Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7626
Title: Виявлення патологій продуктів забою тварин за їх післязабійної ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчому ринку
Other Titles: Detection of pathologies of animal slaughter products by their post-mortem veterinary and sanitary examination in the agri-food market
Authors: Білик, Олег Олександрович
Biluk, Оleg
Букалова, Наталія Володимирівна
Bukalova, Natalia
Keywords: агропромисловий ринок;чутливість методів;продукти забою тварин;ветсанекспертиза;патологія;фізикохімічні дослідження;agro-industrial market;sensitivity of methods;animal slaughter products;veterinary examination;pathology;physicochemical research
Issue Date: 2021
Publisher: БНАУ
Citation: Білик О.О. Виявлення патологій продуктів забою тварин за їх післязабійної ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчому ринку / О.О. Білик, Н.В. Букалова // Міжнар. наук.-практ. конф. магістрантів "Наукові пошуки молоді у XXI столітті. Актуальні проблеми ветеринарної медицини" (БНАУ,18 листопада 2021 р.). - Біла Церква, 2021. - С.7-9.
Abstract: Наведені дані щодо нозологічної структури патології продуктів забою тварин, птиці, кролів та нутрій, що виявлялася макроскопічно. Під час ветсанекспертизи продуктів забою продуктивних тварин на агропродовольчому ринку найчастіше виявляли патологічні зміни у таких субпродуктах як печінка великої і дрібної рогатої худоби (85,2% від усіх виявлених патологічних змін) та свиней (51,6%). У тушок кролів та нутрій печінка була уражена у 3,6 % випадків. Основна причина патології яловичої печінки – фасциольозне ураження, а свинячої – ехінококозне. Значення рН яловичого м’яса від туші з печінкою, ураженою фасциолами, та свинячого – за ураження ехінококами, становило 5,8–6,0 од., у м’язовій тканині туш з низькою інтнгсивністю інвазії, реакція на фермент пероксидазу в 28 % проб була негативною, а туші мали гарну органолептику і вгодованість. Реакція на пероксидазу за фасциольозного ураження туш великої рогатої худоби та ехінокозного – туш свиней, була позитивною у 70 і 60 % випадків, відповідно, а реакція із сульфатом купруму – негативна в 90 % і 83,7 % випадків. У 13,4 % випадків за реакції на пероксидазу та у 0,1% – реакції із сульфатом купруму, вони були сумнівними в туш від клінічно здорових і великої рогатої худоби, і свиней, що свідчить про низький ступінь інвазії тварин та недостатню чутливість чинних методів дослідження.
Description: Data on the nosological structure of pathology of slaughter products of animals, poultry, rabbits and nutria, which was detected macroscopically. During veterinary examination of products of slaughter of productive animals on agri-food market most often showed pathological changes in such by-products as large liver and small cattle (85.2% of all detected pathological changes) and pigs (51.6%). In carcasses of rabbits and nutria liver was affected in 3.6% of cases. The main cause of beef liver pathology is fasciolosis lesion, and swine - echinococcosis. The pH value of beef from carcass with liver affected by fasciols, and pork - for echinococcal lesions, was 5.8-6.0 units, in the muscle tissue of carcasses with low intensity invasion, the reaction to the enzyme peroxidase in 28% of samples was negative, and the carcasses had good organoleptics and fatness. Reaction to peroxidase in fasciological lesions of cattle and echinococcal carcasses - pig carcasses, was positive in 70 and 60% of cases, respectively, and the reaction with copper sulfate - negative in 90% and 83.7% of cases. In 13.4% of cases with reactions to peroxidase and in 0.1% - reactions with copper sulfate, they were questionable in carcasses from clinically healthy and cattle and pigs, indicating low the degree of animal invasion and the lack of sensitivity of current research methods.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7626
metadata.dc.identifier.udc: 619:614.31:616-02/-033.1:637.513
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vyjavlennja_patologij.pdf694,02 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.