Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/15096
Назва: It uses non-traditional ingredients in complete feed for fattening piglets
Інші назви: Використання нетрадиційних кормів в повнораціонних комбікормах для відгодівлі поросят
Автори: Sobolev, Oleksandr
Соболєв, Олександр Іванович
Gutyj, Bogdan
Гутий, Богдан Володимирович
Sobolievа, Svitlana
Соболєва, Світлана Василівна
Titarenko, Irina
Титаренко, Ірина Василівна
Ключові слова: pigs;свині;apple pomace;яблучні вичавки;combined fodde;комбікорм;meat;м'ясо;fat;жир
Дата публікації: 2025
Видавництво: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького
Бібліографічний опис: It uses non-traditional ingredients in complete feed for fattening piglets/ O. I. Sobolev, B. V. Gutyj, S. V. Sobolievа, I. V. Titarenko // Ukrainian Journal of Veterinary and Agricultural Sciences . - 2025 . Vol. 8(1) . - P. 14–20.
Короткий огляд (реферат): The experimental research aimed to study the effect of feeding compound feed to fattening piglets with differ-ent proportions of flour from apple pomace on the quality of their slaughter products. The research was con-ducted on piglets of a large white breed of French breeding. During the fattening period, the piglets of the research groups were fed compound feed with different proportions of apple flour (5 %, 10 and 15 % by weight). It was established that compared to the control group, in the pigs' meat from the experimental groups, total moisture content decreased by 0.4–0.6 % and fat by 0.1–0.5 %. Regarding protein content, the piglets from the experimental groups prevailed by 0.5–1.0 % of their peers from the control group. At the same time, there is a tendency to increase the energy and biological value of the pigs' meat, which, during the fattening period, were fed apple pomace flour in the amount of 5 and 10 % by weight instead of barley grain. Regarding the quality of adipose tissue, a slight increase in total moisture content by 0.1–0.8 % and a decrease in fat content by 0.5–1.7 % was observed in the piglets from experimental groups, compared to similar indicators in the control group. The results of studies of physicochemical indicators of adipose tissue indicate some ad-vantages of the fat of piglets from the control group. In particular, the melting temperature of pig fat in experi-mental groups was higher by 0.9–1.7 °C, and the iodine value of fat was lower by 3.3–7.1 % compared to the control group. It has been proven that using flour from apple pomace in the composition of compound feed for fattening piglets does not significantly affect the quality of their muscle and fatty tissues. At the same time, it saves part of expensive grain feed and thereby increases the efficiency of pork production.
Опис: Експериментальне дослідження мало на меті вивчити вплив годування поросят на відгодівлі комбікормом з різною пропорцією борошна з яблучних вичавок на якість продуктів їхнього забою. Дослідження проводилися на поросятах великої білої породи французької селекції. Протягом періоду відгодівлі поросята дослідних груп отримували комбікорм з різною пропорцією яблучного борошна (5%, 10 та 15% за масою). Встановлено, що порівняно з контрольною групою, у м'ясі свиней дослідних груп загальний вміст вологи зменшився на 0,4–0,6%, а жиру – на 0,1–0,5%. За вмістом білка поросята дослідних груп переважали на 0,5–1,0% своїх однолітків з контрольної групи. Водночас спостерігається тенденція до підвищення енергетичної та біологічної цінності м'яса свиней, яким протягом періоду відгодівлі замість ячмінного зерна згодовували борошно з яблучних вичавок у кількості 5 та 10% за масою. Щодо якості жирової тканини, у поросят дослідних груп спостерігалося незначне збільшення загального вмісту вологи на 0,1–0,8 % та зменшення вмісту жиру на 0,5–1,7 % порівняно з аналогічними показниками в контрольній групі. Результати досліджень фізико-хімічних показників жирової тканини свідчать про деякі переваги жиру поросят контрольної групи. Зокрема, температура плавлення свинячого жиру в дослідних групах була вищою на 0,9–1,7 °C, а йодне число жиру було нижчим на 3,3–7,1 % порівняно з контрольною групою. Доведено, що використання борошна з яблучних вичавок у складі комбікорму для відгодівлі поросят суттєво не впливає на якість їх м'язової та жирової тканин. Водночас це економить частину дорогих зернових кормів і тим самим підвищує ефективність виробництва свинини.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/15096
ISSN: 2617-6149
УДК: 636.4-053.31.084:661.155.3
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
It_uses_non-traditional_ingredients.pdf570,08 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.