Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4839
Назва: Біологічна цінність сухих молочних багатокомпонентних сумішей
Інші назви: Biological value of dry dairy multi-component mixtures
Автори: Рудакова, Тетяна Василівна
Rudakova, Tetiana
Мінорова, Антоніна Володимирівна
Minorova, Antonina
Крушельницька, Наталя Леонідівна
Krushelnytska, Natalia
Наріжний, Сергій Анатолійович
Narizhniy, Serhiy
Ключові слова: сухі молочні багатокомпонентні суміші;амінокислотний склад;біологічна цінність;коефіцієнт утилітарності амінокислотного складу;показник «порівнювальної надлишковості», якість продукту;якість продукту;dry milk multicomponent mixtures;amino acid composition;biological value;coefficient of utilization of amino acid composition;indicator of "comparative excess";product quality
Дата публікації: 2020
Видавництво: Інститут продовольчих ресурсів НААН
Бібліографічний опис: Біологічна цінність сухих молочних багатокомпонентних сумішей / А.В. Мінорова, Т.В.Рудакова, Н.Л.Крушельницька, С.А.Наріжний // Продовольчі ресурси: зб. наук. праць інституту прод. ресурсів НААН України .- К.: ТОВ «БАРМИ» , 2020 .- №14 .– С. 125 - 136. https://doi.org/10.31073/foodresources2020-14-13
Короткий огляд (реферат): Сухі молочні продукти мають високий попит як у світі, так і на вітчизняному ринку України і зарекомендували себе як продукти повноцінного харчування, тривалого зберігання та зручного транспортування. Молочний білок, який відрізняється високим ступенем засвоювання, є важливим компонентом у харчуванні людини. Особливо це стосується сироваткових білків, які за своїм амінокислотним складом належать до найбільш цінних білків тваринного походження. Предметом досліджень були молочні багатокомпонентні суміші, отримані способом розпилювального сушіння, з додаванням сухого концентрату сироваткових білків з масовою часткою білка 80% у кількості від 1,0 % до 6,0 %. Метою роботи було визначити амінокислотний склад і біологічну цінність сухих молочних сумішей за показниками амінокислотного скору та збалансованості складу незамінних амінокислот у білку, використовуючи коефіцієнт утилітарності амінокислотного складу та показник «порівнювальної надлишковості». Матеріали та методи. Амінокислотний склад дослідних зразків визначали за допомогою кислотного гідролізу на амінокислотному аналізаторі LC-2000 (Biotronik, Німеччина). Якісний склад білків сухих молочних сумішей визначали розрахунковим методом. Результати. Визначено, що біологічна цінність дослідних зразків з внесенням концентрату сироваткових білків у кількості 1%, 2%, 4% та 6% становила 78,1 %, 78,4%, 79,8 % та 82,1 % відповідно, у порівнянні з контролем, де вона складала 68,2 %. На підставі розрахованих значень коефіцієнта утилітарності та показника «порівнювальної надлишковості», встановлено, що дослідні зразки з концентратом сироваткових білків у кількості 4 % та 6 % мали найкращу збалансованість амінокислотного складу за незамінними амінокислотами. За сумою показників, які характеризують якість сухих багатокомпонентних сумішей, відібрано зразок з дозою внесення концентрату 4 % та рекомендовано його рецептуру для використання в подальших наукових дослідженнях під час розроблення технології сухого кисломолочного продукту спеціального призначення для споживання в автономних умовах проживання людей (армія, флот, туризм тощо).
Опис: Dry dairy products are in high demand both in the world and in the domestic market of Ukraine and have proven themselves as products of complete nutrition, long-term storage and convenient transportation. Milk protein, which has a high degree of assimilation, is an important component in human nutrition. This is especially true of whey proteins, which by their amino acid composition are among the most valuable proteins of animal origin. The subject of research were milk multicomponent mixtures obtained by spray drying, with the addition of dry whey protein concentrate with a mass fraction of protein of 80% in an amount of from 1.0% to 6.0%. The aim of the study was to determine the amino acid composition and biological value of dry milk formulas in terms of amino acid score and balance of essential amino acids in protein, using the utilization coefficient of amino acid composition and "comparative excess". Materials and methods. The amino acid composition of the test samples was determined by acid hydrolysis on an amino acid analyzer LC-2000 (Biotronik, Germany). The qualitative protein composition of dry milk formulas was determined by the calculation method. Results. It was determined that the biological value of the experimental samples with the introduction of whey protein concentrate in the amount of 1%, 2%, 4% and 6% was 78.1%, 78.4%, 79.8% and 82.1%, respectively, compared with control, where it was 68.2%. Based on the calculated values ​​of the utilitarian coefficient and the indicator of "comparative redundancy", it was found that the experimental samples with whey protein concentrate in the amount of 4% and 6% had the best balance of amino acid composition of essential amino acids. According to the sum of indicators that characterize the quality of dry multicomponent mixtures, a sample with a dose of 4% concentrate was selected and its formulation was recommended for use in further research during the development of dry fermented milk product technology for consumption in autonomous conditions (army, navy, tourism, etc.).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4839
ISSN: 2616-7204(p)
2616-809Х(е)
УДК: 637.344:663.674
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Biol_tsinnist.pdf1,18 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.