Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4694
Назва: Fruits of new selection forms and varieties of snowball tree for manufacture of products of therapeutic and prophylactic purpose
Інші назви: Плоди нових селекційних форм і сортів калини для виробництва виробів лікувально-профілактичного призначення
Автори: Москалець, Тетяна Захарівна
Moskalets, Tetiana
Москалець, Валентин Віталійович
Moskalets, Valentyn
Вовкогон, Аліна Григорівна
Vovkohon, Alina
Князюк, Олег Вікторович
Knyazyuk, Oleg
Ключові слова: Viburnum opulus L.;breeding;biometric parameters;organoleptic and technological characteristics of fruits;biochemical composition;functional products;розведення;біометричні параметри;органолептичні і технологічні характеристики плодів;біохімічний склад;функціональні продукти
Дата публікації: жов-2019
Видавництво: Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара
Бібліографічний опис: Moskalets T.Z. Fruits of new selection forms and varieties of snowball tree for manufacture of products of therapeutic and prophylactic purpose / T.Z. Moskalets, V.V. Moskalets, А.H. Vovkohon, O.V. Knyazyuk // Regulatory Mechanisms in Biosystems .– 2019 .– 10 (4) .– Р. 432–437.
Короткий огляд (реферат): The paper presents the results of the comparative assessment of varieties and selected breeding forms of the snowball tree (Viburnum opulus L., Adoxaceae). The article presents the biochemical composition, marketable and taste qualities of fruits of varieties and elite forms of the snowball tree of regular selection of the Institute of Horticulture of the NAAS and its network, grown under conditions of the Central part of the Forest-Steppe of Ukraine. We selected the sources of specific economic and valuable features: large-fruits (weight of the fruit of 1.24–1.80 g, weight of bunch of 109–126 g – Velykoplidna, Ania, Uliana, ЕF-3-10-2010), high taste qualities – degustation evaluation of 8.8–9.0 points and chemical composition of fruits (EF-5-12-2012, EF-3-10-2010, Bagriana, Koralova). The study revealed that the fruits of some selection samples are promising raw materials for production of food products and ingredients of functional purpose, including syrups, mors, juices (varieties Kоrаlоvа, Bаhrianа, Аnia, Uliana, ЕF-3-10-2010, ЕF-5-12-2012, ЕF-7-31-12 with sugar-acid index of 4.86–7.63 and juiciness of the fruit of 4.86–7.63%); jelly, marmalade (Bаhrianа, Аnia, Kоrаlоvа, ЕF-3-10-2010, which have increased content of pectic substances – 9.1–13.0 mg/kg and Р-active compounds – 740–950 mg%); powdered food additives (Kоrаlоvа, ЕF-3-10-2010, ЕF-5-12-2012, ЕF-7-31-12); manufacturing pharmaceuticals (ЕF-2-56-13). Consumption of these products reduces the risk of diet-related diseases, preventing deficiency and replenishing nutrients in the human body, thus preserving and improving health due to the presence of physiologically functional ingredients in their composition. The modern food industry is paying more attention to healthy food with a balanced composition of nutrients, including functional products. Today the snowball tree is a nichе plant both in Ukraine and in the world. According to national scientists and market analysts, today some important factors of the cultivation expediency of snowball tree fruits can be distinguished. The weather and climate and soil conditions in Ukraine are quite favourable for cultivation of this plant. The creation of raw material zones would allow the population to be provided with functional products in sufficient quantity, and, if necessary, allow this plant to be cultivated for export.
Опис: У статті представлено результати порівняльної оцінки сортів і окремих форм розмноження калини (Viburnum opulus L., Adoxaceae). У статті наведено біохімічний склад, товарні та смакові якості плодів сортів та елітні форми калини регулярного відбору Інституту садівництва УААН та його мережі, вирощених в умовах центральної частини Лісостепу України. Ми вибрали джерела специфічних економічних і цінних особливостей: великоплідні (маса плоду 1,24–1,80 м, маса грона 109-126 р - Великоплодная, Ганна, Уляна, ЕF-3-10-2010), високі смакові якості - дегустаційна оцінка 8,8–9,0 бала і хімічний склад плодів (EF-5-12-2012, EF-3-10-2010, Багриана, Коралова). В результаті дослідження з'ясувалося, що плоди деяких селекційних зразків є перспективною сировиною для виробництва харчових продуктів та інгредієнтів функціонального призначення, в тому числі сиропів, морсів, соків (сорту Коралова, Бахриана, Анія, Уляна, ЕF-3-10-2010, ЕФ-5-12-2012, ЕФ-7-31-12 з цукрово-кислотним індексом 4,86–7,63 і соковитістю фруктів 4,86–7,63%); желе, мармелад (Бахриана, Аня, Коралова, ЕF-3-10-2010, у яких підвищений вміст пектинових речовин - 9,1–13,0 мг / кг і Р-активних сполук - 740-950 мг%); порошкоподібні харчові добавки (Коралова, ЕФ-3-10-2010, ЕФ-5-12-2012, ЕФ-7-31-12); виробництво фармацевтичних препаратів (ЕF-2-56-13). Споживання цих продуктів знижує ризик захворювань, пов'язаних з дієтою, запобігаючи дефіцит і поповнюючи поживні речовини в організмі людини, таким чином зберігаючи і покращуючи здоров'я завдяки наявності фізіологічно функціональних інгредієнтів в їх складі. Сучасна харчова промисловість приділяє більше уваги здорової їжі зі збалансованим складом поживних речовин, у тому числі функціональні продукти. Сьогодні калина - це нішеве рослина як в Україні, так і в світі. На думку вітчизняних науковців та аналітиків ринку, сьогодні можна виділити кілька важливих факторів доцільності вирощування плодів калини. Погодно-кліматичні та грунтові умови в Україні досить сприятливі для вирощування цієї рослини. Створення сировини зони дозволять населенню отримувати функціональні продукти в достатній кількості і, при необхідності, дозволять цій рослині культивуватися на експорт.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/4694
ISSN: 2519-8521 (Print)
2520-2588 (Online)
УДК: 634.745.631.5:664.6
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Plody_ novykh_ selek.pdf1,43 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.