Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1637
Назва: Ідентифікація небезпечних чинників під час вирощування райдужної форелі в умовах замкнутого водопостачання
Інші назви: Identification of dangerous factors on rainbow trout farms with Recurculating aquaculture system
Автори: Гриневич, Наталія Євгеніївна
Димань, Тетяна Миколаївна
Кухтин, Микола Дмитрович
Семанюк, Володимир Іванович
Слюсаренко, Алла Олександрівна
Grinevich, Nataliia
Dyman, Tetiana
Kukhtyn, Mykola
Semanyuk, Volodymyr
Sliusarenko, Alla
Ключові слова: небезпечний чинник;НАССР;контрольні критичні точки;аквакультура;райдужна форель;установки замкнутого водопостачання;опасный фактор;НАССР;контрольные критические точки;аквакультура;радужная форель;установки замкнутого водоснабжения.;dangerous factor;HACCP;control critical points;aquaculture;rainbow trout;recirculating aquaculture systems
Дата публікації: вер-2017
Видавництво: Львівський НУВМБ імені С.З. Ґжицького
Бібліографічний опис: Ідентифікація небезпечних чинників під час вирощування райдужної форелі в умовах замкнутого водопостачання / Н.Є. Гриневич, Т.М. Димань, М.Д. Кухтин та ін. // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. – 2017. – Т. 19, № 78. – C. 48–52.
Короткий огляд (реферат): Проведено ідентифікацію небезпечних чинників для умовного індустріального господарства з вирощування райдужної форелі в умовах замкнутого водопостачання. Під час аналізу небезпечних чинників визначали ступінь суттєвого впливу і вірогідності потенційних небезпек. Суттєві потенційні небезпеки визначили на таких технологічних етапах, як осіменіння та інкубація ікри, витримування личинки, реалізація ікри, личинки, молоді, товарної риби і плідників. Крім суто технологічних, мають місце додаткові небезпечні чинники – пов’язані з функціонуванням біофільтра, годівлею риби і застосуванням лікувально-профілактичних та дезінфекційних засобів. Ідентифіковані в роботі потенційні небезпеки важливо враховувати під час складання плану НАССР у форелевих господарствах. Проведена идентификация опасных факторов для условного индустриального хозяйства по выращиванию радужной форели в условиях замкнутого водоснабжения. При анализе опасных факторов определяли степень существенного влияния и вероятности потенциальных опасностей. Существенные потенциальные опасности определили на таких технологических этапах, как осеменение и инкубация икры, выдерживание личинки, реализация икры, личинки, молоди, товарной рыбы и производителей. Кроме чисто технологических, имеют место дополнительные опасные факторы – связанные с функционированием биофильтра, кормлением рыбы и применением лечебно-профилактических и дезинфекционных средств. Идентифицированные в работе потенциальные опасности важно учитывать при составлении плана НАССР в форелевых хозяйствах.
Опис: Identification of dangerous factors for a conditional industrial farm for rainbow trout growing in conditions of Recurculating aquaculture system (RAS) was carried out. During the analysis of dangerous factors, the degree of significant influence and probability of potential dangers were determined. Significant potential hazards have been identified at such technological stages as insemination and incubation of caviar, larval survival, caviar, larvae, young, commodity fish and pedigree. Biological filter is defined as a key link in the RAS the functioning of which effects on the quality and safety of commercial fish. It carries out aerobic and anaerobic processes to remove contaminations in the form of ammonium producing by fish, and carbon dioxide, which is formed from undigested food and feces. There are such dangerous factors on the stage of biological purification of water: biological – possible exceeding the total microbial number (more than 100 CFU/cm3), the number of nitrifying (more than 106 CFU/cm3) and E. coli group bacteria, the presence of bacteria Pseudomonas aeruginosa; chemical – exceeding the content of nitrates (more than 50 mg / dm3), nitrites (more than 0.5 mg/dm3), pH – above 8. In addition to purely technological, there are additional dangerous factors – related to the functioning of the biofilter, fish feeding and the use of veterinary preparations and disinfectants. The potential hazards identified in the work are important to be taken into account in the process of implementation of Rainbow Trout HACCP plan.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1637
ISSN: 2518–7554 print
ISSN 2518–1327 online
УДК: 619:614.31:639.331.5
Розташовується у зібраннях:Інші публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Identyfikatsiia_n.pdf281,07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.