Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2133
Назва: Визначення стійкості плодів черешні до розтріскування
Інші назви: Determination of the stability of cherry fruit before crcking
Автори: Шубенко, Лідія Анатоліївна
Сабадин, Валентина Яківна
Кубрак, Світлана Миколаївна
Shubenko, Lidiia
Sabadin, Valentina
Kubrak, Svitlana
Ключові слова: сорти черешні;стійкість до розтріскування;експозиція у воді;кореляційний аналіз;товщина шкірки;sweet cherry varieties;resistance to cracking;exposure in water;correlation analysis;thickness of the peel;сорта черешни;устойчивость к растрескиванию;экспозиция в воде;корреляционный анализ;толщина кожицы
Дата публікації: 2018
Видавництво: Вінниця: ТОВ "Твори", 2018. - Вип.3.
Бібліографічний опис: Шубенко Л.А.. Визначення стійкості плодів черешні до розтріскування / Л.А. Шубенко, В.Я. Сабадин,С.М. Кубрак // Збірник наукових праць Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН». Вінниця: ТОВ «Твори», 2018. Вип. 3. С. 82-89.
Короткий огляд (реферат): Наведено результати лабораторних досліджень стійкості до розтріскування плодів черешні, сорти яких згрупували за строками достигання. Стійкість плодів до розтріскування вивчали згідно матеріалів “Широкого унифицированного классификатора СЭВ рода Cerasus Mill.”, для чого 50 плодів занурювали в дистильовану воду. Після 6, 12 і 24-годинної експозиції визначали плоди, що розтріскалися. Сорти групували за шкалою: незначне розтріскування – 1-20%, середнє – 21-40%, високе – 41-70%, дуже високе – 71-100%. Кореляційним аналізом доведена залежність стійкості до розтріскування від товщини шкірки плоду. Встановлено, що сорти із найменшою товщиною шкірки витримують триваліший період змочування поверхні плоду, порівняно із сортами плоди яких мають більшу товщину шкірки. Приведены результаты лабораторных исследований устойчивости к растрескиванию плодов черешни, сорта которых сгруппировали по срокам созревания. Устойчивость плодов к растрескиванию изучали согласно материалов "Широкого унифицированного классификатора СЕВ рода Cerasus Mill.", для чего 50 плодов погружали в дистиллированную воду. После 6, 12 и 24-часовой экспозиции определяли плоды, которые растрескались. Сорта группировали по шкале: незначительное растрескивание - 1-20%, среднее - 21-40%, высокое - 41-70%, очень высокое - 71-100%. С помощью корреляционного анализа доказана зависимость устойчивости к растрескиванию от толщины кожицы плода. Установлено, что сорта с наименьшей толщиной кожицы выдерживают длительный период смачивания поверхности плода по сравнению с сортами плоды которых имеют более толстую кожицу.
Опис: One of the topical cherry-growing problems is the cracking of the fruit in the rainy weather at the time of maturation. The loss of the cracking can reach 100% in some years. The degree of cracking depends on the humidity of the air, temperature, size and density of the fruits. Resistance to cracking is largely determined by the pomological variety, but the same varieties in different zones demonstrate themselves in different ways. The objects of the research were the fruits of sweet cherry varieties which were grouped according to the terms of maturation. Early maturation varieties are Dar Mlieva, Zoryana, Mliivs’ka Yellow; medium maturation varieties are Mirage, Alyonushka, Aborygenka, Melitopols’ka Mottled, Meotida; late maturation varieties are Biriuza, Donetski Ugoliok, Drogana Yellow, Amazonka. Through laboratory studies, the resistance of the cherry fruit to cracking was studied by immersion of fruits in distilled water. The dependence of crack resistance on the thickness and elasticity of the peel of the cherry fruit was also investigated. As a result of observations, it was found that after 6-hour keeping in water, the fruits of Dar Mlieva and Zoryana were equally damaged among the early varieties, 35 and 36% of the total fruits amount in the sample respectively. After short immersion, the fruits of the Mliivska Yellow variety have the smallest damage (15%). The peel thickness in the Zoryana variety was the largest (0,1053 mm - the thickest among the early varieties), so the number of damaged fruits was higher. Among the medium maturation varieties, Alyonushka was the least resistant to cracking, which after 6 hours of exposure has more than half cracked fruits (60%). Under the condition of 24 h immersion, all fruits were damaged. In this group Aborygenka was also low-resistant to cracking, which has intact only 9% of the fruits. Mirage and Meotida varieties withstood to immersion the best, where 43-44% of the fruits remain intact. As in the case of early maturation group, the fruits of medium maturation varieties with a thick peel (Aborygenka - 0,1624 mm) more cracked than fruits with a smaller thickness peel (Mirage - 0,0462 mm). Among the late maturation varieties Donetski Ugoliok withstood short-term soaking in water in better way. During 6, 12, and 24-hour exposures the most uniform cracking of fruits was observed for this variety, 22, 25, 24%, respectively. The maximum damage of fruits in this group was observed for the control Drogana Yellow (88%). With the help of correlation analysis, the dependence of the cracking of cherry fruit on the thickness of the peel is established. It was found that fruits with a thick, dense peel crack more often. And the fruits with a thin elastic peel sustain the saturation of the cells with moisture more longer. For example, the largest number of whole non-damaged fruits was in the early variety Mliivska Yellow and medium-maturity Mirage, which have the thinnest fruit peel, 0,0462 and 0,0639 mm, respectively. The results of laboratory studies indicate that among the studied varieties the fruits of early maturated varieties Dar Mlieva, Mliivs’ka Yellow, late maturated Amazonka, Drogana Yellow, Donetski Ugoliok, Meotida, were relatively resistant. Fruits of medium maturated Alyonushka, Aborygenka Mirage, Melitopols’ka Mottled and late maturated Biriuza were unresistant to prolonged exposure to moisture.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2133
ISSN: 2414 – 9624
УДК: 634.23: 631.52
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стійкість плодів черешні до розтріскування.pdf442,12 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.