикохімічні дослідженняuk_UA
dc.subjectagro-industrial marketuk_UA
dc.subjectsensitivity of methodsuk_UA
dc.subjectanimal slaughter productsuk_UA
dc.subjectveterinary examinationuk_UA
dc.subjectpathologyuk_UA
dc.subjectphysicochemical researchuk_UA
dc.titleВиявлення патологій продуктів забою тварин за їх післязабійної ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчому ринкуuk_UA
dc.title.alternativeDetection of pathologies of animal slaughter products by their post-mortem veterinary and sanitary examination in the agri-food marketuk_UA
dc.typeТези доповідей, Матеріали конференційuk_UA
dc.identifier.udc619:614.31:616-02/-033.1:637.513uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vyjavlennja_patologij.pdf694,02 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.