Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5426
Назва: Change of yield and baking qualities of winter wheat grain depending on the year of growing and predecessor in the central forestry of Ukraine
Інші назви: Зміна врожайності та хлібопекарських якостей зерна озимої пшениці залежно від року вирощування та попередника в центральному лісництві України
Изменение урожайности и хлебопекарных качеств зерна озимой пшеницы в зависимости от года выращивания и предшественника в центральном лесничестве Украины.
Автори: Panchenko, Taras
Панченко, Тарас Валентинович
Losinskiy, Mykola
Лозінський, Микола Владиславович
Gamayunova, Valentyna
Гамаюнова, Валентина Василівна
Tsentilo, Leonid
Центило, Леонід Васильович
Khakhula, Valerii
Хахула, Валерій Семенович
Fedoruk, Yurii
Федорук, Юрій Васильович
Pokotylo, Ihor
Покотило, Ігор Анатолійович
Gorodetskiy, Oleksandr
Городецький, Олександр Степанович
Ключові слова: winter wheat;predecessor;variety;yield;nature of grain;vitreousness;1000 grains weight;gluten;protein;amino acids;озимая пшеница;предшественник;сорт;урожайность;природа зерна;стекловидность;масса 1000 зерен;глютен;белок;амино кислоты;озима пшениця;попередник;сорт;урожай;природа зерна;склоподібність;маса 1000 зерен;клейковина;білок;аміно кислоти
Дата публікації: 2019
Видавництво: Plant Archives
Короткий огляд (реферат): One of the least costly and highly effective ways to increase crop yield and quality of winter wheat is compliance with crop rotation and the selection of best preceding crops. Unfortunately, in modern conditions of intensive agricultural production, it is difficult to do this. The purpose of our research was to study the formation of the yield and grain quality of soft winter wheat (Triticum aestivum L.) Zolotokolosa variety depending on the conditions of the year with different predecessors. We also studied the effect of these factors on the grain quality when cultivating winter wheat under the conditions of the Scientific and Production Center (SPC) of Bila Tserkva National Agrarian University (BTNAU). The use of predecessors with late harvesting dates, which strongly dry the soil during the sowing period, leads to a significant reduction in yield on 14.3-26.5 dt/ha. This is on 20.0-36.9% less than after peas for grain. The best yields were obtained with such predecessors as peas and rape, that early clear the field: growing winter wheat after them contributed to yield in average 71.4-71.9 dt/ha per four years. The part of the predecessor’s effect on the value of yield is 82.36%, and the year of cultivation is 14.83%. The right choice of predecessors increases yields and improves quality of the grain. Such important for the baking industry indicators as gluten and protein rise.Одним із найменш витратних та високоефективних способів підвищення врожайності та якості озимої пшениці є дотримання врожаю сівозміни та відбору найкращих попередніх культур. На жаль, в сучасних умовах інтенсивного сільськогосподарського виробництва, це важко зробити. Метою нашого дослідження було вивчення формування врожайності та якості зерна м’якої озимої пшениці (Triticum aestivum Л.) Сорт Золотоколоза залежно від умов року з різними попередниками. Ми також вивчали ефект ці фактори на якість зерна при вирощуванні озимої пшениці в умовах Науково-виробничого центру (SPC) Білоцерківського національного аграрного університету (BTNAU). Використання попередників із пізнім терміном збору врожаю, які сильно пересушують ґрунт під час сівби, призводить до значне зниження врожайності на 14,3-26,5 дт / га. Це на 20,0-36,9% менше, ніж після гороху на зерно. Найкращі врожаї були отримані з такими попередниками, як горох та ріпак, які рано очищали поле: вирощування озимої пшениці після них сприяло урожайність у середньому 71,4-71,9 дт / га за чотири роки. Частина впливу попередника на величину врожаю становить 82,36%, а рік вирощування становить 14,83%. Правильний вибір попередників збільшує врожайність та покращує якість зерна. Такі важливі для хлібопекарської галузі Показники зростання глютену та білка.Один из наименее затратных и высокоэффективных способов повышения урожайности и качества озимой пшеницы - соблюдение урожая. севооборот и отбор лучших предшествующих культур. К сожалению, в современных условиях интенсивного сельскохозяйственного производства, это сделать сложно. Целью нашего исследования было изучение формирования урожайности и качества зерна мягкой озимой пшеницы (Triticum aestivum L.) Сорт Золотоколоса в зависимости от условий года с разными предшественниками. Мы также изучали влияние эти факторы на качество зерна при возделывании озимой пшеницы в условиях Научно-производственного центра. (НПЦ) Белоцерковского национального аграрного университета (БТНАУ). Использование предшественников с поздними сроками уборки, сильно подсушивающих почву в период посева, приводит к значительное снижение урожайности на 14,3-26,5 ц / га. Это на 20,0-36,9% меньше, чем после гороха на зерно. Лучшие урожаи были полученные с такими предшественниками, как горох и рапс, которые рано очищают поле: выращивание озимой пшеницы после них способствовало урожайность в среднем 71,4-71,9 ц / га за четыре года. Часть влияния предшественника на величину доходности составляет 82,36%, а год выращивания - 14,83%. Правильный выбор предшественников увеличивает урожайность и улучшает качество зерна. Такой важный для хлебопекарной промышленности повышаются показатели глютена и белка.
Опис: Panchenko T. Change of yield and baking qualities of winter wheat grain depending on the year of growing and predecessor in the central forestry of ukraine / T. Panchenko, M. Losinskiy, V. Gamayunova, L. Tsentilo, V. Khakhula, Y. Fedoruk, I. Pokotylo O. Gorodetskiy // Plant Archives, Vol. 19 №2, 2019 pp. 1920-1924.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5426
ISSN: 0972-5210
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Change of yield.pdf646,02 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.