Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4839
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorРудакова, Тетяна Василівна-
dc.contributor.authorRudakova, Tetiana-
dc.contributor.authorМінорова, Антоніна Володимирівна-
dc.contributor.authorMinorova, Antonina-
dc.contributor.authorКрушельницька, Наталя Леонідівна-
dc.contributor.authorKrushelnytska, Natalia-
dc.contributor.authorНаріжний, Сергій Анатолійович-
dc.contributor.authorNarizhniy, Serhiy-
dc.date.accessioned2020-06-25T12:37:11Z-
dc.date.available2020-06-25T12:37:11Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationБіологічна цінність сухих молочних багатокомпонентних сумішей / А.В. Мінорова, Т.В.Рудакова, Н.Л.Крушельницька, С.А.Наріжний // Продовольчі ресурси: зб. наук. праць інституту прод. ресурсів НААН України .- К.: ТОВ «БАРМИ» , 2020 .- №14 .– С. 125 - 136. https://doi.org/10.31073/foodresources2020-14-13uk_UA
dc.identifier.issn2616-7204(p)-
dc.identifier.issn2616-809Х(е)-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4839-
dc.descriptionDry dairy products are in high demand both in the world and in the domestic market of Ukraine and have proven themselves as products of complete nutrition, long-term storage and convenient transportation. Milk protein, which has a high degree of assimilation, is an important component in human nutrition. This is especially true of whey proteins, which by their amino acid composition are among the most valuable proteins of animal origin. The subject of research were milk multicomponent mixtures obtained by spray drying, with the addition of dry whey protein concentrate with a mass fraction of protein of 80% in an amount of from 1.0% to 6.0%. The aim of the study was to determine the amino acid composition and biological value of dry milk formulas in terms of amino acid score and balance of essential amino acids in protein, using the utilization coefficient of amino acid composition and "comparative excess". Materials and methods. The amino acid composition of the test samples was determined by acid hydrolysis on an amino acid analyzer LC-2000 (Biotronik, Germany). The qualitative protein composition of dry milk formulas was determined by the calculation method. Results. It was determined that the biological value of the experimental samples with the introduction of whey protein concentrate in the amount of 1%, 2%, 4% and 6% was 78.1%, 78.4%, 79.8% and 82.1%, respectively, compared with control, where it was 68.2%. Based on the calculated values ​​of the utilitarian coefficient and the indicator of "comparative redundancy", it was found that the experimental samples with whey protein concentrate in the amount of 4% and 6% had the best balance of amino acid composition of essential amino acids. According to the sum of indicators that characterize the quality of dry multicomponent mixtures, a sample with a dose of 4% concentrate was selected and its formulation was recommended for use in further research during the development of dry fermented milk product technology for consumption in autonomous conditions (army, navy, tourism, etc.).uk_UA
dc.description.abstractСухі молочні продукти мають високий попит як у світі, так і на вітчизняному ринку України і зарекомендували себе як продукти повноцінного харчування, тривалого зберігання та зручного транспортування. Молочний білок, який відрізняється високим ступенем засвоювання, є важливим компонентом у харчуванні людини. Особливо це стосується сироваткових білків, які за своїм амінокислотним складом належать до найбільш цінних білків тваринного походження. Предметом досліджень були молочні багатокомпонентні суміші, отримані способом розпилювального сушіння, з додаванням сухого концентрату сироваткових білків з масовою часткою білка 80% у кількості від 1,0 % до 6,0 %. Метою роботи було визначити амінокислотний склад і біологічну цінність сухих молочних сумішей за показниками амінокислотного скору та збалансованості складу незамінних амінокислот у білку, використовуючи коефіцієнт утилітарності амінокислотного складу та показник «порівнювальної надлишковості». Матеріали та методи. Амінокислотний склад дослідних зразків визначали за допомогою кислотного гідролізу на амінокислотному аналізаторі LC-2000 (Biotronik, Німеччина). Якісний склад білків сухих молочних сумішей визначали розрахунковим методом. Результати. Визначено, що біологічна цінність дослідних зразків з внесенням концентрату сироваткових білків у кількості 1%, 2%, 4% та 6% становила 78,1 %, 78,4%, 79,8 % та 82,1 % відповідно, у порівнянні з контролем, де вона складала 68,2 %. На підставі розрахованих значень коефіцієнта утилітарності та показника «порівнювальної надлишковості», встановлено, що дослідні зразки з концентратом сироваткових білків у кількості 4 % та 6 % мали найкращу збалансованість амінокислотного складу за незамінними амінокислотами. За сумою показників, які характеризують якість сухих багатокомпонентних сумішей, відібрано зразок з дозою внесення концентрату 4 % та рекомендовано його рецептуру для використання в подальших наукових дослідженнях під час розроблення технології сухого кисломолочного продукту спеціального призначення для споживання в автономних умовах проживання людей (армія, флот, туризм тощо).uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherІнститут продовольчих ресурсів НААНuk_UA
dc.subjectсухі молочні багатокомпонентні сумішіuk_UA
dc.subjectамінокислотний складuk_UA
dc.subjectбіологічна цінністьuk_UA
dc.subjectкоефіцієнт утилітарності амінокислотного складуuk_UA
dc.subjectпоказник «порівнювальної надлишковості», якість продуктуuk_UA
dc.subjectякість продуктуuk_UA
dc.subjectdry milk multicomponent mixturesuk_UA
dc.subjectamino acid compositionuk_UA
dc.subjectbiological valueuk_UA
dc.subjectcoefficient of utilization of amino acid compositionuk_UA
dc.subjectindicator of "comparative excess"uk_UA
dc.subjectproduct qualityuk_UA
dc.titleБіологічна цінність сухих молочних багатокомпонентних сумішейuk_UA
dc.title.alternativeBiological value of dry dairy multi-component mixturesuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc637.344:663.674uk_UA
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.31073/foodresources2020-14-13-
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Biol_tsinnist.pdf1,18 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.