Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/15096
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorSobolev, Oleksandr-
dc.contributor.authorСоболєв, Олександр Іванович-
dc.contributor.authorGutyj, Bogdan-
dc.contributor.authorГутий, Богдан Володимирович-
dc.contributor.authorSobolievа, Svitlana-
dc.contributor.authorСоболєва, Світлана Василівна-
dc.contributor.authorTitarenko, Irina-
dc.contributor.authorТитаренко, Ірина Василівна-
dc.date.accessioned2025-11-19T06:56:43Z-
dc.date.available2025-11-19T06:56:43Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationIt uses non-traditional ingredients in complete feed for fattening piglets/ O. I. Sobolev, B. V. Gutyj, S. V. Sobolievа, I. V. Titarenko // Ukrainian Journal of Veterinary and Agricultural Sciences . - 2025 . Vol. 8(1) . - P. 14–20.uk_UA
dc.identifier.issn2617-6149-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/15096-
dc.descriptionЕкспериментальне дослідження мало на меті вивчити вплив годування поросят на відгодівлі комбікормом з різною пропорцією борошна з яблучних вичавок на якість продуктів їхнього забою. Дослідження проводилися на поросятах великої білої породи французької селекції. Протягом періоду відгодівлі поросята дослідних груп отримували комбікорм з різною пропорцією яблучного борошна (5%, 10 та 15% за масою). Встановлено, що порівняно з контрольною групою, у м'ясі свиней дослідних груп загальний вміст вологи зменшився на 0,4–0,6%, а жиру – на 0,1–0,5%. За вмістом білка поросята дослідних груп переважали на 0,5–1,0% своїх однолітків з контрольної групи. Водночас спостерігається тенденція до підвищення енергетичної та біологічної цінності м'яса свиней, яким протягом періоду відгодівлі замість ячмінного зерна згодовували борошно з яблучних вичавок у кількості 5 та 10% за масою. Щодо якості жирової тканини, у поросят дослідних груп спостерігалося незначне збільшення загального вмісту вологи на 0,1–0,8 % та зменшення вмісту жиру на 0,5–1,7 % порівняно з аналогічними показниками в контрольній групі. Результати досліджень фізико-хімічних показників жирової тканини свідчать про деякі переваги жиру поросят контрольної групи. Зокрема, температура плавлення свинячого жиру в дослідних групах була вищою на 0,9–1,7 °C, а йодне число жиру було нижчим на 3,3–7,1 % порівняно з контрольною групою. Доведено, що використання борошна з яблучних вичавок у складі комбікорму для відгодівлі поросят суттєво не впливає на якість їх м'язової та жирової тканин. Водночас це економить частину дорогих зернових кормів і тим самим підвищує ефективність виробництва свинини.uk_UA
dc.description.abstractThe experimental research aimed to study the effect of feeding compound feed to fattening piglets with differ-ent proportions of flour from apple pomace on the quality of their slaughter products. The research was con-ducted on piglets of a large white breed of French breeding. During the fattening period, the piglets of the research groups were fed compound feed with different proportions of apple flour (5 %, 10 and 15 % by weight). It was established that compared to the control group, in the pigs' meat from the experimental groups, total moisture content decreased by 0.4–0.6 % and fat by 0.1–0.5 %. Regarding protein content, the piglets from the experimental groups prevailed by 0.5–1.0 % of their peers from the control group. At the same time, there is a tendency to increase the energy and biological value of the pigs' meat, which, during the fattening period, were fed apple pomace flour in the amount of 5 and 10 % by weight instead of barley grain. Regarding the quality of adipose tissue, a slight increase in total moisture content by 0.1–0.8 % and a decrease in fat content by 0.5–1.7 % was observed in the piglets from experimental groups, compared to similar indicators in the control group. The results of studies of physicochemical indicators of adipose tissue indicate some ad-vantages of the fat of piglets from the control group. In particular, the melting temperature of pig fat in experi-mental groups was higher by 0.9–1.7 °C, and the iodine value of fat was lower by 3.3–7.1 % compared to the control group. It has been proven that using flour from apple pomace in the composition of compound feed for fattening piglets does not significantly affect the quality of their muscle and fatty tissues. At the same time, it saves part of expensive grain feed and thereby increases the efficiency of pork production.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.publisherЛьвівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицькогоuk_UA
dc.subjectpigsuk_UA
dc.subjectсвиніuk_UA
dc.subjectapple pomaceuk_UA
dc.subjectяблучні вичавкиuk_UA
dc.subjectcombined foddeuk_UA
dc.subjectкомбікормuk_UA
dc.subjectmeatuk_UA
dc.subjectм'ясоuk_UA
dc.subjectfatuk_UA
dc.subjectжирuk_UA
dc.titleIt uses non-traditional ingredients in complete feed for fattening pigletsuk_UA
dc.title.alternativeВикористання нетрадиційних кормів в повнораціонних комбікормах для відгодівлі поросятuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc636.4-053.31.084:661.155.3uk_UA
dc.identifier.doi10.32718/ujvas8-1.03-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
It_uses_non-traditional_ingredients.pdf570,08 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.